Tarih: 26.06.2024 03:17

Çocuklarda hızla yayılıyor! İshal, ateş, kusma varsa dikkat uzmanlar uyardı: Antibiyotikle tedavi edilemiyor

Facebook Twitter Linked-in

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Durmuş Gönültaş, son günlerde artış gösteren adenovirüs enfeksiyonlarına karşı aileleri uyardı. Özellikle solunum ve sindirim sistemlerini etkileyen bu virüse karşı hijyen kurallarının önemine dikkat çekildi.

ADENOVİRÜS NEDİR?
Adenovirüs, başlıca solunum ve sindirim sistemlerini etkileyen oldukça bulaşıcı bir virüs olarak biliniyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Durmuş Gönültaş, bu virüsün damlacık yoluyla direkt temasla ve fekal-oral yollarla (dışkıdan bulaş) yayılabileceğini belirtti. Gönültaş, “Bulaştıktan sonra hastalığın belirtileri 2-14 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Adenovirüs enfeksiyonunun belirtileri arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, gözlerde şişlik, kızarıklık ve akıntı, ishal ve kusma yer alıyor” dedi.

HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR?
Adenovirüs enfeksiyonları genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ve mide-bağırsak iltihabı olarak görüldüğünü belirten Gönültaş şöyle devam etti: “Bu virüsün daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu ve mide-bağırsak iltihabı olarak görülüyor, ancak alt solunum yollarını tutarak bronşit ve zatürreye de yol açabilir. Adenovirüs enfeksiyonunun tedavisi ise semptomatiktir. Tedavi sürecinde antibiyotik kullanılmaz. Tedavi yöntemleri arasında ağrı kesici, ateş düşürücü ve bol sıvı tüketimi gibi destek tedaviler uygulanır.”
Adenovirüs enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yolunun hijyen kurallarına uymak olduğunu belirten Dr. Gönültaş, ellerin sık sık yıkanması ve özellikle salgın dönemlerinde kalabalık, kapalı ve hijyen koşullarının sağlanmadığı alanlardan (alışveriş merkezleri, kapalı oyun salonları, havuzlar) uzak durulmasının büyük önem taşıdığını belirtti. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —