https://www.hamlegazetesi.com/

Gürer "Tarladan sofraya fiyatlar katlıyor"

Gürer

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Sebze ve meyvede girdi maliyetleri artıyor. Üretici, satış fiyatını dengeli tutuyor. Aracılar ise kazancından taviz vermiyor," dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gıda enflasyonunda sorumluluğun iktidarda olduğunu ve hal yasası ile perakende yasası gibi düzenleme gerektiren sorunlara iktidarın seyirci kaldığını belirtti. Ayrıca, aracılık sistemini düzenlemeyerek süreci izlemekle yetindiklerini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi ve üreticinin girdi maliyetleri altında ezilirken, tüketicinin de rafa gelen ürünün fahiş fiyatıyla mağdur olduğuna dikkat çekti. Çoğunlukla ürünlerin, üreticiden tüketiciye en az üç el değiştirerek ulaştığını belirtti. Doğrudan alım yapan büyük marketlerin, piyasada oluşan fiyatları esas aldığını ve bu durumun tüketiciyi mağdur ettiğini ifade etti.

Gürer: "AKP iktidarları sürecinde gıda enflasyonunu önlemek için birden çok bakanlığın katıldığı komiteler kuruldu. 2014 yılından beri fiyat istikrarı ve fahiş fiyatlar konuşulmasına karşın, gıda enflasyonunun önüne geçilemedi," dedi.

Gürer: "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, 9 Aralık 2014'te oluşturuldu. Komite sekreteryası 27 Aralık 2016'da Merkez Bankası'na devredildi. Sonrasında bakanların yer aldığı komiteler oluşturuldu. 2020 yılında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. 2022 yılında ise bu kez Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. Her komitenin amacı, enflasyonu azaltmak, gıda kaybını önlemek ve erken uyarı sistemi ile arz açığının önüne geçerek piyasayı dengelemek olarak açıklandı. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, 12 Ağustos 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan, ilgili bakan yardımcıları ve kurum temsilcilerinin katılımıyla toplandı. Toplantıda, ülkemizde tarımsal ürünlerde arz ve talep dengesinin sağlanmasına ve hem üreticilerin hem de tüm vatandaşların menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak dış ticaret tedbirleri dahil olmak üzere gerekli tüm önlemlerin uygulanmasına devam edileceği vurgulandı. Sonuçta, 2024 yılı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Fahiş fiyatı boykot edin' çağrısına kadar süreç sürdü. Piyasayı dengeleme ve fahiş fiyatı önleme görevi Cumhurbaşkanında iken, onun çözümü de halkı boykota çağırmak oldu."

Bu açıklamalara rağmen gıda enflasyonu durmadı, aksine arttı. İşin esası, girdi maliyetlerinden başlayarak üretim öncesi, üretim süreci ve üretim sonrası bir kamucu yaklaşımla ele alınmadı. Girdi maliyetleri sübvanse edilmedi. Hal ve perakende yasası çıkarılmadı. Aracılık sistemi düzenlenmedi. İthalatçı ve tüccara bırakılan piyasada kooperatifçilik geliştirilmedi.

Başıboşluk ile piyasa sorunlu hale getirildi. Alım fiyat uygulamasında üreticiye enflasyon altında alım fiyatları açıklanmasına rağmen ürün fiyatları, üreticiden çıktıktan sonra yükselmeye devam etti. Üretici de ezildi, tüketici de korunmadı. İthal ürün getirenler, piyasayı dengelemek yerine ülkemiz fiyatlarını geçti; bazı ürünlerde daha yüksek fiyatlarla ürün satarak büyük kazanç sağladılar. Aracıların kazancı katlandı. Üretmeyen kazandı, üreten de tüketen de sıkıntıya düştü," dedi.

 


Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

ÖĞRENCİLERE ÖTV’SİZ ELEKTRONİK CİHAZ DÜZENLEMESİ

Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörü 7 çeyrektir aralıksız büyüyor

NİĞDE'DE DİJİTAL BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK İSTEYENLERE FIRSAT

Bilim insanları, 12 milyar yıl öncesine ait Samanyolu benzeri dev galaksi keşfetti

Türk savunma sanayisi Birleşmiş Milletler'in araçlarını koruyacak

Türkiye'nin ilk yörünge transfer aracı FGN-TUG-S01 uzayda

SIPRI'nın ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesinde 5 Türk firması yer aldı

CEP TELEFONU ABONELİK SİSTEMİNE YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Bayraktar KIZILELMA hava-hava füzesiyle dünyada ilke imza attı

NASA, MARS'IN ATMOSFERİNDE "MİNİ YILDIRIM" TESPİT ETTİ

NİĞDE’DE KETENÇİMEN KAYAK MERKEZİ’NDE PİST AÇILACAK MI? (VİDEO HABER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

TBMM’NİN İKİ ÖNEMLİ İSMİ NİĞDE’DE

İÇ ANADOLU BASINI TEK SES OLDU

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ EVİNDE KAZANDI

“BEN YEŞİL” DİYEREK ARAYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

NİĞDE’DE DİLENCİ ÇOCUK TEHLİKESİ

EDİKLİ’DE YORGUN MERMİ DEHŞETİ

YÜZYILIN KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR BU HAFTA SONA ERİYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 21 ARALIK'A KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

MUKADDES ÜÇ AYLAR BU YIL İKİNCİ KEZ BAŞLAYACAK

NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU “DEMLİ KOMEDİ” İLE SAHNEDE

NİĞDE’DE B-REÇETE SİSTEMİ BAŞLIYOR

EDİKLİ’NİN ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI KEMAL GÖKDEMİR HAYATINI KAYBETTİ

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NA 3 BİN PERSONEL ALINACAK

ADANA’DA PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE PATLAMA

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE'DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

TBMM’DEKİ TACİZ SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

HUDUTTA 258 BİN 999 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’NİN TARİHİ KÖYÜ YEŞİLBURÇ MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ SAHASINDA SAMANDAĞSPOR’U AĞIRLIYOR

TİFTİĞE KATMA DEĞERLİ DESTEK

NİĞDE–KAYSERİ YOLU’NDA TIR KAZASI: 1 YARALI

ÇAMARDI’YA YENİ JANDARMA KOMUTANI

MİLLİ İHA’LARIN YENİ GÖZÜ ASELFLIR-600 PERFORMANSINI SERGİLEDİ

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLELERE ANLAMLI ZİYARET

Yükleniyor