Gürer “TARSİM primleri çiftçilerin belini büküyor”

Gürer “TARSİM primleri çiftçilerin belini büküyor”

Üretici: “6 liraya satıp 15 liraya tohum alıyoruz”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yapılan araştırmalara göre çiftçinin yüzde 74’ü bildiği ürünü ektiği, arz açığı ve olumsuz şartları dikkate alarak ekim yapan çiftçi sayısının yüzde otuzlarda kaldığını söyledi.
Gürer, “Tarımda üretim planlaması şart!” diyerek girdi maliyetlerinden iklim krizine, TARSİM primlerinden çoban bulma sorununa kadar birçok konuda çözüm yaratılmasının iktidarın görevi olduğuna işaret etti. Çiftçi besici Atakan Dündar ise acı gerçeği paylaştı: “6 liraya sattığımız arpanın tohumunu 15 liraya alıyoruz.” dedi.

ÜRETİM PLANLAMASI EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN

Tarımda üretim planlamasının önemine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var. Bu bağlamda uzman desteği alan çok az çiftçi bulunuyor ki, onlar da genelde büyük işletmeler. Bu bağlamda yaşanan iklim değişiklikleri ve arz sorunları nedeniyle ihtiyaca uygun üretim yapılmasının planlanması gerekiyor. Organik tarım ve iyi tarım örneklerinde ise yeterli atılım sağlanamıyor.” dedi.

Gürer, çiftçilere yönelik yapılan anketlerde en büyük sorunun girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirterek, “Girdi maliyetlerindeki artış birinci sırada, iklimsel problemler ikinci sırada, işçi bulamama ise üçüncü sırada yer alıyor. Pazar sorunu, tarımsal zararlılar, hastalıklar ve sulama suyu yetersizliği de çiftçilerimiz tarafından dile getiriliyor,” ifadelerini kullandı. Çiftçiler, oda, birlik ve kooperatiflere yönelik kapsamlı düzenlemeler sağlanması, daha az ama daha etkili yapıların oluşturulması taleplerini dile getiriyor. Ayrıca TARSİM sigortasından kredi teminine kadar daha çiftçi yanlısı uygulamalar beklediklerini belirtiyorlar. Özellikle, “Biz üretiyoruz; aracı ve büyük marketler sırtımızdan kazanıyor. Bir de ithalatla, ürettiğimiz ürün değer bulduğunda önümüz kesiliyor. Çiftçi, üretici ve tüketicinin korunacağı düzenlemelere ihtiyaç var.” diyorlar.

“6 LİRAYA SATIP, 15 LİRAYA TOHUM ALIYORUZ”

Üretici Atakan Dündar, üretim tercihlerini ve yaşadıkları sorunları şu sözlerle aktardı:“Bizim burası kurak bir memleket olduğu için genelde vatandaş bir yıl arpa ekiyorsa bir yıl buğday ekiyor. Onu da işte kurak gitti mi, dönüm başı 100 kilo arpa alıyor. Zaten o da girdi maliyetleri fazla olduğu için masrafını ödemiyor, hep zarar. Ondan sonra, 6 liraya geçen sene arpa satıyoruz, 15 liraya tohum alıp tarlaya geri ekiyoruz. Yani 6 liraya satıp 15 liradan geri tohumunu alıyorsun. Geçen sene öyle oldu; 6 liraydı arpanın kilosu. Ben kendim hayvancılık yapıyorum, yetmediği için bazı arkadaşlardan da aldık. Tekrar tarlalara tohum ekerken hazır tohumun kilosunu 15 liradan aldık.”

Dündar, sulama maliyetlerine de değinerek, “Geçen sene ben bir saat suya 500 liradan su parası ödedik. Bu sene 700 mü olur, 800 mü olur, kaç kere zam geldi?” diye konuştu.

TARSİM PRİMLERİ ÇOK YÜKSEK

Sigorta sisteminin çiftçi için yetersiz olduğunu ifade eden Dündar, “TARSİM sigortası yaptıramıyoruz çünkü primler çok yüksek. Bazı ürünleri sigortalatsak bile, don gibi önemli riskleri kapsamıyor.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “TARSİM, yaşanan iklim değişikliği dikkate alınarak yeniden yapılandırılmalıdır. TARSİM sigortasında prim destek oranının don olayında %66’dan %75’e çıkarılması için kanun teklifi verdim. TARSİM sigorta uygulaması ile ilgili çiftçi ve üretici açısından ciddi sorunlar var. Çiftçi, TARSİM koşullarının ağır olduğunu, ürettiği ürünün yüzde 8-10 aralığında TARSİM tarafından ellerinden alındığını, ürün ortağı gibi davrandığını ifade ediyorlar. TARSİM’de yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var.” dedi.

HAYVANCILIKTA DA SORUNLAR DERİNLEŞİYOR

Ulukışla Beyağıl Köyünden Çiftçi ve Besici Atakan Dündar, hayvancılığın bölgede giderek zorlaştığını ifade ederek, “Biz hayvancılık yapıyoruz. Hani diyorlar 'etin kilosu şu oldu, etin kilosu bu oldu.' Hayvancılık çok zor bir meslek. Bir, çoban bulamıyorsun. İkincisi, Beyağıl sınırlarının dörtte üçü orman. Ondan sonra adam diyor: 'Burası komple orman.' Şu gördüğün dağlar var, az bir yer bu taraf, komple orman. Ondan sonra hayvancılık yapamıyorsun. Sana destek veriyor, cüz’î bir fiyat, adam koyunculuk yapamıyor. 500 koyun besleyeceğine 200 koyun besleyebiliyor. Karşısı orman alanı. Yaşım 43; hatırlamıyorum ne zaman dikildiğini. Buradaki orman alanı ise 30 sene oldu. Hayvancılık orman alanına giriş izni verilmiyor. Bu nedenle artık köyde keçi yok. Yani sadece koyun girse bu ormana ne yapacak?”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, keçi yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekerek, “Keçiler doğal budama yaparak orman içinde otları tüketerek orman yangınlarını önlüyor ve ormanların gelişmesine katkı sağlıyordu. Ancak yanlış politikalar hem hayvancılığı hem de ormanları olumsuz etkiledi.” dedi.

“DOMATES EKEN ARKADAŞ TRAKTÖRÜNÜ SATMAK ZORUNDA KALDI”

Üretici Atakan Dündar, sebze yetiştiriciliğinin de bölgede karşılaştığı zorlukları köyünden somut bir örnekle açıkladı: “Burada domates işi deneyen arkadaşlarımız da oldu. Köyden adam masrafını ödeyemedi, adam altındaki traktörünü, arabasını sattı. Böyle köylü mü olur? Kendisi domates ekti, fabrikaya götürdü, para etmedi, parasını alamadı. Gitti adam. Benim köyümde oldu bu olay, arkadaşım yani.”

“YETKİLİLER SÜREKLİ SAHADA OLMALIDIR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çözüm için kapsamlı bir planlamanın şart olduğunu belirterek, “Çiftçi arkadaşlarımızın üretim desenini belirleyebilmesi için Türkiye'nin tamamında Tarım Orman Bakanlığı uzmanları hangi bölgede hangi ürün yetişecek, hangi üründen verim alınır, çiftçinin girdi maliyetleri nasıl düşürülür? Girdi maliyeti düşürüldükten sonra o bölgede o üründen daha çok verim nasıl sağlanır? Çalışmalarını yaparak teknik olarak da bilgi vermeleri lazım.” diye konuştu.

KÖYLER BOŞALIYOR, HAYVANCILIK BİTİYOR

Atakan Dündar, gençlerin hayvancılığı bırakmak zorunda kaldığını belirterek, “Köyümüzde iki kardeş vardı, 700-800 koyun besliyorlardı. Artık bıraktılar. Köyler boşalıyor. Biz bile yaylaya çıkmak zorunda kalıyoruz çünkü burada hayvanlarımızı besleyemiyoruz. Kışın vekilim, bizim burası kış memleketi. 11-12 ayda içeriye giriyor. Daha bugün koyun dağa çıktı, yemden kesildi. 5-6 ay içeride yiyor. Sen arpayı satıyorsun 6 liraya, yemin torbasını alıyorsun 800-900 liraya.” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “Şimdi hayvancılık yapanlar çiftçilik yapmıyorsa zaten Türkiye'de artık hayvancılık yapılamaz. 24 saat hayvanıyla haşır neşir olanların en büyük sorunu girdi maliyetleri. Bunun yanında da hayvancılığın ahır giderleri arttı. Aşısı var, bakımı var, çobanı var, var oğlu var.”

ZORLUKLAR BİTMİYOR

Gürer, bölgedeki üreticilerin tarla ürünlerinden örtü altı üretime kadar farklı alanlarda çalıştığını ancak karşılaştıkları zorlukların sürdüğünü ifade ederek, “Bölgemizde bir yıl arpa ekiyorlar, bir yıl buğday ekiyorlar. Onun dışında farklı ürünler yetiştirmeye çalışan arkadaşlarımız var. Örtü altı üretimini geliştirmeye çalışıyorlar. Onlar da örneğin domates ekiyorlar, biber ekiyorlar. Sonra aniden bir oluşan hava değişimi ne yazık ki onların da ürünlerini yok ediyor.” dedi.


Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

Bayraktar "Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk"

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDEN BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ KURSU FIRSATI

AKSUNGUR'dan milli motorla irtifa rekoru

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Türkiye'de İHA pilotu sayısı 1,6 milyona yaklaştı

Türkiye'nin "Fedaileri" göreve başladı

Türk savunma sanayisi ürünleri, Hırvatistan'daki fuarda görücüye çıktı

Siber suçlara yönelik 27 ilde düzenlenen operasyonlarda 237 şüpheli yakalandı

SİLAHLAR, UYUŞTURUCU, KAÇAK ÜRÜNLER… NİĞDE’DE 1 HAFTADA ŞOK BİLANÇO

İÇ ANADOLU SANAYİCİSİNİN ÜRÜNLERİ RAYLI LOJİSTİK MERKEZLE GÜNEYDEKİ LİMANLARA ULAŞACAK

NİĞDE'DE "TÜRK TARIM GIDA VE TARIM KONGRESİ" GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DURDURULAMAZLAR! MİLLİ PİYANGO YURDU’NDAN NAMAĞLUP ŞAMPİYONLUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kaçak göçle ve göçmen kaçakçılarıyla mücadeleyi ihmal etmiyoruz"

Gürer “Emekli maaşı ile kurban alınamazken asgari ücrete de kurbanlık koyun zor”

HAKAN EĞİ “NİĞDE ESNAFI HİZMETLERİN EN İYİSİNE LAYIK”

BİR İSİMDEN FAZLASI! YER ADLARI VE COĞRAFYA KONFERANSI

NİĞDELİ GENÇ RAKET AZRA ÖZDEL’DEN BADMİNTONDA MİLLİ BAŞARI

TRT HABER’İN YÜZÜ EMRE YÜNCÜ, NÖHÜ’DE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAK

5 YILDA SÜPER LİGDEN AMATÖR LİGE

MERAL BIYIK “DAYANIŞMAYI SANATLA GÜÇLENDİRİYORUZ”

MHP HEYETİ TEPEKÖY’DE VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

NÖHÜ’DEN SAHA ÇALIŞMASI KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

BAŞKAN ÖZDEMİR, FUZULİ PARKI’NDA HALKIN SORULARINI YANITLAYACAK

Gürer “TARSİM primleri çiftçilerin belini büküyor”

2’nci kattan çöp konteynerine düşen bebek güvenlik kamerasına yansıdı (VİDEO HABER)

SAĞLIK-SEN NİĞDE “HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”

UZKURT: “27 NİSAN E-MUHTIRASI TÜRK DEMOKRASİSİNE VURULMUŞ KARA BİR LEKEDİR”

AĞIR YARALANAN İŞÇİDEN ACI HABER

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ İMZALI BELGESEL, FESTİVALLERDE GÖZ KAMAŞTIRDI (VİDEO HABER)

ELAZIĞ'DA 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM!

POLİS MEMURU DERE YATAĞINDA ÖLÜ BULUNDU

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

2. GÜMÜŞLER BİSİKLET ETKİNLİĞİ 4 MAYIS’TA BAŞLIYOR

Esenyurt Niğdeliler Kültür Derneği’nde Hüseyin Akkoç Güven Tazeledi

AKTAŞ’TA ALTYAPI ATAĞI

YADES programı ile 153 bin 98 yaşlıya destek sağlandı

Yükleniyor