CEM KAYHAN

Tarih: 21.03.2024 09:50

NEVRUZ

Facebook Twitter Linked-in

 

Nevruz.baharın müjdesidir.

Nevruz,3000 yıllık Türk’ün mevsimlik bayramıdır.

Nevruz,OrtaAsya’dan Anadoluya,Anadolu’dan OrtaAsyaya kadar çok geniş alanlarda kutlanan bir kültür değerimizdir.

Nevruz,Türklerin Ergenekondan çıkışının ve tüm dünyaya adaletle hükmetmenin timsalidir.

Nevruz,Yenigün,Yenihayat,demektir.

Nevruz,21 Martta doğanın ve çevrenin uyanışının göstergesi ve bolluğun,bereketin göstergesidir.

Nevruz,havaların ısındığı,karların eridiği,ağaçların çiçek açtığı,toprağın yeşerdiği,göçmen kuşların yuvaya döndüğü gündür.

Nevruz,21 martta bütün varlıklar için bir uyanış,bir diriliş,bir yaradışın simgesidir.

Nevruz,coğrafyada ekinoks(Gece-gündüz eşitiği)ve kuzey yarımkürede gündüz süresinin gece süresinden fazla olamaya başladığı tarihtir.

Nevruz Bayramımız kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.Tüm soydaşlarımız tarafından coşkuyla her yıl 21 martta kutlanmaktadır.Nevruz,bizim kültürel bağlarımızı güçlendirip kardeşlik ve dostluğumuzu pekiştirir.Ayrıca birlik ,beraberlik ve dayanışmamızı arttırarak bölgesel ve küresel barışın tesis edilmesinde son derece önemli bir mevsimlik bayramdır.

Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor. Kelime olarak "yeni gün" anlamına da gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor.

Nevruzda örs ve çekiçle demir dövülür,ateşler yakılır ve üzerinden atlanır,nevruz sofrası kurularak tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için dualar edilir.Ayrıca mezarlıklar ziyaret edilir ve şenlikler,spor müsabakaları düzenlenir,şarkılar söylenerek dans edilir.şiirler okunur.

Evet Nevruz bizim Atalarımızın yadigarıdır.Bize düşen görev geçmişimize sahip çıkarak birlik,beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaktır.Böyle olursa Atam Bilge Kağan’ın dediği gibi:

Üstte mavi gök çökmedikçe

Altta yağız yer yarılmadıkça bizim ilimizi,töremizi hiç kimse yıkamaz.Önemli olan birlik,beraberlik ve dayanışma içerisinde olmak,geçmişimize,tarihimize,kültürümüze sahip çıkmaktır.Çünkü sen Demir dağları delen bir ecdadın torunusun.Çünkü sen Kürşadın gür sesiyle Tanrı dağından inen,surları parçalayıp Çin seddini aşan,şehadet getirerek ırkını çoğaltan bir ecdadın torunusun.Çünkü sen ululardan feyz alıp dört nala at koşturan,kıtaları aşarak dünyaya hükmeden bir Ecdadın torunusun.işte biz burdayız tükenmedi neslimiz.Biz bu ecdada sahip çıkmazsak,Türklüğü layık olmazsak  Gök Girsin kızıl çıksın.Ne mutlu Türküm Diyene…

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —