Toplantıda Türkiye ekonomisinin mevcut durumu, üretim ve ihracat hedefleri ile Niğde'nin ekonomik potansiyeli ele alındı.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin son yıllarda üretim, ihracat ve ticaret alanında önemli bir ivme yakaladığını söyledi. Dünya genelinde yaşanan krizlere rağmen Türkiye'nin güçlü ekonomi politikaları sayesinde ayakta kalmayı başardığını ifade eden Bolat, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu'daki gelişmelerin küresel ekonomi üzerinde ciddi etkiler oluşturduğunu belirtti.
Bolat konuşmasında, "Kuzeyimizde Rusya-Ukrayna savaşı 5. yılına girdi. Güneyimizde Gazze'de yaşananlar ve bölgede artan gerilimler küresel piyasaları etkiliyor. Doğal gaz, petrol ve gıda fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Ancak Türkiye güçlü liderlik, güçlü savunma sanayii ve dayanıklı ekonomisi sayesinde bu ateş çemberinde vatandaşına zarar vermeden yoluna devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı'nın talimatlarıyla ilgili bakanlıkların kriz masaları oluşturduğunu vurgulayan Bolat, arz güvenliğinin korunması ve fiyat şoklarının önlenmesi için önemli adımlar atıldığını dile getirdi. Akaryakıt fiyatlarındaki artışların vatandaşlara daha az yansıması için eşel mobil sisteminin uygulandığını belirten Bolat, devletin bu süreçte önemli bir vergi fedakârlığında bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin son 23 yılda önemli ekonomik başarılar elde ettiğini de vurgulayan Bolat, "Türkiye 2003 yılından bu yana ortalama yüzde 5,4 reel büyüme gerçekleştirdi. Toplam ihracatımız 36 milyar dolardan 273,4 milyar dolara yükseldi. Hizmet ihracatımız 14 milyar dolardan 122,5 milyar dolara çıktı. Tarımsal üretim ve ihracatımız da katlanarak arttı. Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 170'ten 340'ın üzerine çıkardık" dedi.
Sanayicilere ve KOBİ'lere yönelik desteklerin sürdüğünü ifade eden Bolat, Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin piyasa şartlarının altında maliyetlerle sunulduğunu ve yeni kaynaklar oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Toplantıya katılan AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise Niğde'nin üretim gücü ve yatırım potansiyeline dikkat çekti. Bakan Bolat'ı Niğde'de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Uzkurt, "Kadim şehrimiz Niğde'de Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat'ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. NİTSO çatısı altında iş dünyamız ve sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya gelerek şehrimizin ekonomik potansiyelini ve geleceğe yönelik hedeflerini istişare ettik. Niğde'nin kalkınması ve ticaret hacminin artması için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Programda Niğde'nin sanayi, tarım ve ticaret alanındaki gelişim potansiyeli değerlendirilirken, iş dünyasının talepleri ve önerileri de Bakan Bolat'a iletildi. Toplantı, Niğde ekonomisinin güçlendirilmesine yönelik fikir alışverişi ile sona erdi.