Tarih: 26.06.2024 06:44

Sıcaklıklar arttı, Niğde’de koyunlar kırkılmaya başladı

Facebook Twitter Linked-in

Niğde’de besicilik yapanlar da hayvanlarını artık meralara çıkararak, kırkmaya başladı. Koyunların sıcak havadan etkilenmemesi için kırkma işlemi gerçekleştirilirken, elde edilen yünler yatak ve yorgan yapımı için satışa çıkarılıyor. 
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Niğdeli besiciler de koyun kırkmaya başladı. Koyun yetiştiricileri hayvan kırkımına başladıklarını ve bu sayede hayvanların üzerindeki yün ağırlığının alınarak hayvanları rahatlamaya çalıştıklarını belirterek, “Genelde kış aylarında koyunlar üşümesin diye yünleri uzatılır ve haziran ayı sonu gibi kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmemesidir. Hayvanlarımızın gelişmesi için onları kırkmaya başladık. Bu sayede hayvan hafifler, rahatlamaya başlar. Böylelikle hem fazla kilo alıyor hem de gelişiyor” dediler. 

 

 

KOYUN YÜNÜ PARA ETMİYOR
Koyunlardan çıkan yünlerin eskisi gibi para etmediğini belirten yetiştiriciler, “Kesilen yünler yıkandıktan sonra yatak, yorgan ve yastık yapımında kullanılabiliyor. Bir dönem koyun yününden yapılan ürünlere talep vardı ama artık yün eskisi gibi para etmiyor. Fiyat olarak ise yünden para kazanmak mümkün değil. Alıcısı yok bu nedenle bazen kendi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz, çoğu zamanda çöpe atmak zorunda kalıyoruz” dediler. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —