https://www.hamlegazetesi.com/

İCRALAR CAN ACITIYOR

İCRALAR CAN ACITIYOR

Gürer, vatandaşların tüketici kredi ve kredi kartı borçlarıyla ilgili verileri ve bu borçların mahkemelere yansıyan boyutlarını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

VATANDAŞ BORÇ ÖDEYEMEZ DURUMDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesini verdiği dönemde veriler üzerinden , “Temmuz 2024 itibarıyla vatandaşların takipteki tüketici kredi borcu 41 milyar 908 milyon TL’ye, takipteki kredi kartı borcu ise 36 milyar 88 milyon TL’ye ulaşmış durumdaydı.2024 Mayıs ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 454 bin 290, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ise 531 bin 31 olarak kaydedilmişti. Bu durumun halkın finansal yükünü giderek ağırlaştırdığını ve borçlanma sorununun yaygınlaştığını ifade eden Gürer, ayrıca, toplam 3 milyon 759 bin kişinin takibe düştüğünü ve bunun ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini vurgulayarak sorusunu sormuştu. Gürer’in yazılı sorusundan Bakan yanıtlayana kadar geçen sürede güncel verilerde borçlar arttı.27 Eylül itibarıyla vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu toplamı, 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ve takip altına alınan borç tutarı, 27 Eylül haftasında 990 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı.” Bu durumda yeni icra dosyaları da icra dairelerinin işini artırdı.

 

SORULAR NET, YANIT İNTERNET

Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanına yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“2023 ve 2024 yıllarında bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen bireyler için icra mahkemelerine intikal eden ve mahkeme kararıyla başlatılan haciz işlemlerinin sayısı nedir?

2023 ve 2024 yıllarında en fazla haciz işlemi gerçekleştirilen ilk 10 şehir hangileridir ve bu şehirlerdeki haciz işlemlerinin sayısı nedir?

Haciz işlemleri sonucunda hangi varlık türleri üzerinde daha fazla haciz işlemi gerçekleştirilmiştir?

2023 ve 2024 yıllarında haciz işlemleri sonucunda tahsil edilen toplam borç miktarı nedir?”

 

ADALET BAKANI GÜNCEL RAKAMLARI VEREMEDİ

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gürer’in sorularına ayrıntılı bir yanıt veremedi. Bakan Tunç, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde icra dairelerinde açılan ve sonuçlanan dosyalara ait genel istatistiklerin bulunabileceğini belirterek, “10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilâtı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Görev" kenar başlıklı 38. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, adlî sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımız görevleri arasında sayılmaktadır. Bu çerçevede, istenilen ayrıntıda bilgi bulunmamakla birlikte; yıllar itibarıyla icra dairelerinde açılan ve sonuçlanan dosya sayılarına ait istatistiklere Bakanlığımız Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün "https://www.adlisicil.adalet.gov.tr" adresli internet sitesinden ulaşılması mümkün olabilecektir.”dedi.

Gürer, “Bakanın işaret ettiği sitede ise 2024 yılı ile ilgili veriler yok. Güncel veriler bu nedenle görülemiyor. Bakan’da anlaşılan o ki güncel veriler vermekten kaçınıyor” dedi.

ŞEFAFLIK YOK

Ömer Fethi Gürer’in soruları karşısında Bakan Tunç’un verdiği yanıt, borçluluk ve haciz işlemleri gibi kritik bir konuda somut veriler vermekten çekindiği izlenimi verdiğini belirtti. Bu durum, ekonomik zorluklarla boğuşan milyonlarca vatandaşın durumunu net bir şekilde analiz etme olanağını sınırlıyor. Çünkü bu rakamlar yüksek olması nedeniyle bakan tarafından açıklamaktan kaçınıldığı görülüyor” dedi

TAKİPTEKİ BORÇ TUTARI CEVAP BEKLERKEN 13 MİLYAR TL ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının artığını belirtti. Gürer, daha önce Bakanlığa yönelttiği soru önergesi sırasında takipteki borç tutarının 77 milyar TL olduğunu hatırlatarak, "Bugün, 27 Eylül 2024 itibarıyla bu rakam 90 milyar TL’ye çıktı" dedi.Bu süreç yeni icralar için kapıyı çalıyor” diye konuştu.

Gürer, kredi ve kredi kartı borçlarının yalnızca takibe düşen kısmında değil, toplam borç yükünde de büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti. 2024 yılı başından bu yana vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun 763 milyar 942 milyon TL artarak, toplamda 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ulaştığını vurguladı.

BORÇ KRİZİ YAŞANIYOR VE İCRALAR TAM GAZ

CHP’li Ömer Fethi Gürer, özellikle takip altına alınan borç tutarının yılbaşından itibaren 43 milyar 960 milyon TL artarak 90 milyar 79 milyon TL’ye çıktığını hatırlattı. Gürer, bu artışın vatandaşların kredi borçlarını ödemekte zorlandığını ve finansal yüklerinin her geçen gün daha da ağırlaştığını gösterdiğini söyledi. Sürecin icraya evrildiğini, bu nedenle 22 milyon 953 bin 258 derdest dosya bulunduğuna dikkat çekti ve bu yıl içinde icra dairelerine gelen 7 milyon 151 bin 598 dosya olmasının, sürecin ne denli sorunlu olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu durumun, Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren hangi varlıklar üzerinden ne kadar icra gerçekleştirildiği sürecini yanıtsız bıraktığını söyledi. Bankalar tarafından 331 arsa ve tarla satışa çıkarılıyor; besi çiftliği, ahır, zeytinlik, gül bahçesi, çiftlik, bodur elma ağaçları ve kiraz bahçeleri, ekilir tarlalar, ev eşyaları icra daireleri eliyle satışa sunuluyor. Bu süreç, geçen yılların üzerinde davalara ve icra işlemlerine neden oluyor. Görülen o ki Bakan, bu konuda Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren kısımla ilgili verileri vermekten çekinmiş; güncel verileri bugün için sunmaktan rahatsızlık duymuş. Bu yıl özellikle Kasım ayında ürün için verilen çeklerin ödenememesi durumunda sorun daha da derinleşecek gibi görünüyor. Çözüm üretmesi gereken iktidar, sürecin seyircisi olarak çiftçi, besici ve üreticinin yanında durmadı. En azından borç ertelemesi sağlanmalıdır." dedi.


Haber Kaynak : HABER BÜLTENİ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

SOSYAL MEDYADA KULLANICILARINI TAKİBE ALAN BOT HESAPLAR KİŞİSEL VERİLERİ DEPOLUYOR

Küresel savunma şirketleri yılın ilk yarısında yükselirken iki Türk şirketi öne çıktı

Elektrikli araç yangınlarını söndürmek için özel solüsyon geliştirildi

TOPÇU SİLAHLARINA "KURTARAN" İLE DURMAK YOK

DENİZ VE HAVA ARACI KAZALARINA 7/24 UYDU DESTEKLİ YAKIN TAKİP

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

NİĞDE BELEDİYESİ MOBİL UYGULAMASINDA HİZMETLER TEK TIKLA CEPTE

TÜRK HAVACILIĞINDA BİR BAŞARI HİKAYESİ HÜRJET AVRUPA SEMALARINDA

BAYRAKTAR TB-3 İLE ENTEGRE VURUŞ TAM İSABETLE SONUÇLANDI

TÜRKİYE BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN KATKISIYLA HİZMETLER İHRACATINDA YENİ REKORLARA ODAKLANDI

NİĞDE SOKAKLARINDA 18 BİN SÜRÜCÜ KONTROLDEN GEÇTİ

NİĞDE’DE 18 OLAY AYDINLATILDI, 23 ŞÜPHELİ TESPİT EDİLDİ

NİĞDE’DE ZEHİR TACİRLERİNE DARBE

NİĞDE’DE BİR HAFTALIK ASAYİŞ UYGULAMASINDA 304 ŞAHIS HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

NİĞDE’DEKİ SON AYAKKABI BOYACISI: 30 YILLIK MESLEK AŞKI

MAYIS AYINDA TAVUK ETİ ÜRETİMİ ARTTI, YUMURTA ÜRETİMİ AZALDI

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR BİSİKLET TURU TAMAMLANDI

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BAYRAKLARLA DONATILDI

SOSYAL YARDIM PROGRAMLARININ AYLIK ÖDEMELERİ ARTIRILDI

15 TEMMUZ’UN KAHRAMANLARI UNUTULMADI

TÜİK NİĞDE'NİN GÖÇ HAREKETLİLİĞİNİ AÇIKLADI

NİĞDE'DE MEDAŞ’TAN KESİNTİ UYARISI

YEŞİLBURÇ YÜRÜYÜŞ YOLUNDA TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPILDI

NİĞDE’DE KAVURUCU SICAKLAR HAYATI ZORLAŞTIRIYOR

NİĞDE’DE KÖY YOLLARINA ASFALT KONFORU

NİĞDE'DE HUBUBAT HASADI BAŞLADI, BİÇERDÖVER DENETİMLERİ SÜRÜYOR

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. CEVAHİR UZKURT'TAN 15 TEMMUZ MESAJI

NİĞDE’DE ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER, VALİLİK KONUTU’NDA AĞIRLANDI

15 TEMMUZ’UN SEMBOLÜ, NİĞDE’NİN GURURU: ÖMER HALİSDEMİR (VİDEO HABER)

NİĞDELİ ÖĞRENCİLER AVRUPA FİNALİNDE

DARBE GİRİŞİMİ DAVALARININ CEZA BİLANÇOSU

LGS TERCİHLERİ BAŞLADI

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN 15 TEMMUZ MESAJI: “KAHRAMANLARIMIZI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”

AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI 3. DÖNEM SINAV GİRİŞ BELGELERİ ERİŞİME AÇILDI

USTA ÖĞRETİCİLER DİKKAT! BAŞVURULAR 1 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

MİLLİ MOTOSİKLETÇİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU, İNGİLTERE'DE 3 YARIŞI DA KAZANDI

2025’TE FETÖ’YE 910 TUTUKLAMA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

NİĞDE VALİSİ ÇELİK’TEN 15 TEMMUZ MESAJI: "AZİZ MİLLETİMİZ DESTANSI BİR KAHRAMANLIK SERGİLEDİ"

ALTIN VE DÖVİZDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Yükleniyor