Tarih: 10.07.2024 20:24

Yerli KKKA aşısında FAZ-1 çalışması tamamlandı! Dünyada bir ilk

Facebook Twitter Linked-in

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Geliştirme Merkezi'nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, dünyada ilk olarak FAZ-1 aşamasını geçerek FAZ-2 çalışmasına başlandı.
Erciyes Üniversitesi'nde ülkemizde de ölümlere yol açan KKKA hastalığı ile ilgili aşı çalışmalarına devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı geliştirilen aşının FAZ-1 çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Rektör Altun gelişmeyi 'dünyada ilk' olarak duyurdu.
Aşıyı kısa süre sonra insanlığa kazandıracaklarını dile getiren Rektör Altun "Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü ateşli hastalığı, bizim halk arasında ifade ettiğimiz kene ısırmasıdır. Aykut hocamız bununla ilgili çalışmalarını belirli bir noktaya getirmişken, koronavirüs sürecinde ara vermek suretiyle Türkovac aşısı için bütün enerjisini yoğunlaştırdı. Bu çalışması tamamlandıktan sonra tabi ki eski araştırması olarak devam ediyor.

AŞI TAMAMLANDI
Aşı tamamlandı, birinci FAZ için de gerekli çalışmalar tamamlanmış durumda. Dünyada bu manada Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü ile ilgili birinci FAZ aşamasını tamamlamış ilk aşı olarak geçiyor. Tabi bunu şöyle düşünebiliriz; korona kadar gündemimizde olmayabilir ama burada da insanların mağduriyetleri söz konusu. Biz de olarak Erciyes Üniversitesi bilim insanları olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz ve önemli bir prestij olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili de elde edilecek sonuçların değerlendirilmesinden sonra ikinci FAZ aşamasında da çalışmalarımızı devam ettirmiş olacağız. İnşallah bu süreçler normal seyrinde gittiğinde çok uzun olmayan zaman diliminde bu aşıyı da başta ülkemize ve insanlığa kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

İNSANLARDA DENENECEK
FAZ-2 çalışmalarının gönüllüler üzerinde devam edeceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, ikinci FAZ'da gönüllü sayısını az olduğuna dikkat çekerek aşını incelenmesi için, gönüllü sayısının artması gerektiğini vurguladı. Altun, "Bu çalışmalarda aşının özellikle kene ısırmasından sonra yaşanan kanla ilgili rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde hangi sonuçları elde ettiğimizi de ikinci FAZ'la birlikte görmüş olacağız. Elde edilecek sonuçlara göre de üçüncü FAZ ve seri üretimiyle birlikte hayata geçmesi gündeme gelmiş olacak" diye konuştu.

KKKA NEDİR?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir.
Türkiye'de ilk kez 2002 yılında kanama ile ölen bir hastanın serumundan tanı konarak KKKA hastası bildirimi yapılmış, o tarihten sonra 2019 yılına kadar yaklaşık 10 bin 800 olgu görülmüş ve bunların 528'i hayatını kaybetmişti. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —