Şair Cahit Sıtkı Tarancı edebiyat dünyamızın önde gelen isimlerinden birisidir. Şairliği tartışılmaz bütün şiirleri insani duyguları, millet ve memleket sevgisini terennüm etmektedir. Bu şiirlerinden biriside Memleket İsterim şiiridir. Bu şiirde üstat memleket sevgisini, memleket aşkını ve en içten duygularını kısa ve ustaca ifade edebilmeyi başarmıştır.
Şair öyle bir memleket tasavvur ediyor ki gök mavi, dal yeşil tarla sarı olsun, kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Şiirde devamla ne başta dert, ne gönülde hasret olsun, kardeş kavgasına bir nihayet olsun denilmektedir. Devamla ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun. Son bölümünde ise yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun, olursa bir şikâyet ölümden olsun denilmektedir.
Yani tasavvurundaki memleketi böylesine içten duygularla ve edebi bir kalite ile ifade etmek her kula nasip olmaz. Ama üstat bu duygularını düşüncelerini fevkalade güzel, içten ve mükemmel bir şekilde ortaya koymuştur. Defalarca okunabilen, hiçbir zaman eskimeyen bir şiir olduğunu söylemek, sadece hakkı sahibine teslim etmekten ibarettir.
O nedenle herkese bu şiiri defalarca okumalarını, her satırında hatta her kelimesi üzerinde hassasiyetle dilemekteyiz. Şair şiirinin son bölümünde olursa bir şikâyet ölümden olsun demek sureti ile ölümün dışında şikâyet konusu hiçbir şeyin olmadığı bir memleket özlemini ustaca dile getirmektedir.