Tarih: 18.04.2023 13:32

Niğde’de yetiştiriliyor yurtdışına satılıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Tür­ki­ye’de elma üre­ti­min­de ikin­ci ve elma ağacı ba­kı­mın­dan Tür­ki­ye’de ilk sı­ra­da olan Niğde’de, 2 mil­yo­nun üze­rin­de ser­ti­fi­ka­lı elma fi­da­nı üre­ti­miy­le ülke ih­ti­ya­cı­nın yüzde 10’undan faz­la­sı­nı kar­şı­lı­yor.
Niğde’nin geçen yıl 560 bin ton elma üre­ti­miy­le Is­par­ta ilin­den sonra ikin­ci sı­ra­da yer al­dı­ğı­nı söy­le­yen Niğde Elma Üre­ti­ci­le­ri Bir­li­ği Baş­ka­nı Atil­la Kap­lan, aynı üre­tim ra­kam­la­rı­nı bu yıl da bek­le­dik­le­ri­ni, ken­tin 10 mil­yon di­ki­li ağaç sa­yı­sıy­la Tür­ki­ye’de elma bah­çe­si ba­kı­mın­dan ilk sı­ra­da bu­lun­du­ğu­nu ifade etti. 
Niğde’nin ser­ti­fi­ka­lı fidan üre­ti­min­de de öne çık­tı­ğı­nı dile ge­ti­ren Kap­lan, "Ser­ti­fi­ka­lı elma fi­da­nı üre­ti­min­de ikin­ci sı­ra­da­yız. Ciddi bir fidan üre­ti­mi ya­pı­yo­ruz. Fi­dan­la­rı böl­ge­miz­de üret­ti­ği­miz için adap­tas­yon so­ru­nu çek­mi­yo­ruz, bu önem­li bir şey. Böl­ge­miz­de üre­ti­len fi­dan­la­rı, bu­ra­da dik­ti­ği­miz­de daha iyi so­nuç­lar alı­yo­ruz. Genel ola­rak fidan üre­ti­min­de de Tür­ki­ye’de ilk 10’un için­de­yiz. Do­la­yı­sıy­la meyve üre­ti­min­de, fidan üre­ti­min­de, diğer üre­tim­ler­de de Niğde söz sa­hi­bi iller ara­sın­da. Ser­ti­fi­ka­lı elma fi­da­nı üre­ti­min­de ikin­ci sı­ra­da­yız, şu anda Tür­ki­ye’de elma fi­da­nı­nın yüzde 10’undan faz­la­sı sa­de­ce Niğde’den kar­şı­la­nı­yor" dedi.
Üre­ti­len fi­dan­la­rın ço­ğun­lu­ğu­nun iç pi­ya­sa­da sa­tıl­dı­ğı­nı ifade eden Kap­lan, "250 bin de­ka­ra yakın elma üre­tim alanı var ve bu art­ma­ya devam edi­yor. Niğde böl­ge­si­nin fark­lı eko­lo­ji­le­re sahip yer­le­ri var. Ra­kı­mın düşük ve yük­sek ol­du­ğu yer­ler var. Ra­kı­mı düşük yer­ler­de daha çok yeşil, ra­kı­mı yük­sek yer­ler­de kır­mı­zı çe­şit­ler ye­ti­şi­yor. Niğde’de üret­ti­ği­miz elma fi­dan­la­rı­nı daha çok böl­ge­miz­de di­ki­yo­ruz ama bazı yıl­lar­da Türk cum­hu­ri­yet­le­ri­ne, özel­lik­le Ka­za­kis­tan, Türk­me­nis­tan ve Öz­be­kis­tan’a gön­de­ri­yo­ruz" şek­lin­de ko­nuş­tu.



 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —