https://www.hamlegazetesi.com/
Gürer “Sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşanacak”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Tarımda yaşanan don olayının çiftçiye ve üreticiyi etkisi araştırması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
GENEL
Tarih: 15.04.2025 14:53
Güncelleme: 15.04.2025 14:53
Gürer “Sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşanacak”
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde yaşanan don olayının bahçe ürünlerinin üretimini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bakan Yumaklı’nın açıklamalarını eleştiren Gürer, ülke genelinde etkili olan don olayları sonucu tarımsal üretimde yaşanan zararların tespiti ve üretici durumunun araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

BAKAN’IN AÇIKLAMALARI GERÇEKÇİ DEĞİL

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, zirai donun meyve gruplarında hasara yol açtığını ancak stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından risk olmadığını söylediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, hasat tespitleri tamamlanmadan bu açıklamayı yaptığına vurgu yaptı. Stratejik ürünlerde, başta buğday olmak üzere, arz açığı olduğunu belirtti. Bitkisel ham yağ, mercimek, pirinç, soya, arpa, mısır gibi ürünlerde açık olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arz açığı olan ceviz ve bademin de dondan etkilendiğini ifade etti. “Bu daha çok ithalata kapı açacak. Kiraz, kayısı, fındık, elma, şeftali, nektarin, dut, erik, narenciye bu yıl don vuran ürünler oldu. Tarla ürünleri durumu daha tespit edilmedi. Keza turfanda bitki ve sebze de dondan etkilendi. Hasar tespiti bitmeden Bakan açıklaması gerçekçi değil. Birkaç hafta sonrası dalda çiçek durumu her yönüyle gözler önüne serilecek.” dedi.

Gürer, TARSİM’de olsun olmasın, tespit sonrası tüm çiftçi ve üreticilerin zararlarının karşılanması, borçlarının ertelenmesi, borç faizlerinin silinmesi ve tarım kesimine yönelik icraların durdurulmasını istedi.

FİYATLAR STOKLARA BAĞLI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan don felaketi sonrası ürünlerde fiyat artışlarının da oluşacağına dikkat çekti. Gürer: “Özellikle sebze ve meyvede ciddi fiyat artışları beklenmektedir. Gıda enflasyonu, yaşanan don felaketi ile önemli artışa erecektir. Üretici, çiftçi, ürün dondu. Ani hava değişimi ile ortaya çıkacak olumsuz tabloda tüketici yanacak.” dedi.

ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK

Ülke genelinde yaşanan don olaylarının üreticilere büyük zarar verdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürün ve gıda arzında da önemli sorunlar oluşacaktır. Elma, şeftali, kayısı, armut, kiraz, fındık, üzüm, erik, dut gibi Nisan ayında uyanan ürünler büyük zarar görmüştür. Niğde’nin Bolkar Dağları eteklerindeki köylerde yetişen ünlü kiraz ve elma, başta sert çekirdekli meyve ürünleri olmak üzere, büyük hasar aldı. Yılbaşında da narenciye bahçelerinde, özellikle limon, dondan etkilenmişti. Bahçe ürünlerindeki kayıp üretici ve çiftçinin canını yaktı. Acil destek şart. Cumhurbaşkanı doğrudan destek talimatı vermelidir. Sorun doğru yönetilmezse gıda arz açığı olağanlaşacaktır.” diye konuştu.

SORUN ÇÖZÜMCÜ BİR ANLAYIŞLA KAPSAMLI OLARAK ELE ALINMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliği ile ortaya çıkan mevsimsel değişimlerin tarımı önemli ölçüde etkilemeye devam ettiğini belirtti. Sürecin araştırılması için de Meclis araştırması önergesi verdi.

Gürer: “Nisan ayında kar ve don ile oluşan afet için çiftçi ve üreticilerin uğradığı tüm zararlar karşılanmalıdır. Ayrıca, tüketici açısından da durum vahimdir. Gıda enflasyonu ve gıda arzında büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Çözümcü bir anlayışla sorunun kapsamlı olarak ele alınması zorunluluktur.” şeklinde konuştu.

TARIM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Ömer Fethi Gürer, sürekli aynı sorunların yaşanmasına rağmen yaşanan olumsuzluklardan iktidarın ders çıkarmadığını belirterek, “İşlenmiş, dondurulmuş gıdaya ürün bolluğunda kafa yormayanlar, yaşanan felaketle sorunu anlatmaktadırlar. Sorumluluğu olanların bu işte yaptıkları eksik ve yanlışlıkları da görmeleri açısından bu süreç bir ders niteliğindedir. Her yıl aynı felaketler yaşanmakta, ancak alınan dersler hayata geçirilmemektedir. Kamucu bir anlayışla tarım politikaları gözden geçirilmeli, üretici korunmalı, gıda arz güvenliği sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ

BOLU’DA DEPREM!

Van’da 4.6 Büyüklüğünde Deprem!

İnşaat sektöründe çalışan sayısı üç aydır rekor kırıyor

Lando Norris, 2025 Formula 1 dünya şampiyonu oldu

Gençlerbirliği'nde teknik direktör Volkan Demirel istifa etti

NİĞDE’DE ANNE TAKSİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

NİĞDE SEVGİ EVLERİNDE SICAK BULUŞMA

Niğde'de ilk fazı tamamlanan tesiste yıllık 7 bin ton likra üretiliyor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 360'a yükseldi

ÖĞRENCİLERE ÖTV’SİZ ELEKTRONİK CİHAZ DÜZENLEMESİ

HAKARET SUÇUNDA YENİ DÖNEM

BÜYÜKÇEKMECE ADLİYESİ’NDEKİ ADLİ EMANET KASASI OLAYINDA 10 GÖZALTI

"Halk Elinde Islah Projeleri"ne toplam 2,7 milyar lira destek sağlandı

Emtia piyasaları Fed'in faiz kararına odaklandı

Uyku apnesi gençlerde de yaygınlaşıyor!

NİĞDE’DE AKILLI ŞEHİR VE SANAYİ YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

GÜRER: MASAL GİBİ AMA GERÇEK! GÜVERCİNLERE HACİZ UYGULANDI

NİĞDE’DE HAYAT BOYU ÖĞRENME HER KÖŞEYE ULAŞIYOR

Organize suç örgütlerine yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 47 şüpheli tutuklandı

TBMM Genel Kurulu'nda "bütçe maratonu" kesintisiz 14 gün sürecek

BOLU’DA DEPREM!

Van’da 4.6 Büyüklüğünde Deprem!

İnşaat sektöründe çalışan sayısı üç aydır rekor kırıyor

Lando Norris, 2025 Formula 1 dünya şampiyonu oldu

Gençlerbirliği'nde teknik direktör Volkan Demirel istifa etti

NİĞDE’DE ANNE TAKSİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

NİĞDE SEVGİ EVLERİNDE SICAK BULUŞMA

Niğde'de ilk fazı tamamlanan tesiste yıllık 7 bin ton likra üretiliyor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 360'a yükseldi

ÖĞRENCİLERE ÖTV’SİZ ELEKTRONİK CİHAZ DÜZENLEMESİ

HAKARET SUÇUNDA YENİ DÖNEM

BÜYÜKÇEKMECE ADLİYESİ’NDEKİ ADLİ EMANET KASASI OLAYINDA 10 GÖZALTI

"Halk Elinde Islah Projeleri"ne toplam 2,7 milyar lira destek sağlandı

Emtia piyasaları Fed'in faiz kararına odaklandı

Uyku apnesi gençlerde de yaygınlaşıyor!

NİĞDE’DE AKILLI ŞEHİR VE SANAYİ YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

GÜRER: MASAL GİBİ AMA GERÇEK! GÜVERCİNLERE HACİZ UYGULANDI

NİĞDE’DE HAYAT BOYU ÖĞRENME HER KÖŞEYE ULAŞIYOR

Organize suç örgütlerine yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 47 şüpheli tutuklandı

TBMM Genel Kurulu'nda "bütçe maratonu" kesintisiz 14 gün sürecek

Kayseri'de Neolitik Çağ'a ait olduğu değerlendirilen insan figürlü kaya resimleri keşfedildi

NÖHÜ’DEN DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK SIÇRAMA

BOR’DA TAKLA ATAN ARAÇ CAN ALDI

NİĞDE’Yİ SOĞUK VE YAĞIŞLI GÜNLER BEKLİYOR

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI'NDA GRUPLAR BELLİ OLDU

TFF TAHKİM KURULU, BAHİS SORUŞTURMASINDA 71 FUTBOLCUNUN ALDIĞI CEZAYI ONADI

Kedilerin insanlarla iletişimi sahibinin cinsiyetine göre değişiklik gösterebiliyor

NİĞDE-KAYSERİ YOLUNDA FECİ KAZA: 2 ÖLÜ, 1 YARALI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 9.7 ° / 1.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 10.2 ° / -0.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 4.8 ° / -1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8