Tarih: 08.11.2023 20:00

Tarladan Sofraya Yerli ve Milli Patates

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde üretilen patates tohumlarının ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Enstitüde 10 çeşit yerli ve milli patates üretildiğini belirten Pırlak, bu 10 çeşit yerli ve milli patates tohumundan 8 çeşidinin pazarlama ve satış haklarının yerli ve milli firmalarla birlikte yürüttüklerini söyledi. 

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Patates tohumu ıslah çalışmalarının süreci hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Pırlak, “Islah çalışmalarımız ilk önce melezleme ile başlıyor. Melezleme çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz gerçek patates tohumlarımızın şu an enstitümüzde yaklaşık 15 bin adet saksıya ekimi yapılıyor. Bu sene itibariyle ekmiş olduğumuz Gerçek Patates Tohumu (GPT) hasadını gerçekleştirdi. Bundan yeni çeşit elde edinceye kadar yaklaşık 8 yıl gibi bir süre geçiyor. Bunun 2 veya 3 yılı ise tescil aşamasında geçen süre var. Yani yeni bir yerli ve milli çeşit elde etmeniz 11-12 buluyor. Bazen 15 bin adet elde ettiğimiz ve seleksiyonlar neticesinde yerli ve milli bir çeşit elde etmek için gittiğimiz çalışmalarda hiç çeşit bulamamış olabiliyoruz. Dolayısıyla çalışmalar çok disiplinli bir şekilde gerçekleşiyor” dedi. 

 

 

ÇOK SAYIDA İLDE ADAPTASYON DENEMELERİ YAPILIYOR
Elde ettikleri yerli ve milli çeşitleri ülkenin birçok yerinde adaptasyon denemelerini de gerçekleştirdiklerini belirten Pırlak, “Bu yıl Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde bölgemizde bu çeşitlerin adaptasyon denemelerini gerçekleştirdik. Çeşitlerimizin yeni tescile sunacaklarımızın adaptasyon uyumu bizim için oldukça tatminkardı. Bunun dışında doku kültürüyle de yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine enstitümüzde devam ediyoruz. Tam kontrollü seramızda topraklı sistemde ve enstitümüzde hidroponik ve aeroponik sistemde yani topraksız sistemde de yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 

 

 

SOFRALARIMIZDA YERLİ VE MİLLİ PATATESLERİMİZİ GÖRECEĞİZ
Enstitüde bir ilk olarak üretilen ve geliştirilen yerli ve milli çeşitlerin özel yerli firmalara üretim ve pazarlama haklarının devredildiğini belirten Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, “Şu ana kadar üretmiş olduğumuz 10 adet yerli ve milli patates çeşidimizin 8 tanesinin pazarlama ve satış haklarını yerli ve milli firmalarımıza birlikte yapıyoruz. Şu an itibariyle Sivas ile Kangal ilçesi ve Şarkışla ilçesi, Malatya Darende ilçesi ve Bayburt gibi illerimize devretmiş olduğumuz yerli ve milli firmalarımızca tohumluk ve sertifikasyon işlemleri devam ediyor. Bu yıl yeni 2023 yılı içerisinde 2 çeşidi üreticilerimizin hizmetine sunmuştuk. Bu yıl yeli firmalarımızca üretilen çeşitlerimiz satışa sunulacak. İnşallah bundan sonra tarladan soframıza kadar yerli ve milli patatesleri göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —