Aşure ayının gelmesiyle birçok evden mis gibi kokular yükselmeye başladı. Peki lezzetiyle tadı damağınızda kalan aşurenin faydalarını biliyor musunuz? Sizin için araştırdık…
Aşure ayının gelmesiyle beraber, en çok aratıla konuların başında; aşure nasıl yapılır? Aşurenin faydaları neler? Gibi sorular yer alıyor. Bizde tadı damağınızda kalacak aşure tarifini sizinle paylaşırken, aşurenin faydalarını da merak edenler için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…
Aşurenin faydaları
Bolluk ve bereketi temsil eden aşure, sağlık açısından da oldukça şifalı bir karışım. Aşure denilince akıllara ilk sadece bir tatlıymış gibi gelse de aslında aşure başlı başına bir öğündür.
Kalp Sağlığını Korur
Aşurenin içinde bulunan ürünlerin çoğunluğu bitkisel olduğu için doymuş yağı oranı azdır ve bu nedenle kolesterol içermez. Buda kandaki kolesterolün düşmesini sağlar ve kalp sağlığınızı korur.
Bağışıklığı Güçlendirir
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan aşure, antioksidan değeri oldukça yüksek bir tatlıdır. İçinde bulunan A,E ve C vitaminleri ayrıca buğda ve diğer tahıllar çinko, demir gibi mineralleri, yağlı tohumlardan ise E vitamini ve anti inflamatuar etki gösteren omega 3 yağ asitlerini içerir. Bu durum ise bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlar.
Büyümeyi Destekler
Büyüme çağında olan çocukların doku yapımını kuvvetlendiren aşure, aynı zamanda yüksek enerji kaynağıdır. İçinde bulunan vitamin-mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlar.
Süt Yapar
Aşurenin içinde bulunan bitkisel malzemeler, emziren annelerin sütlerini artırır. Hem enerji deposu olan aşure, hem de vitamin-mineral dengesiyle anne ve bebeği destekler.
Kabızlığa Çare Olur
İçinde bulanan tahıllardan buğday, yarma ve aynı zamanda ceviz, fındık, fıstık gibi yemişler lif ve posa açısından oldukça zengindir. Bu durumda bağırsak hareketlerinde düzenleme neden olur ve kabızlık sorununun ortadan kalmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli tüketimlerde bağırsak ve rektum kanserine karşı önleme görevi de sağlamaktadır.
Aşure nasıl yapılır?
Diyetisyen Hülya Çağatay, aşurenin her zaman tüketilmesi gereken, oldukça sağlıklı bir yiyecek olduğunu dile getirirken, aşure pişirmenin birçok tekniği olduğunu belirtti. Aşure için olmazsa olmazları sıralayan Çağatay,’ ‘Günlük hayatın içinde de aşure tüketmeleri günlük alınacak lif ve posa açısından büyük destek sağlayacaktır. Aşure için olmazsa olmaz mutlaka tahıl ve kurubaklagil olmak zorunda. Aşurenin başoyuncusu zaten buğday, aşureye o kıvamı veren buğday. Nohut ve fasulye de olmazsa olmazdır. Aşurenin iskeletidir, kuruyemişler de aşurenin lezzet vericisidir’ dedi.
Aşure yaparken farklı malzemelerden de yararlanılabileceğini dile getiren Çağatay, aşurenin içinde bulunan kuru meyvelerin biraz daha bol kullanılmasının sağlık açısından önemli olduğunu, aşuredeki malzemelerin muhakkak ayrı ayrı pişirilmesi gerektiğini belirterek, aşurenin ne kadar şifalı bir besin olduğunu vurguladı.