Tarih: 01.07.2024 20:05

Niğde Aladağları ve Emli Vadisi Bekleyen Tehlike!

Facebook Twitter Linked-in

Samistal Travel işletme sahibi turizmci Cevdet Eroğlu, bilinçsiz kitle turizmi hareketinin Emli Vadisi’ni yabancı tur operetleri gözünde popüler olmaktan çıkmaya başladığını söyledi. 

EMLİ VADİSİ POLÜLER OLMAKTAN ÇIKMAYA BAŞLADI
Samistal Travel ve aynı zamanda Samistal Logdge Cappadocia işletme sahibi turizmci Cevdet Eroğlu, konu hakkında yaptığı açıklamasında Aladağlar Emli Vadisi’nin yabancı tur operetleri gözünde popüler olmaktan çıkmaya başladığını belirterek, “Yıllardır bölgeye yabancı gruplar kamlı trekkingi turları için her yıl Aladağlara gelirler. Son yıllarda kontrolsüz bir insan seli ve Emli Vadisi’ndeki bilinçsiz kitle turizmi hareketi maalesef yabancı tur operetleri gözünde popüler olmaktan çıkmaya başlamıştır. 
Yılladır yapılan toplantılarda Emli Vadisi girişine bir kapı yapılmasını talep ettik. Fakat bu talebimiz yerine getirilemedi. Geçen hafta Emli Vadisi’nde konaklayan bir Fransız grubumuz gürültüden, araba seslerinden oldukça rahatsız olarak çadır yerlerini değiştirmek istediler. Akşam saatlerinde kontrol olmamasından dolayı vadiye gelen alkollü insanların yüksek seste müzik dinlemeleri ve vurdum duymaz davranmaları genel yabancı turistleri tedirgin etmektedir ve güvenlik anlamında sorun oluşturmaktadır. Dağ turizmi sadece jandarmaya isim bildirmekle izin verdim gidebilirsiniz demekle olmuyor. Asıl olan bölge ciddi anlamda kontrolsüz günübirlikçilerin yarattığı tahribatı minimize etmekten geçer. Sürdürülebilir turizmin ana teması destinasyonların korunması ve gelecek nesillere aktırılmasını görev kabul eder” dedi. 

 

 

TURİZM ŞİRKETLERİ ELİNİ AYAĞINI ÇEKİYOR
Eroğlu, yabancı turizm şirketlerinin bölgeden elini ayağını çekmeye başladığını belirterek, “2000’li yıllarda Bolkar Dağlarına yoğun gelen yabancı gruplarımızın konaklama yaptığı meydan yaylasında silah sesleri ve araç yoğunluğunun kamp alanlarına kadar çıkmasına izin verilmesi sonucu güvenlik endişesini de beraberinde getirmiştir. Dönemin yöneticilerine defalarca sorunu iletmemize rağmen bir çözüm bulunamadığı için bölgeye tur getiren turizm şirketleri bu dağlardan elini ayağını çekmek zorunda kalmışlardır. 
Geldiğimiz noktada ise aynı senaryoyu Aladağlar Emli Vadisi’nde yaşamaktayız. Milli parkların kontrolünde olan amacı sadece gelen turistlerden para toplamak olan ve ekoturizmi kapsamında bölgeye yatırım yapmaktan geri duran bir anmayışla bu işlerin Türk turizm vizyonuyla bağdaşmadığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

 

 

BİLİNÇLİ TURİZM MODELİ ANLAYIŞI YOK
Aladağların Niğde’nin tanıtım yüzü olarak belirlendiğine dikkat çeken Cevdet Eroğlu, “Aladağlar Niğde’nin tanıtım yüzü olarak belirlenmişti. Ama gel gelelim bu tanıtımın altını dolduracak ve bölgeyi bilinçli turizm modeliyle yönetecek bir anlayışın olmadığını üzülerek seyretmekteyiz. 
2024 Nisan ayında bölgeye getirdiğimiz Çinli bir firma geçenlerde bize göndermiş olduğu mailde 2025 programından Niğde Aladağları çıkarma kararı aldığını duyurdu. 
Bu yıl gelen bir Fransız grup hengamenin içerisinde bilinçsiz bir turizm destinasyonu sürdürülebilir turizm anlayışına uzak kaldığından dolayı 2025 ve 2026 yıllarında kısmen dağ turlarını askıya alacağını ve el değmemiş, doğası bozulmamış yeni destinasyonlara yöneleceklerini dile getirdiler” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —