Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Niğde'de son dönemde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Kar yağışının hububat ürünleri üzerinde birçok faydası bulunurken, bunlardan en önemlileri ürünün kar suyunu sindire sindire emmesi ve don etkili olduğu zaman bir yorgan vazifesi görerek koruması görülüyor” dedi.
Kenar, kar yağışının yer altı sularını beslemesi ve barajların doluluk oranları açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Başkan Kenar, "Kar yağışında önemli olan yer altı sularının beslenmesi. Yaz ayları için yer altı sularının beslenmesi, barajların doluluk oranlarının yoğunluğu için kar yağışı çok önemli. Kar yağışından memnunuz ve devam etmesini istiyoruz. Şimdiye kadar Niğde bölgesinde eksik olan bir durum yok. Kar yağışında toprak yavaş yavaş suyu emer. Yani su akıp gitmez. Toprak suyu bünyesinde bırakır. Ayrıca eksi 20 derece gibi hava sıcaklıklarında ürünün üzerinde kar olursa bitki dondan etkilenmez. Kar ürünü yorgan gibi örter. Bu sene önceki yıllara oranla kar yağışı daha az. Bu yıl bugüne kadar kar yağdı diyebileceğimiz bir kar yağmadı şuan "dedi.
Son olarak verimin yüksekliğinin sadece kar yağışı ve yağışla ilgili olmadığı ifade eden Kenar, şunları söyledi; "İlkbahar ve yaz yağışlarımızı da düzenli alabilirsek verimlerimiz iyi olur. Ancak verim sadece kar yağışı veya yağmurla ilgili değil. Hastalıklar gibi bir sürü etken var. Bunlardan sadece bir tanesi yağış. Buğdayın süt zamanı dediğimiz zaman da lodos yani ters rüzgar 3 gün eserse verimliliğimizi en aşağı yüzde 50 etkiler. Sıcak rüzgar çabuk dönerse buğdayda tane dolmaz. İklimle olan olaylar insanın elinde değil."