Tarih: 26.04.2025 13:28

Gürer “Kurbanlık fiyatları emekli ve asgari ücretlinin gelirini aştı”

Facebook Twitter Linked-in

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları üretici Hanifi Güçlüer ile yaptığı konuşma ile gündeme taşıdı. Kurbanlık fiyatlarından girdi maliyetlerine kadar farklı konularda süreç hem üreticilerin hem de vatandaşların açısından erdiği boyut konuşuldu.

Gürer, bir ahırda kurbanlık hayvanların geçen yıla göre durumunu sordu. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer , “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bu yıl da bazı vatandaşlar kurbanlıkların alımları başladı. Geçmiş bayramlarda kişi kurbanlığını alıp ayırttırıyor ve bu hayvanların bakımı devam ediyordu. Bu yıl durumu yıllardır bu işi yapan besi hayvanlarına bakan besicimize sorduk. Bu yıl kurban fiyatları nasıl?” diye sordu.

Üretici Hanifi Güçlü fiyatların geçen yıla göre %50 arttığını belirterek, “Bu yıl fiyatlar, sayın vekilim, geçen seneki oranlara göre %50 artış gösterdi. Geçen seneki alım gücüne göre şu an müşterilerimiz almakta biraz zorlanıyor.” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ

Kurbanlık hayvanların fiyatlarının neden bu kadar arttığına dair Gürer’in sorularını yanıtlayan Güçlü girdi maliyetlerinin hızlı şekilde yükseldiğini vurguladı: “8-9 aydır besliyoruz. Arpa 7-8 liraydı, şu an 11-12 lira. Yemin çuvalı 500 liraydı, şu an 750 lira. Veteriner giderleri ise iki katına çıktı. Tüm bu maliyet artışları, ister istemez fiyatlara yansıyor. Yem gideri var, aşı gideri var, veteriner gideri var. Tabii ki ilaç maliyetleri %200 artış gösterdi. Veteriner giderlerde zaten şöyle söyleyeyim, daha önce 1.000-2.000 liraya gelip muayene yapıp gidiyorsa şu an 4.000-5.000 Lira. Aşıların da ortalama maliyeti bugün bir tane dana için 2.000 lirayı buluyor. Bir önceki sene 600-700 lira gibiydi. Şu anda hayvanların fiyatının artmasına en büyük etken girdi maliyetlerindeki artış.  Maliyetler, işçilik maliyetleri, ilaç sektöründeki fiyat artışı bunlar ana etkenler. Geçen yıl hisse satış fiyatlarımız 25.000-26.000 lira bandındaydı ortalama. Bu yıl hisse satış fiyatlarımız 35-36.000 lira bandında.”

Ömer Fethi Gürer’in, “Bu maliyetler hem üreticiyi hem de vatandaşı nasıl etkiliyor?” sorusuna Hanifi Güçlüer şöyle yanıt verdi: “Üretici tam 3 yıl boyunca bir danayı kesime hazır hale getirmek için çalışıyor. Ancak her geçen gün mazot, yem ve işçilik maliyetleri arttığı için zarar ediyoruz. Vatandaş ise bu fiyat artışlarıyla kurbanlık hayvan almakta zorlanıyor.”

 

Vatandaşların Alım Gücü Düşüyor

Geçen yıla kıyasla hayvan satışlarının azaldığını belirten Hanifi Güçlüer , alım gücündeki düşüşe dikkat çekti:
“Geçen yıl bu zamanlarda 10-15 danayı hemen satmıştık. Ama şu an 7-8 danayı yeni tamamlayabildik. Geçen sene daha rahat alışveriş yapabiliyordu vatandaş”

Gürer, et fiyatlarındaki artışa da değinerek, “Geçen sene 500 liraya satılan etin kilosu bu yıl 700-750 liraya çıktı. Üretici artan girdi maliyetlerinden dolayı şikayetçi, vatandaş ise fiyatlardan. Bu işten ne üretici ne de tüketici memnun kalıyor.” dedi.

Güçlü ise bu konuda üreticilerin de haklı olduğunu belirterek, “Üretici de burada sonuna kadar haklı. Çünkü bir dananın meydana gelmesi 9 ay önce anne karnında bekliyor. Daha sonra 24 ayda dışarıda beslenme süresi var. 30 ayın sonunda kesilebilecek bir duruma geldiği için üretici tam 3 yıl bir dananın kesilip de meydana gelmesi için uğraşıyor. Yani aslında üretici de bu işten zararda. İşçilikte maliyet olarak tabii ki her geçen gün maliyetler, mazot maliyetleri….” ifadelerini kullandı.

Güçlü, “Hayvanların 12 ay yemle beslendiğini, meraya çıkması durumunda bu şekilde etlendiremeyeceklerini ve hayvanın etinin meraya çıkması durumunda çırpacağını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mera hayvancılığı büyükbaş hayvanda çok düştü. 12 ay kapalı alanda hayvan yemle besleniyor. Sonuçta ahır ve bakım gideri, yem, mazot ve elektrik gideri yanında veteriner ve aşı giderleri ile önemli bir beslenme ve bakım gideri var. Ayrıca hastalık riski ve pazar değişkenliği içinde besici kendi çabası ile süreci yönetiyor. Esasen tarım her kesimi ile problemli bir dönem yaşanıyor. Kamucu bir anlayış, öngörülebilir bir planlama ve doğru destek ve yönetim politikaları ile hayvancılıkta sorunlarda iyileşme sağlanır. İthalatçı anlayışla sorunlar katlanır, böyle giderse kurban kesmekte zorlanırız.” dedi.



Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —