Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, Gazze'de yaşanan insani krize ve Filistin meselesine dikkat çekti.
Erdoğan, yaptığı açıklamada "Gazze huzura ermeden, Filistinliler huzura kavuşmadan bölgedeki diğer ülkelerin de istikrara kavuşması mümkün değildir" diyerek, Filistin sorununun yalnızca Ortadoğu'nun değil, küresel barışın da en önemli meselelerinden biri olduğunu vurguladı.
"Bağımsız Filistin Devleti Kaçınılmaz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin Devleti'nin kurulmasının geciktirilemez bir zorunluluk olduğunu belirtti. Bu hedefi baltalayacak her türlü girişimin barışa zarar vereceğini ifade eden Erdoğan, "Bunu aşındıracak her türlü adım, her türlü teklif ve proje bizim nazarımızda gayrimeşrudur, daha fazla çatışma, daha fazla kan ve istikrarsızlık demektir" dedi.
Türkiye ve Endonezya'dan Ortak Mesaj
Türkiye ve Endonezya liderleri, Filistin meselesinde ortak bir duruş sergileyerek, uluslararası toplumun bu krize daha fazla kayıtsız kalamayacağını belirtti. Erdoğan ve Subianto, barışçıl çözümün sağlanması için diplomatik girişimlerin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin Filistin'e yönelik insani ve diplomatik desteğini sürdüreceğini belirten Erdoğan, Gazze'de yaşanan trajedinin son bulması ve adil bir barışın tesis edilmesi için tüm ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.