Tarih: 11.10.2024 18:00

Motosiklet kullanıcılarına ve kol saatlerine vergi geliyor

Facebook Twitter Linked-in

Savunma sanayii yatırımlarına ilave kaynak yaratılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni vergi düzenlemeleri, dikkat çekici maddeler içeriyor. Bu kapsamda motosikletlerden drone kullanımına, hatta kol saatlerine kadar pek çok üründe yeni vergiler uygulanmaya başlanacak.

Motosiklet Kullanıcılarına Yeni MTV Düzenlemesi

Kanun teklifinin 3. maddesi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamını genişletiyor. Buna göre, motor silindir hacmi 100 cm³ altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kW’ın altında kalan küçük motosikletler de artık MTV’ye tabi olacak. Özellikle şehir içi ulaşımda kullanılan küçük hacimli motosikletler hedef alınırken, bu düzenleme birçok araç sahibini etkileyecek.

Dronelara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

Vergi düzenlemeleri motosikletlerle sınırlı değil. İnsansız hava araçları (drone) da artık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınıyor. Ancak askeri amaçla kullanılan dronelar bu düzenlemenin dışında bırakıldı. Buna göre, hobi veya ticari amaçla kullanılan dronelar için ek vergi yükümlülükleri geliyor.

Lüks Saatlere de Vergi Geliyor

Yeni düzenlemeye göre, fiyatı 5 bin TL ve üzerinde olan kol saatleri de yüzde 20 oranında ÖTV’ye tabi tutulacak. Lüks tüketim kategorisinde değerlendirilen bu ürünlere getirilen ek vergiler, üst segment saat markalarını tercih eden tüketicilere ek maliyet getirecek.

Ekonomi yönetiminin sunduğu bu düzenlemelerin, savunma sanayiine ek kaynak sağlanması amacıyla Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —