Tarih: 25.11.2024 18:11

Kadına Şiddet Sessiz Çığlıkları Susturacak Adalet Arayışı

Facebook Twitter Linked-in

Batı, kadınların büyük bir kısmının haklarını bilmediğini ve bu durumun eğitim seviyesinden, toplumsal statü eşitsizliğinden kaynaklandığını belirtti.

“Kadınlar haklarını genellikle şiddete maruz kaldıklarında öğrenmeye başlıyor. Şiddete uğrayan kadınlarımızın büyük bir kısmı, evli oldukları ya da boşanma aşamasında oldukları eşleri tarafından bu duruma maruz kalıyor. 2024 yılı itibarıyla ülkemizde kadın cinayetleri 406 kadın şiddet gördü.  Ancak bu sayı hâlâ çok yüksek ve önemli bir toplumsal sorun olarak karşımızda duruyor” dedi.

Kadınların Çalışma Hayatına Katılımı Şiddeti Azaltıyor

Avukat Batı, kadınların şiddete karşı korunmasının en etkili yollarından birinin, onların ekonomik ve toplumsal statülerinin yükseltilmesi olduğuna dikkat çekti. “Şiddete maruz kalan kadınların büyük bir kısmı çalışmayan kadınlarımız. Kadınlarımız iş hayatına ne kadar çok katılırsa ve üretime ne kadar dahil olursa, şiddet vakaları da o oranda azalacaktır. Bu nedenle kadınların ekonomik olarak güçlenmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.

Şiddet Mağdurlarına Sağlanan Destekler

Batı, şiddete maruz kalan kadınların acil durumlarda 112 Çağrı Merkezini arayabileceğini, ayrıca akıllı telefonlarına KADES (Kadın Destek Uygulaması) yükleyerek tek bir tuşla en yakın polis ekibine ulaşabileceklerini belirtti. Kadınların, Cumhuriyet Başsavcılıkları veya kolluk kuvvetlerine başvurarak haklarını arayabileceklerini vurgulayan Batı, şunları söyledi:
“Kadın sığınma evleri, mağdurlara güvenli bir ortam sunuyor. Ayrıca, devletimiz ve barolar aracılığıyla kadınlarımıza ücretsiz hukuki danışmanlık ve adli yardım hizmetleri sağlanıyor. Niğde Barosu olarak, şiddet mağduru kadınların her zaman yanındayız.”

Cezaların Caydırıcılığı Artırılmalı

Batı, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için mevcut cezaların caydırıcılığının artırılması gerektiğine de dikkat çekti. “Yeterli cezalandırma olmadığı sürece, suç işleyenlerin cesaretlendiğini görüyoruz. Daha caydırıcı cezalar uygulanması şart. Toplum olarak bu tür olaylara alışmamalı, her bir kadının yaşam hakkının ne kadar değerli olduğunu anlamalıyız” dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin, toplumsal bilincin artırılması ve kadınların güçlendirilmesiyle mümkün olduğunu belirten Kübra Batı, tüm bireyleri bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —