Tarih: 19.07.2024 15:05

Gürer: Sokak hayvanlarının öldürülmesine karşıyız

Facebook Twitter Linked-in

Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonun aralıksız süren 18,5 saatlik çalışma sürecinde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kanun teklifi genelinde ve maddelerde konuşma yaptı. İlk 3 maddesi görüşülen kanun teklifinin diğer maddeleri görüşülmeye Pazartesi günü devam edilecek 
 

 

TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİ
Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik sunulan kanun teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda tartışmalara neden oldu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifinin sorunu çözmek yerine daha da karmaşık hale getirdiğini belirtti. Gürer, teklifin tümden geri çekilmesi ve tüm tarafların ortaklaştığı bir öneri hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Gürer, "Bu kanun teklifi milletvekilleri tarafından sunulmuş olsa da, kanunu yürütme yetkisi olan Cumhurbaşkanının onayıyla getirilen bir düzenlemedir. Yürütme, diğer kanun tekliflerinde olduğu gibi burada yer almamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ise kanun yürütücü değil, kanun düzenleyici bir rol üstlendiği anlaşılmaktadır." dedi.

 


Değişen Anayasa'ya göre "Kanun teklifi milletvekilleri tarafından hazırlanır" ifadesine atıfta bulunan Gürer, teklifin milletvekilleri tarafından sunulduğunu ancak tüm tarafların görüşlerinin alınmadığını belirtti. 
Kanun teklifinin geri çekilmesi ve daha kapsayıcı bir düzenlemenin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Gürer, çözümün ancak tüm tarafların ortak görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

SAHİPSİZ HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE YOL AÇACAK
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teklifin mevcut haliyle insan, hayvan ve çevre sağlığını önceliklendirmek yerine, sahipsiz hayvanların öldürülmesine yol açacak düzenlemeler içerdiğini belirtti. 
Gürer, sokak hayvanları sorununu çözmek için farklı düzenlemelerin yapılabileceğini ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak, mevcut kanun teklifinin sahipsiz hayvanların öldürülmesine yönelik hükümler barındırdığını söyledi. Gürer, "Sahipli ve sahipsiz hayvan tanımlarının yeniden yapılması ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri tabanına kaydedilmemiş tüm evcil hayvanlar sahipsiz sayılıyor. Bu, sorunun daha da derinleşmesine yol açacak bir yaklaşımdır." dedi.
Teklifin, veri tabanında yer almayan hayvanların barınak dışında yaşam şanslarını ortadan kaldırdığını belirten Gürer, mevcut yasadaki "Yakala, kısırlaştır, sal." anlayışının "Yakala, öldür." ile değiştirildiğini vurguladı. Gürer, sahipsiz hayvanlara ötanazi yolunun açılmasının, bu hayvanların öldürülmesine olanak tanıdığını belirtti.
Kanuna aykırı davrananlara para cezasının yanı sıra belediye başkanları ve meclis üyelerine hapis cezası getirilmesinin teklife ayrı bir boyut kattığını ifade eden Gürer, "Sorumluluk tamamen belediyelerin üzerine yıkılırken İçişleri, Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının bu süreçte asli sorumlu sayılmaması, ayrıca soruna bakıştaki darlığı göstermektedir." dedi.
Gürer, teklifin özünde sokak hayvanlarının öldürülmesi ve sorunun belediyelere bırakılmasından ibaret olduğunu savunarak, daha kapsayıcı ve tarafların ortaklaşa çözüm üreteceği düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —