Tarih: 22.12.2024 18:00

EMEKLİ ÇALIŞAN SAYISI ARTIYOR!

Facebook Twitter Linked-in

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 65 yaş üstü bireylerin işgücüne katılım oranındaki artışa ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gürer, artan hayat pahalılığı ve düşük emekli maaşlarının yaşlı bireyleri ekonomik zorunluluklar nedeniyle çalışmaya ittiğini vurguladı. Gürer önergesinde, “2024 yılında bu yaş grubundaki işgücüne katılım oranının %12,4 olduğu tahmin edilirken, 2025-2027 yılları arasında bu oranın daha da artması bekleniyor.” dedi.

GÜRER’İN SORULARI

Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti:

“65 yaş üstü nüfusun işgücüne katılım oranındaki artışı önlemek için maaşların iyileştirilmesi düşünülmekte midir?

Emeklilik gelirlerinin yaşam masraflarını karşılayamaması, yaşlı bireylerin işgücü piyasasına geri dönmesinde etkili midir?

Emeklilik sisteminin yetersizlikleri, yaşlı bireylerin yeniden işgücüne katılımında ne kadar etkili olmuştur?

Artan hayat pahalılığı ve düşük emekli maaşlarına karşı çözüm üretilmesi planlanmakta mıdır?

2025-2027 yıllarında işgücüne katılım oranındaki artış, yaşlı bireylerin ekonomik sıkıntılarının devam edeceğinin bir göstergesi midir?”

BAKAN ŞİMŞEK’İN YANITI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmenin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, “Emeklilerimizin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, hükümetimizin öncelik verdiği bir konu olduğundan, 2002 yılından itibaren bütçe imkânları dâhilinde emekli aylıklarının iyileştirilmesine çalışılmıştır.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞLARINA YAPILAN İYİLEŞTİRMELERİ ANLATA ANLATA BİTİREMEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2023 yılında emekli aylıklarında enflasyonun çok üzerinde artışlar yapılarak emeklilerimizin alım güçlerinin desteklenmesine devam edilmiştir. Bu çerçevede, 2023 yılında enflasyon %64,8 oranında gerçekleşmişken en düşük emekli aylığında %114 oranında artış yapılmıştır. Emeklilerimizin bayram ikramiyeleri ise 1.100 TL’den 2.000 TL’ye yükseltilmiş ve tüm emeklilerimize tek sefere mahsus 5.000 TL ilave ödeme yapılmıştır.

Ayrıca, 2024 yılı Ocak ayında memur emeklilerinin aylıklarında %49,25 oranında artış yapılmış ve SSK ile BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarında %37,57 oranında yapılacak artış %49,25'e yükseltilmiştir. 2024 yılı Temmuz ayında ise memur emeklilerinin aylıklarında %19,31 oranında, SSK ile BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarında %24,73 oranında artış yapılmıştır. Böylece, 2024 yılında memur emeklilerinin aylıklarında %78,07 oranında, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında ise %86,16 oranında artış yapılmıştır.” dedi.

Bakan Şimşek, “Bunlara ilaveten, 2024 yılının ilk altı ayında emekli aylıklarında herhangi bir ayrım olmaksızın en düşük emekli aylığı tutarı 7.500 TL’den 10.000’ye daha sonrasında ise 2024 Temmuz ayı itibarıyla 12.500 TL'ye, bayram ikramiyeleri ise 2024 Mart ayı itibarıyla 2.000 TL'den 3.000 TL'ye yükseltilmiştir. Tüm bu artışlarla birlikte, 2002 Aralık-2024 Kasım döneminde en düşük emekli ayhgı tutarında ise reel olarak %543 oranında artış sağlanmıştır.

Bundan sonra da bütçe imkanlarımız çerçevesinde emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

BAKAN ŞİMŞEK: “ALIM GÜCÜNÜ DESTEKLEDİK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklinin yaşadığı zorlukları dile getirdiğimiz her seferinde, Bakanlık kağıt üzerindeki oranlarla emeklilere toz pembe bir tablo çizmeye devam ediyor. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, emekli maaşlarına yapılan artışlarla ilgili “alım gücünü destekledik” açıklamaları sahada karşılık bulmuyor.” dedi.

Gürer, “Sayın Bakan, "2002’den bu yana emekli maaşlarında iyileştirme yaptık" diyerek, geçmişten bugüne gelen artışları sıralıyor. Oysa bugün milyonlarca emekli, geçinebilmek için ikinci bir iş arıyor ya da ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor. AKP iktidarının sürekli öne sürdüğü bu rakamlar, sofrada eksilen yemeği, ödenemeyen faturaları ve alamadığı ilacı karşılamıyor.” şeklinde konuştu.

GERÇEK ENFLASYON KARŞISINDA EMEKLİNİN KAYBI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Şimşek’in enflasyonun çok üzerinde yapıldığını iddia ettiği maaş artışlarının, çarşıda, pazarda uçup giden fiyatlar karşısında hiçbir anlam ifade etmediğini belirterek, “2023 yılında arttığını söyledikleri en düşük emekli aylığı, halen açlık sınırının çok altında. Bugün temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emeklilere, bayram ikramiyelerinin yükseltildiği müjdeleniyor, ancak bu ikramiyeler bir günlük mutfak masrafına yetmiyor.” dedi.

"CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılı emekli yılı ilan edilmişti. Tam bir zulüm yılı oldu. Emekli, evden çıkamaz; çıksa da ikinci bir iş aramak zorunda bırakıldı. Ev dışında bir bardak çay, bir simit bile alamaz hale getirildi. Büyük kentlerde emekli maaşıyla birçok semtte ev kiralanamıyor. Marketi bırakın, çarşı pazara gidemez durumda. Et ve süt ile bunlardan mamul ürünlere veda etti. Bakanın sokaktan haberi yok. Emekli, açlık sınırı altında bir gelirle sürünüyor.

Bakan, emekli maaşı artış oranlarını açıklıyor ancak emekli maaşının alım gücünden söz etmiyor. Rakamsal artışı gıda, kira ve diğer ihtiyaçların artış oranlarıyla karşılaştırarak açıklarsa gerçek ortaya çıkar. Enflasyona ezdirilen emeklinin halini görmezden gelip rakamlarla 'sorun yok' algısı yaratılmak istense de, emekli yaşadığını biliyor.

Düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Maaş katsayısı 2008 öncesine çıkarılmadan ve intibak düzenlemesi sağlanmadan emekli mutlu olamaz. Emekli maaşındaki değişim, çarşı pazardaki artan fiyatların alım gücü olarak çok gerisinde kalmıştır. 15 milyon emekli, bu yıla kadar hiç yaşamadığı bir yoksulluğu yaşamaktadır." dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —