Adem, Türkiye’de tarım ve hayvancılık politikalarının ithalata dayalı bir anlayışla yürütüldüğünü belirterek üretimi güçlendiren politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Erhan Adem, TMO’nun mart ayında gerçekleştirmeyi planladığı yemlik arpa ve mısır ithalatı ihalelerinin Türkiye’de tarım politikalarının geldiği noktayı bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Şubat ayında 350 bin ton yemlik mısır ithalatı yapıldığını hatırlatan Adem, 13 Mart’ta 175 bin ton yemlik arpa ve 16 Mart’ta 280 bin ton yemlik mısır için yeniden ihale yapılacak olmasının üretim yerine ithalata dayalı bir anlayışın sürdüğünü gösterdiğini dile getirdi.
Türkiye gibi verimli topraklara sahip bir ülkede yem hammaddesinde dışa bağımlılığın artmasının kabul edilemez olduğunu belirten Adem, çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimden uzaklaştığını vurguladı. Mazot, gübre ve yem fiyatlarındaki artışın üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Adem, çözüm olarak ithalata yönelmenin hem üreticiyi hem de hayvancılık sektörünü daha kırılgan hale getirdiğini söyledi.
Erhan Adem, tarım ve hayvancılıkta kalıcı çözümün ithalat değil üretimi güçlendiren politikalar olduğunu belirterek şu önerileri sıraladı:
Çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmek için mazot, gübre ve yem desteklerinin artırılması ve zamanında ödenmesi,
Yem bitkileri üretiminin teşvik edilmesi ve özellikle mısır ile arpa üretiminde planlı üretim modelinin uygulanması,
Tarım Kanunu’nda yer alan desteklerin milli gelirin en az yüzde 1’i olacak şekilde eksiksiz verilmesi,
Üreticinin ürününü değerinde satabileceği güçlü bir alım ve fiyat politikasının oluşturulması,
Küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin korunması ve hayvancılık yapan üreticilere uzun vadeli yem ve kredi destekleri sağlanması,
Tarımda planlamanın esas alınarak hangi bölgede hangi ürünün ne kadar üretileceğinin bilimsel verilerle belirlenmesi.
Türkiye’nin güçlü bir tarım potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Adem, doğru politikalarla hem çiftçinin üretimde kalmasının hem de yem hammaddesinde dışa bağımlılığın azaltılmasının mümkün olduğunu söyledi.
CHP olarak çiftçinin emeğini koruyan ve üretimi destekleyen politikaları savunmaya devam edeceklerini belirten Erhan Adem, Türkiye’nin yeniden tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi gerektiğini ifade etti.