2024-2025 Eğitim ve öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala konuşan Niğdeli veliler öğretmen ve okul idarecilerine seslenerek “Ek ders kitabı ve diğer yardımcı kitaplar istemiyoruz” dediler.
2024-2025 Eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısının başlamasına sayılı günler kala öğretmen ve öğrenciler kadar veliler de hazırlıklarına başladı. Özellikle okul kıyafetleri ve okul servis ücretleri konusunda bütçelerini ayarlamaya çalışan veliler krizin de etkisi ile okullardaki idareci ve öğretmenlere seslenerek “kaynak veya yardımcı ders kitaplarını istemiyoruz” dediler.
Her yıl bu talebi dile getirmelerine karşılık dinlenmediklerini ve zorla kitap aldırıldığını belirten Niğdeli veliler; “Yine bir eğitim ve öğretim dönemi başlıyor. Başka yerlerde öğrenciler de, veliler de heyecanlanır ama bizler ne yazık ki endişe içerisindeyiz.
Ekonomik kriz nedeniyle aylardır kredi kartları veya borcu borçla kapatmaya çalışırken şimdi de masraf ayı girdi. Okula gidecek bir çocuk için en basit tabiri ile şu anda bir eve en az 5 bin lira ek kaynak gerekiyor. Kılık, kıyafet sorununu aşmaya çalışıyoruz. Servis ücretleri açıklandığında kararımızı vereceğiz. Kırtasiye masrafları da başka bir sorun. Bu çocuklar için ek beslenme giderleri de giderlerin içerisine eklenecek. Bunların hepsini yapmak için kaynak ayırırken bu yıl her sene zorla aldırılan yardımcı kitapları istemiyoruz.
Her yıl öğretmenler “Diğer veliler ısrar ediyor. Siz de almak zorundasınız” diyerek görmediğimiz kaynak kitaplar için ismini verdikleri kitapçılara gidip ödeme yapıyorduk. Bu sene böyle bir bütçemiz yok. Bu okullara gidenlerin gelir kaynakları belli. Çoğu asgari ücretli işçi ya da tek maaşlı memur çocuğu. Bazılarının durumu işçilerden de memurlardan da daha kötü durumda.
Milli eğitim Bakanımız da bu konuda kesinlikle devletin verdiği kitapların tek kaynak olarak kullanılması talimatını verdi. Bizler ek kitap almak istemiyoruz. Bu kitaplar konusunda kararlı olan velilerin mali durumları çok iyidir diye düşünüyoruz. Onlar da bir zahmet bu çocuklarını devlet okullarından alarak daha fazla para harcayabilecekleri özel okullara yazdırsınlar. O sınıflarda okuyan her öğrencinin maddi durumu aynı değil. İçlerinde mali sıkıntı yaşamayan ailelerin d, iki yakasını bir araya getirmeye çalışan ailelerin çocukları da var.
Sayın Valimiz başta olmak üzere Milli Eğitim il müdürlüğündeki tüm yetkililere sesleniyoruz. Biz bu sene kitap istemiyoruz. Bu verilen kitaplarla bu yıl eğitim tamamlansın. Kitapçılar da artık depolarına indirttikleri kitapları bir dahaki seneye satsınlar. Millet evinden çıkartılmama, derdindeyken birilerini daha da zengin etmek için kaynak yaratmasınlar” dediler.