Niğde merkeze bağlı Yeşilbuç Köyü’nde, Niğde Valiliği ve İl Özel İdaresi öncülüğünde oluşturulan lavanta bahçesi, muhtarlığa devredilmesinin ardından köylülerin sahiplenmesiyle büyüyerek hem ekonomik kazanç hem de turistik ilgi sağlamaya başladı.
Köy Muhtarı Cihan Tuna'nın öncülüğünde sürdürülen lavanta üretimi, 2020 yılında 50 dönümlük arazide ekimle başladı. Tuna, lavanta bahçesinin ilk yıllarında verim alındığını ve zamanla üretimin geliştiğini belirterek, “Bu fikir dost meclislerinde ortaya çıktı. Lavantayı Mart 2020’de diktik. İlk yıldan itibaren biçimini aldık ve halen üretim devam ediyor” dedi.
KENDİ YAĞLARINI ÜRETİYORLAR
Hasat döneminde lavantaların biçiminin yapıldığını aktaran Muhtar Tuna, “Bir lavanta yağı makinesi aldık. Artık yağını da kendimiz çıkarıyoruz. Şu an elimizde stok var ama yakında satışa da başlayacağız” dedi.
YAĞ VE HİDROSUNUN KULLANIM ALANI GENİŞ
Lavanta yağı ve lavanta hidrosu üretiminin başladığını belirten Tuna, “Lavanta yağı psikolojiden temizlik ürünlerine, tarımdan kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılıyor. Az bilinen ama çok faydalı olan hidrosu ise özellikle kadınlar tarafından cilt ve saç bakımında tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
TURİZM POTANSİYELİ DE ARTIYOR
Lavanta tarlasının sadece üretim değil, turizm açısından da dikkat çektiğini belirten Tuna, “Köyümüze gelen çok oluyor. İleride buraya küçük bir kafeterya açarak turistik cazibe oluşturmayı planlıyoruz. Gelenler gezip vakit geçirsin istiyoruz” dedi.
KÖYLÜ MEMNUN, DESTEKLER SÜRÜYOR
Başlangıçta İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen arazinin şu anda köy muhtarlığı tarafından işletildiğini vurgulayan Tuna, “Bakımını ve yönetimini tamamen köylü olarak biz üstleniyoruz. Herkes memnun, katılım da yüksek” şeklinde konuştu.
Lavanta bahçesiyle köyün hem ekonomik gelir elde ettiğini hem de çevre köylerden ve şehir merkezinden ziyaretçi çektiğini belirten Muhtar Cihan Tuna, tüm vatandaşları Yeşilbuç Köyü’nü görmeye davet etti.
Your browser doesn't support HTML5 video.