Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada Türkiye'deki vergi modelinin haksızlık olduğunu vurgularken 'çok kazanandan çok, az kazanandan az' vergi alınması gerektiğini belirtti.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada Türkiye'deki vergi modelinin haksızlık olduğunu vurgularken 'çok kazanandan çok, az kazanandan az' vergi alınması gerektiğini belirtti. Arslan, açıklamasının devamında köklü vergi reformuna ihtiyaç olduğunu söyledi.
Hak-İş 48'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gazetecilerle bir araya gelen Genel Başkanı Mahmut Arslan, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaşanılan ekonomik kriz karşısında sorumlu davrandığını belirten Arslan, yapılması gerekenleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a ilettiklerini belirtti.
Üçlü Danışma Kurulu toplantısına katıldıklarını anımsatan Arslan, toplu sözleşme sistemi, belediye ve belediye şirketlerinin de Kamu Çerçeve Protokolü kapsamına alınması, taşeron şirketlerde çalışan işçilerin kadroya alınması, 6772 sayılı Kanun kapsamında kamuda çalışan işçilere verilen ilave tediyenin belediye şirketlerindeki çalışanlara da verilmesi, geçici mevsimlik işçilerin 12 ay çalışabilmesi gibi talepleri olduklarını aktardı.
‘DEVLET SADECE YAKALADIĞINDAN VERGİ ALIYOR’
Arslan, Türkiye'deki vergi sisteminin adil ve hakkaniyetli olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Devlet sadece yakaladığından vergi alıyor. Ne yazık ki halen yüzde 30'un üzerinde kayıt dışı istihdamımız var. Aynı zamanda kayıt dışı çalışan göçmenlerimiz var. Ülkemizde bu konuda vergi denetimi ve kayıt dışıyla mücadele konusunda istediğimiz oranda bir mücadele yapılmamaktadır. Hem kayıt dışılığın önlenmesi hem de sendikal örgütlülüğün önünün açılması için mevzuat değişikliğine ihtiyacımız var. Kriz dönemlerinde verginin sabitlenmesini ve bu dönemde çalışanların, emekçilerin, ücretlilerin vergilerinin yüzde 10 ile sınırlandırılarak krizden en az hasarla çıkılmasının sağlanması konusundaki ısrarımızı devam ettiriyoruz. Bu yapılırken bir taraftan da köklü bir vergi reformuna ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyoruz. Özellikle çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınan ve aile yükümlülüklerini de dikkate alan bir modelin ülkemize kazandırılmasını istiyoruz."
‘VERGİLER ASGARİYE DÜŞÜRÜLMELİ’
Doğrudan vergilerden daha fazla dolaylı vergiler ödenmesini kabul etmediklerini kaydeden Arslan, dolaylı vergilerde adaletli bir sistemin asla olamayacağına işaret etti. Arslan, başta KDV olmak üzere dolaylı vergilerin asgariye düşürülerek doğrudan verginin öne çıkarılacağı bir modeli Türkiye'nin başarmak zorunda olduğunu ifade etti.
‘BU MODELİ ASLA KABUL ETMİYORUZ’
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının kapsayıcı ve katılımcı olmadığını belirten Arslan, Türkiye'yi temsil etmekten uzak bu modeli asla kabul etmediklerini anlattı. (AA)