https://www.hamlegazetesi.com/
Gürer “Sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşanacak”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Tarımda yaşanan don olayının çiftçiye ve üreticiyi etkisi araştırması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
GENEL
Tarih: 15.04.2025 14:53
Güncelleme: 15.04.2025 14:53
Gürer “Sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşanacak”
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde yaşanan don olayının bahçe ürünlerinin üretimini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bakan Yumaklı’nın açıklamalarını eleştiren Gürer, ülke genelinde etkili olan don olayları sonucu tarımsal üretimde yaşanan zararların tespiti ve üretici durumunun araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

BAKAN’IN AÇIKLAMALARI GERÇEKÇİ DEĞİL

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, zirai donun meyve gruplarında hasara yol açtığını ancak stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından risk olmadığını söylediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, hasat tespitleri tamamlanmadan bu açıklamayı yaptığına vurgu yaptı. Stratejik ürünlerde, başta buğday olmak üzere, arz açığı olduğunu belirtti. Bitkisel ham yağ, mercimek, pirinç, soya, arpa, mısır gibi ürünlerde açık olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arz açığı olan ceviz ve bademin de dondan etkilendiğini ifade etti. “Bu daha çok ithalata kapı açacak. Kiraz, kayısı, fındık, elma, şeftali, nektarin, dut, erik, narenciye bu yıl don vuran ürünler oldu. Tarla ürünleri durumu daha tespit edilmedi. Keza turfanda bitki ve sebze de dondan etkilendi. Hasar tespiti bitmeden Bakan açıklaması gerçekçi değil. Birkaç hafta sonrası dalda çiçek durumu her yönüyle gözler önüne serilecek.” dedi.

Gürer, TARSİM’de olsun olmasın, tespit sonrası tüm çiftçi ve üreticilerin zararlarının karşılanması, borçlarının ertelenmesi, borç faizlerinin silinmesi ve tarım kesimine yönelik icraların durdurulmasını istedi.

FİYATLAR STOKLARA BAĞLI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan don felaketi sonrası ürünlerde fiyat artışlarının da oluşacağına dikkat çekti. Gürer: “Özellikle sebze ve meyvede ciddi fiyat artışları beklenmektedir. Gıda enflasyonu, yaşanan don felaketi ile önemli artışa erecektir. Üretici, çiftçi, ürün dondu. Ani hava değişimi ile ortaya çıkacak olumsuz tabloda tüketici yanacak.” dedi.

ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK

Ülke genelinde yaşanan don olaylarının üreticilere büyük zarar verdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürün ve gıda arzında da önemli sorunlar oluşacaktır. Elma, şeftali, kayısı, armut, kiraz, fındık, üzüm, erik, dut gibi Nisan ayında uyanan ürünler büyük zarar görmüştür. Niğde’nin Bolkar Dağları eteklerindeki köylerde yetişen ünlü kiraz ve elma, başta sert çekirdekli meyve ürünleri olmak üzere, büyük hasar aldı. Yılbaşında da narenciye bahçelerinde, özellikle limon, dondan etkilenmişti. Bahçe ürünlerindeki kayıp üretici ve çiftçinin canını yaktı. Acil destek şart. Cumhurbaşkanı doğrudan destek talimatı vermelidir. Sorun doğru yönetilmezse gıda arz açığı olağanlaşacaktır.” diye konuştu.

SORUN ÇÖZÜMCÜ BİR ANLAYIŞLA KAPSAMLI OLARAK ELE ALINMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliği ile ortaya çıkan mevsimsel değişimlerin tarımı önemli ölçüde etkilemeye devam ettiğini belirtti. Sürecin araştırılması için de Meclis araştırması önergesi verdi.

Gürer: “Nisan ayında kar ve don ile oluşan afet için çiftçi ve üreticilerin uğradığı tüm zararlar karşılanmalıdır. Ayrıca, tüketici açısından da durum vahimdir. Gıda enflasyonu ve gıda arzında büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Çözümcü bir anlayışla sorunun kapsamlı olarak ele alınması zorunluluktur.” şeklinde konuştu.

TARIM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Ömer Fethi Gürer, sürekli aynı sorunların yaşanmasına rağmen yaşanan olumsuzluklardan iktidarın ders çıkarmadığını belirterek, “İşlenmiş, dondurulmuş gıdaya ürün bolluğunda kafa yormayanlar, yaşanan felaketle sorunu anlatmaktadırlar. Sorumluluğu olanların bu işte yaptıkları eksik ve yanlışlıkları da görmeleri açısından bu süreç bir ders niteliğindedir. Her yıl aynı felaketler yaşanmakta, ancak alınan dersler hayata geçirilmemektedir. Kamucu bir anlayışla tarım politikaları gözden geçirilmeli, üretici korunmalı, gıda arz güvenliği sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ
HABER MERKEZİ

Muhabir

HABER MERKEZİ

Niğde’de elektrik trafosu patladı

Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti

NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!

Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor

Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü

Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”

Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"

Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi

Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti

Konut fiyatlarında artış sürüyor, reel düşüş dikkat çekiyor

MURTAZA KÖYÜ’NDE ÖĞRENCİLERLE İFTAR BULUŞMASI

Bayram öncesi baklava fiyatları cep yakıyor

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli yakalandı

Ramazan Sonrası Kilo Dengesine Dikkat!

Bayram şekeri cep yakıyor: Bir yılda yüzde 30 ile yüzde 65 arasında artış

Çiftehan’da Demirsoy Taziye Evinde İftar Buluşması!

Niğde’de 18 Mart Programı Açıklandı

Koruma Altındaki Gençler İçin Kritik Uyarı!

NİĞDE’DE VEFAT EDENLER!

Niğde’de Bir Haftada 287 Kişi Hakkında İşlem: Silah, Uyuşturucu ve Sahte Ehliyet Ele Geçirildi

Niğde’de elektrik trafosu patladı

Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti

NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!

Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor

Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü

Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”

Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"

Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi

Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti

Konut fiyatlarında artış sürüyor, reel düşüş dikkat çekiyor

MURTAZA KÖYÜ’NDE ÖĞRENCİLERLE İFTAR BULUŞMASI

Bayram öncesi baklava fiyatları cep yakıyor

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli yakalandı

Ramazan Sonrası Kilo Dengesine Dikkat!

Bayram şekeri cep yakıyor: Bir yılda yüzde 30 ile yüzde 65 arasında artış

Çiftehan’da Demirsoy Taziye Evinde İftar Buluşması!

Niğde’de 18 Mart Programı Açıklandı

Koruma Altındaki Gençler İçin Kritik Uyarı!

NİĞDE’DE VEFAT EDENLER!

Niğde’de Bir Haftada 287 Kişi Hakkında İşlem: Silah, Uyuşturucu ve Sahte Ehliyet Ele Geçirildi

1500 Yıllık Mozaiğin Üzerinden “Kıskananlar Çatlasın” Yazısı Çıktı

Niğdeli Aile Şiddet Görmeye Devam Ediyor!

Çiftlik’te Şarampole Yuvarlanan Araç Kazanın Boyutunu Gözler Önüne Serdi

Hava Kuvvetleri’nden Zamanla Yarış: Kalp Grefti Ambulans Uçakla Ankara’ya Ulaştırıldı

Niğde’de Araç Sayısı 152 Bin 959’a Ulaştı

Niğde’de Halk Oyunları Kursu Başlıyor

Tatvan'daki feci kazada karı koca ve 6 aylık bebek hayatını kaybetti

Niğde Bayrama Hazır

Niğde’nin Üretim Potansiyeline Dikkat Çeken Makale

Niğde’de Bugün Hava Puslu!

Yükleniyor

loading
  • A-
  • A+
  • Salı 11.6 ° / -0.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli
  • Perşembe 10 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17