Tarih: 26.06.2024 05:41

Neden düşüyor? Bitcoin'de sert dalgalanma

Facebook Twitter Linked-in

Bitcoin'in fiyatındaki son dalgalanmalar, Mt. Gox borsasının 2014'te çalınan varlıkları sahiplerine dağıtacağını duyurmasının yanı sıra ABD Merkez Bankası alacağı karardaki belirsizlik etkili oldu.
Son günlerde Bitcoin'in fiyatında gözlemlenen dalgalanmalar, çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. Dün itibarıyla Bitcoin'in değeri, Mt. Gox borsasının 2014 yılında yaşanan hırsızlık olayı sonrasında sahiplerine dağıtacağını açıklamasının etkisiyle 62 bin doların altına geriledi. Bu durum, piyasada belirsizlik yaratarak Bitcoin'in haftalık olarak %7, aylık olarak ise %12 değer kaybetmesine neden oldu.
Piyasada yaşanan bu sert dalgalanmaların ardından son 24 saat içinde yaklaşık 302 milyon dolarlık pozisyon silindi, bunun 220 milyon dolarlık kısmı "long" yönlü pozisyonlardan oluştu. Bu durum, yatırımcıların piyasadan çekilmesine ve satış baskısının artmasına yol açtı.
Günümüzde Bitcoin'in fiyatı yeniden 61 bin doların üzerine çıktı ve şu anda 60 bin 843 dolar civarında işlem görüyor. Analistler, bu dalgalanmanın arkasındaki temel nedenler arasında Mt. Gox borsasının dağıtım sürecinin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki politika adımlarına ilişkin belirsizliklerin de etkili olduğunu vurguluyor. Mt. Gox'un 10 milyar dolarlık kripto varlıklarının dağıtımı, piyasada satış baskısını artırabilecek bir diğer faktör olarak öne çıkıyor; zira bu varlıkların bir kısmının piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Bitcoin'in fiyatındaki bu dalgalanmaların temelinde hem tarihsel olaylardan kaynaklanan belirsizlikler hem de makroekonomik faktörlerin etkileri bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —