https://www.hamlegazetesi.com/
Gürer “180 TL olarak açıklanan fitre, bir öğün yemeğe yetmiyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyanetin açıkladığı fitre tutarının enflasyona göre düşük kaldığını söyledi.
SİYASET
Tarih: 13.02.2025 17:55
Güncelleme: 13.02.2025 17:55
Gürer “180 TL olarak açıklanan fitre, bir öğün yemeğe yetmiyor”
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2025 yılı fitre tutarının amaca hizmet eden bir tutar olmadığını söyledi.

Gürer, fitre miktarının bir öğün yemeği sahi karşılamadığını belirtti. Açıklanan tutarın nasıl hesaplandığını sordu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “80 gram üzerinde altını olan ve borcu bulunmayan kişilere fitre düşüyor. 2024 yılında fitre 130 lira olarak belirlenmişti. Bu yıl ise 180 lira olarak açıklandı, fitre tutarının bir kişiye bir gün boyunca iki öğün yemek sağlayacak şekilde hesaplanıyor. Açıklanan tutar bu miktarın alım gücü açısından yetersiz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu rakamı hangi kriterlere göre belirlediğini sorgulamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLER SADAKA VERİLECEK DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fitre tutarının yetersizliğini açıklamak için örnekler verdi:
“Emekliler, sabahın erken saatlerinde bir kilogram et alabilmek için et ve süt kurumu satış noktalarında kuyruğa giriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı emekliye de fitre verilebileceğini açıkladı. bu 180 lira hangi kriter dikkate alınarak belirlendi? Bugün normal bir lokantaya gittiğinizde bu fiyata bir öğün yemek bile yiyemezsiniz.”

Gürer, basın toplantısında güncel fiyatları da paylaşarak fitrenin yetersizliğini rakamlarla gözler önüne serdi: Basın toplantısına getirdiği bazı ürünlerinde fiyatlarını paylaştı. 180 TL ile ne alınabildiğini anlattı.

  • 248 gram kıyma: 181 TL
  • Bir adet hurma: 10 TL
  • En düşük fiyattan  600 gram beyaz peynir: 186 TL
  • Bir adet poğaça: 22 TL
  • 250 gram dana kuşbaşı: 182 TL
  • İki kilo  domates: 180 TL
  • 700 gram tavuk: 184 TL
  • İki kilo biber 180 TL 
  • Bir adet patlıcan 37 TL 
  • Simit 20 TL 
  • Su 10 TL 

Yağ, salça, pişirme giderleri, yemeğe dönüşmesi için gerekli diğer giderler dikkate alındığında fitre bir öğün yemek için dahi yeterli değil. Belirlenen tutar bir öğün yemek malzemesi karşılayamıyor. Bu durumda hangi kriterlerin dikkate alındığı sorgulamak gerekiyor. Enflasyon dikkate alınarak bu hesaplamalar yapılmalıdır.” diyen .Gürer Diyanetin emeklilere fitre verilebileceği açıklamasını da emekli fitreye muhtaç duruma düşürüldü diyerek yorumladı.

YOKSULLUK VE AÇLIK TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’de derinleşen yoksulluk sorununa da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geniş halk kesimlerinin gizli açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde derin bir yoksulluk var ve bu giderek yaygınlaşıyor. Sağlıklı beslenme şartlarından yoksun çocuklarımız var. Kalori dışında protein ihtiyaçlarını da karşılayamıyorlar. Bu durum, özellikle gelişim çağındaki çocukları olumsuz etkiliyor ve toplumun önemli bir kesimini tehdit ediyor Bu durum gizli açlık tehlikesini yaygınlaştırıyor. Bir tarafın geliri artıyor geniş kesimler yoksullaşıyor. Emekli sadaka verilecek noktaya düşürüldü.”dedi

FİTRE TUTARI GERÇEKÇİ DEĞİL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği fitre tutarının en azından bir ailenin bir iftarda tükettiği gıda ürünlerini kapsaması gerektiğini vurguladı.

Emeklinin maaşı ev kirasına yetmiyor, gıda harcamalarına yetişemiyor,” diyen Gürer, emeklilerin lokantada iftar yapmasının artık imkansız hale geldiğini belirtti. “İftar menüsü fiyatları en düşük 750 liradan başlayıp 3.000 liraya kadar uzanıyor. İnsanların oruç açmak için lokantaya gitmesi hayal oldu. Belirlenen fitre tutarının, en azından bir ailenin bir iftarda tüketeceği gıda masrafını karşılaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

FİTRE TUTARI NASIL BELİRLENİYOR?

Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrıda bulunarak, fitre tutarının hangi kriterlere göre belirlendiğinin açıklanmasını istedi:
“Ramazan ayı, ibadet ayı olmasının yanı sıra, paylaşım ve toplumsal dayanışma ayıdır. Ancak 180 liralık fitre tutarı, iki öğün yemek için bile yeterli değil. Diyanet İşleri Başkanı, belki pazara çıkmaya vakit bulamıyordur. Ancak 81 ilin müftüsüne bir yazı gönderip, ‘Bölgenizde bir ailenin bir öğün yemek masrafı nedir?’ diye sorsa, daha gerçekçi bir rakam ortaya çıkabilir.”

Gürer, Kurban Bayramı’nda da benzer bir durum yaşandığını hatırlatarak, “11.750 liralık vekaletle kurban fiyatı açıklanmıştı ama bu rakama kurban bulunamadı. Temin edilen yeri açıklayın ki vatandaş da oradan alabilsin, demiştik. Bugün de aynı şeyi söylüyorum: 180 lira ile iki öğün yemek yenebilecek gıda nereden alınıyor? Bunun bilinmesi lazım.” dedi.

DERİNLEŞEN YOKSULLUK VE ARTAN BORÇ YÜKÜ

Basın toplantısında ekonomik sıkıntılara da değinen Ömer Fethi Gürer, yoksulluğun yaygınlaştığını ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirterek, “Nice insanlar var ki, yaşadığı açlığı ve yoksulluğu başkalarına hissettirmemek için acılarını içine gömüyor. Bir ailenin birden fazla ferdi çalışsa da geçimlerini sağlayamıyor. Kredi kartı borçları nedeniyle bir bankadan diğerine borç aktararak yaşamlarını sürdürüyorlar. Kredi kartı ve kredi borçları 4 trilyon lirayı aşmış durumda, icra dosyası sayısı her geçen gün artıyor.” diye konuştu.

FİTRE GERÇEKÇİ OLMALI

Gürer, belirlenen fitre tutarının TÜİK’in hesaplamalarını bile karşılamadığını belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığı, geçen yılın rakamlarını kriter alıyor. Ancak enflasyon dikkate alındığında, fitrenin daha gerçekçi bir düzeye çekilmesi şart. Ramazan ayı, dayanışma ve paylaşım ayı olmasının yanı sıra, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamalarına da vesile olmalı.” dedi.

FİTRE TUTARI İNSAN ONURUNA YAKIŞIR SEVİYEDE BELİRLENMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı 180 liralık fitre tutarına ilişkin yetersizliğine dikkat çekerek, “Fitrenin, en az iki öğünlük yemeğin tüm masraflarını karşılayacak bir tutara yükseltilmesi gerekiyor. ‘Fitreyi 180 liranın üzerinde verebilirsiniz’ denilebilir. Ancak, ülkemizde genelde açıklanan rakam esas alınıyor ve çoğu kişi bu miktarı yeterli görüyor.” ifadelerini kullandı.

HESAPLAMALAR SAĞLIKLI YAŞAM ŞARTLARINA GÖRE YAPILMALI

Gürer, yalnızca iki kilo biberin 180 lira olduğu bir ortamda, fitre tutarının insana uygun ve sağlıklı yaşam şartlarına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. “Asgari ücret nasıl ki pek çok işveren için üst sınır olarak kabul ediliyorsa, Diyanet’in açıkladığı fitre de genelde bu sınır olarak algılanıyor. Vicdani sorumluluk gereği, bu rakam daha gerçekçi bir seviyede belirlenmelidir.” dedi.

RAMAZAN MANEVİ DEĞERLERİN YANI SIRA TOPLUMSAL DAYANIŞMA AYIDIR

Ramazan ayının paylaşım ve toplumsal dayanışma açısından önemine dikkat çeken Öner Fethi Gürer, fitre tutarının belirlenmesinde toplumun gerçek ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Gürer, “Fitre yalnızca dini bir ibadet değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın bir göstergesidir. Bu nedenle, hesaplamalar derinleşen yoksulluk ve enflasyon karşısında yeniden değerlendirilmelidir.” dedi.

ÜLKE GERÇEKLERİ DİKKATE ALINMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrıda bulunarak, fitre tutarının belirlenmesinde yalnızca geçen yılın rakamlarının değil, güncel enflasyon ve artan yaşam maliyetlerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. “Bir yandan paylaşımın ve ibadetin önemine vurgu yaparken, diğer yandan insanların temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan tanıyacak bir rakam belirlemek gereklidir. Ramazan ayının manevi anlamı da bunu gerektirir.” diye konuştu.

 

Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ
HABER MERKEZİ

Muhabir

HABER MERKEZİ

KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR

Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem

Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu

Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de

NİĞDE YAŞLANIYOR!

İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama

Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret

Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı

Gürer: “BAĞ-KUR primi 9.000’den 7.200’e düşürüyoruz müjdesi üç yıldır gerçekleşmedi”

Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu’nda Ramazan Şenliği Coşkusu

Niğde’de Kick Boks İl Seçmeleri Tamamlandı

Niğde’de Okul Sporları Futsal Yıldızlar Final Müsabakaları Tamamlandı

NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR

Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem

Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu

Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de

NİĞDE YAŞLANIYOR!

İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama

Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret

Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı

Gürer: “BAĞ-KUR primi 9.000’den 7.200’e düşürüyoruz müjdesi üç yıldır gerçekleşmedi”

Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu’nda Ramazan Şenliği Coşkusu

Niğde’de Kick Boks İl Seçmeleri Tamamlandı

Niğde’de Okul Sporları Futsal Yıldızlar Final Müsabakaları Tamamlandı

NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı

Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu

Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak

KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!

Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı

Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor

Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor

Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı

Yükleniyor

loading
  • A-
  • A+
  • Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14