Tarih: 28.10.2023 21:35

Cevdet Yılmaz 'enflasyon' için tarih verdi: Tek haneye dönmeyi hedefliyoruz

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TİSK'in düzenlediği “Birlikte Daha Güçlü Bir Gelecek Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, cumhuriyet değerlerine vurgu yaparak açıklamalarda bulundu. “Cumhuriyet demek, fırsat eşitliği demek” diyen Yılmaz, “Ben de Bingöllü bir kardeşiniz olarak işte bu cumhuriyet değerleriyle bu makamdayım” şeklinde konuştu. Öte yandan Yılmaz, büyümeyi sürdürerek 2026 yılında enflasyonda tek haneye dönmeyi hedeflediklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından Divan Kuruçeşme'de düzenlenen "Birlikte Daha Güçlü Bir Gelecek Zirvesi"ne katıldı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un ev sahipliğindeki programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar, TİSK yöneticileri ve bağlı işveren sendikaların temsilcileri de katıldı.
Yılmaz, “Siyasi ve politika belirsizliklerinin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin arttığı bir döneme girmiş durumdayız. Politika dokümanlarındaki temel önceliklerimiz; afetlerin yaralarını sarmak ve ülkemizi yeni risklere hazırlamak, fiyat istikrarını sağlamak, büyümeyi ve istihdamı devam ettirmek, sosyal refahı korumak. Bu dört temel öncelikle hareket edeceğiz” dedi.
'CUMHURİYET, FIRSAT EŞİTLİĞİ DEMEK'
Yılmaz, ekonomide belirsizliğin en alt düzeyde olması gerektiğini belirterek, belirsizliğin olduğu yerde ekonomik gelişmelerin büyük darbe yediğini söyledi. Cumhuriyetin 100. yılını yarın şanla ve şerefle kutlayacaklarını ifade eden Yılmaz, Cumhuriyeti kuran kadroların, önce İzmir İktisat Kongresi'ni topladıklarını anımsatarak, “Burada Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman unutmamamız gereken şu tespiti yaptı; Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmadıkları sürece eksik kalırlar. Bir ülkenin tam bağımsız olması için, saygın konumunu tam olarak pekiştirmesi için mutlaka ekonomik olarak da gelişmesi gerekiyor” diye konuştu. Yılmaz, “Cumhuriyetimizi hep birlikte kutlayacağız ama sadece bir gün kutlamakla kalmayalım, Cumhuriyetimizin bu ideallerine sahip çıkalım. Cumhuriyet, hepimizin ortak değeri. Kendi hayatımdan da şunu söyleyebilirim; Cumhuriyet aynı zamanda fırsat eşitliği demek. Herkesi kapsamak demek” dedi.
'KENTSEL DÖNÜŞÜM YAKINDA MECLİS'TE'
Depremin yaralarını sarmak için bu yıl bütçede 762 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildiren Yılmaz, gelecek yıl bu rakamın 1 trilyon 28 milyar liraya, ortada vadede ise 3 trilyon liranın üzerine çıkacağını iddia etti.
Marmara Bölgesi başta olmak üzere afet risklerini azaltıcı harcamaların da planlandığını ifade eden Yılmaz, afet risklerinin azaltılmasının büyük bir dönüşüm gerektirdiğini, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı oluşturulduğunu anımsatan Yılmaz, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun da yakın zamanda Meclis'te yasalaşacağını bildirdi.
Yılmaz, fiyat istikrarı konusunda çok yönlü politikalarla hareket ettiklerini bildirerek, Merkez Bankasının güncellenmiş para politikaları ile etkin bir şekilde görevini yaparken, maliye politikalarıyla da buna destek olduklarını dile getirdi.
'2026 YILINDA ENFLASYONDA TEK HANEYE DÜŞMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Yapısal reformlarla da tahkim edilmiş şekilde fiyat istikrarını ve makro ekonomik istikrarı güçlendirmeye dönük politikalarının devam edeceğini söyleyen Yılmaz, "2026'da tek haneli rakamları hedefliyoruz. Gelecek yıldan itibaren bir düşüş seyri var. Gelecek yılın ortalarından itibaren enflasyondaki yıllık düşüşleri, politikalarımızın sonuçlarını görmüş olacağız. Aylık bazda daha önceden bu etkiler görülecek. Yıllık bazda da gelecek yılın ortalarından itibaren daha net bir şekilde dezenflasyonist süreci görmüş olacağız. 2026 ile de tek haneli rakamlara ulaşmayı düşünüyoruz" dedi.
‘İHRACAT 255 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ’
Yılmaz, 2020-2022 döneminde dünyanın yüzde 7 büyüdüğünü ama söz konusu üç yıl içerisinde Türkiye'nin büyümesinin yüzde 20 civarında olduğunu belirterek, bu süreçte Türkiye'de istihdamın 6 milyondan fazla arttığını, ihracatın 255 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
AKKOL: GENÇLERİN VE KADINLARIN İSTİHDAMINA İHTİYAÇ VAR
Orta Vadeli Programı’n da, 12. Kalkınma Planı’nın da üretimin, istihdamın ve yatırımın teşvik edilmesiyle ilgili yapısal reformları içerdiğini söyleyen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Hem dünyadaki hem de ülkemizdeki makro ekonomik koşullar, şirketlerimizin finansmana ulaşımını zorlaştırıyor. Ucuz finansmana, ihracatı, üretimi, istihdamı destekleyen finansmana her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi. Akkol öncelik verilmesi gereken diğer konunun gençler, kadınlar ve istihdam olduğunu belirterek şöyle devam etti: “3'üncü konu işveren maliyetleri ve yeni nesil teşvik. 4’üncü konu serbest ticaret anlaşmaları. 5’inci konu deprem ve sanayinin dönüşümü. Sanayinin dönüşümü için TİSK olarak katkı sağlamaya hazırız.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —