https://www.hamlegazetesi.com/
5G, şehirleri daha verimli, güvenli ve duyarlı hale getirecek
İTÜ'nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, ülke genelinde nisan ayından itibaren kullanıma sunulacak bu ağın, şehirlerde ve tüm sektörlerde dönüşüm ve gelişimi sağlayacağını belirtti.
TEKNOLOJİ
Tarih: 6.11.2025 15:30
Güncelleme: 6.11.2025 15:35
5G, şehirleri daha verimli, güvenli ve duyarlı hale getirecek
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Türkiye'de 1 Nisan 2026'dan itibaren kullanıma sunulması planlanan 5G teknolojisinin şehir yönetiminden vatandaşların günlük yaşamına kadar pek çok alanda köklü değişiklikler yaratması bekleniyor.

Bu teknoloji ile 15 Nisan 2024'te tanışan İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 5G altyapısı kullanılıyor. Üniversite, bu alanda öncü kurumlar arasında yer alıyor.

5G'nin Türkiye'ye sağlayacağı yenilikleri AA muhabirine değerlendiren İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, bu teknolojinin sunduğu yüksek bant genişliği, ultra düşük gecikme süresi ve yoğun makine tipi haberleşme kabiliyetiyle Türkiye'nin, akıllı şehir uygulamalarını farklı bir seviyeye taşıyacağını söyledi.

5G haberleşme altyapısı üzerinden veri toplama, büyük veri analizi, gelişmiş karar destek sistemleri ve yapay zeka gibi teknolojik araçlarla şehirlerin daha verimli, güvenli ve duyarlı hale gelmesinin mümkün olacağını dile getiren Ata, "5G teknolojilerinin, ülkemizin akıllı şehirler vizyonunda hızlandırıcı görev üstleneceğini net olarak söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Akıllı şebekelerin gelişmesinde önemli rol oynayacak

Prof. Dr. Ata, trafik yönetiminde araçların, altyapıların ve yayaların anlık haberleşmesi sayesinde yoğunluğa anlık tepki verebilen, trafik akışını dinamik olarak düzenleyen ve kaza riskini azaltan bir ortam sağlanacağını belirtti.

Uzaktan sürüş ve otonom araçlar için gerekli olan anlık ve güvenilir veri iletiminin de 5G ile mümkün hale geleceğini vurgulayan Ata, bu sayede ulaşım sürelerinin kısalacağını ve yakıt tüketiminin optimize edileceğini ifade etti.

Enerji verimliliğinin sağlanması ve akıllı şebekelerin gelişmesinde de 5G teknolojisinin önemli rol oynayacağını kaydeden Ata, yüksek bağlantı kapasitesi ve düşük gecikmeli veri toplama imkanı sayesinde dinamik şebeke yönetiminin mümkün hale geleceğini söyledi.

Ata, yenilenebilir enerji santralleriyle farklı tüketim noktaları arasında entegrasyon, otomasyon, tahmin ve anlık tepki yeteneği sağlanarak, enerji verimliliğini artırıcı yöntemlerin kullanılabileceğini dile getirdi.

5G teknolojisinin afet yönetimi alanında da kritik rol oynayacağını belirten Ata, erken uyarı sistemlerinin güçleneceğini ve su baskını sensörlerinden orman yangını gözlem kameralarına kadar farklı algılayıcılardan gelen kritik verilerin gecikmesiz olarak yetkili birimlere aktarılacağını vurguladı.

Ata, 5G'nin ağ dilimleme özelliği sayesinde afet anında etkin ve garantili iletişim bantlarının oluşturulabileceği bilgisini verdi.

5G'nin sağlayacağı kentsel dönüşüm süreçlerine değinen Ata, binaların durumunun, yerleştirilen sensörler aracılığıyla 5G ağı üzerinden sürekli izlenebileceğini ve şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarılabileceğini kaydetti.

Ata, şehirlerin birçok noktasından toplanan anlık verilerin, imar planlarının ve altyapı yatırımlarının veriye dayalı şekilde yapılmasına olanak tanıyarak daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel alanlar oluşturacağını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ata, 5G teknolojisinin sunduğu büyük veri kapasitesi, yüksek hız ve nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının yaygınlaşmasıyla birlikte siber güvenlik önlemlerinin öneminin de arttığını vurguladı.

Veri güvenliğini sağlamak, kişisel mahremiyeti korumak ve teknolojinin potansiyelinden güvenle yararlanmak için alınması gereken önlemlere dikkati çeken Ata, "Akıllı şehirlerde kullanılacak milyonlarca cihazın güvenli bir şekilde haberleşebilmesi için güçlü şifreleme ve kimlik doğrulama, düzenli yazılım güncellemeleri ve güvenli bağlantı protokolleri uygulanması gerekir." dedi.

Ata, veri güvenliği önlemleriyle birlikte 5G'nin pek çok sektörde dönüşüm sağlayacağını belirterek, "İmalat sektöründen enerji sektörüne, eğitimden sağlığa pek çok alanda 5G teknolojisinin sağladığı imkanlar toplumu ve ekonomiyi dönüştürerek, bireylerin yaşam kalitesini artıracaktır." ifadelerini kullandı.

6G ve yapay zeka destekli ağ teknolojileri 2030'larda

Mobil haberleşme sistemlerinin sürekli teknolojik ilerleme içinde olduğunu, genelde 10 yılda bir sektörde önemli adım atıldığını söyleyen Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her teknolojik adım AR-GE, standartlaşma ve prototipleme çalışmalarıyla başlıyor. Ardından ticarileşme ve yaygınlaşma süreçleri mümkün oluyor. Ülkemizde de tüm dünyayla birlikte 2030'larda 6G ve yapay zeka destekli ağ teknolojilerinin hayatımıza daha çok girmesini bekliyoruz. Mevcut 5G çalışmalarında da ağ verimliliğini artırmak, enerji tüketimini optimize etmek ve karmaşık ağ yönetimini otomatikleştirmek için yapay zeka tabanlı çözümler aktif olarak çalışılıyor. Ayrıca 6G'deki ultra bağlantılılığı sağlayacak yeniden konfigüre edilebilir akıllı yüzeyler ve uydu destekli haberleşme çözümleri, bütünleşik algılama ve haberleşme sistemleri gibi yenilikçi alanlarda önemli Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Araştırma sonuçlarının mobil haberleşme standartlarına, ardından da somut ürün ve çözümlere dönüşmesiyle 6G sistemlere geçişimiz hızlanacaktır."

5G altyapısı ile otonom otobüs sürüşü yapılıyor

Prof. Dr. Ata, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nin 5G ağına sahip ilk kampüs alanı olmasının kendileri için önemli bir sorumluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Özel sektör ve akademi işbirliğiyle kurulan açık alan 5G ağı sayesinde araştırma, geliştirme ve test imkanlarının arttığına vurgu yapan Ata, "5G'nin temel unsurlarından biri düşük gecikme süresi olunca, 5G Teknoloji Kampüsünde odaklandığımız ilk çalışmalar arasında, kampüs içinde kullanılan ve 5G test altyapısı ile desteklenen otonom otobüs projesi yer aldı." dedi.

Ata, üniversitede cihazlar arası haberleşme ve yüksek veri hızı odaklı akıllı şehir uygulamaları, ekolojik izleme ve erken uyarı sistemleri gibi çeşitli proje çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

YAKLAŞIK 1,7 MİLYAR LİRALIK DESTEK ÇİFTÇİNİN HESABINA YATIRILIYOR

MİLLETVEKİLİ UZKURT: KAPIMIZ DA GÖNLÜMÜZ DE HEMŞERİLERİMİZE AÇIK

FATİH ALTAYLI TAHLİYE EDİLDİ

ULUKIŞLA’DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

GÜRER: “AB KAPILARINDAN 476 ÜRÜNÜMÜZ GERİ DÖNDÜ"

ARALIK AYI DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ HESAPLARA YATIRILDI

TOKYO’DAN NİĞDE’YE GURUR TABLOSU

65 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU

ÇOCUK HAKLARI DİJİTAL DÜNYADA DA KORUMA ALTINA ALINIYOR

MEDAŞ’TAN NİĞDE’DEKESİNTİ UYARISI

“AŞKIN NAMESİ” DİJİTAL PLATFORMLARDA YERİNİ ALDI

EKMEĞİN FİYATINDA 2026’DA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMÜYOR

KIŞIN BU HATALAR HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR (VİDEO HABER)

GRİPTE BELİRTİLER, KORUNMA VE TEDAVİYE DİKKAT (VİDEO HABER)

İŞVERENLERE SOSYAL YARDIM İSTİHDAMI İÇİN 897 MİLYON LİRA DESTEK

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

YALOVA’DA DEAŞ OPERASYONUNDA 3 POLİS ŞEHİT OLDU

NİĞDELİ SPORCU KUTAY ŞİMŞEK TÜRKİYE ŞAMPİYONU

YALOVA’DA DEAŞ OPERASYONUNDA 7 POLİS YARALANDI

YÜZYILIN KONUT PROJESİ'NDE İLK KURALAR ÇEKİLİYOR

YAKLAŞIK 1,7 MİLYAR LİRALIK DESTEK ÇİFTÇİNİN HESABINA YATIRILIYOR

MİLLETVEKİLİ UZKURT: KAPIMIZ DA GÖNLÜMÜZ DE HEMŞERİLERİMİZE AÇIK

FATİH ALTAYLI TAHLİYE EDİLDİ

ULUKIŞLA’DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

GÜRER: “AB KAPILARINDAN 476 ÜRÜNÜMÜZ GERİ DÖNDÜ"

ARALIK AYI DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ HESAPLARA YATIRILDI

TOKYO’DAN NİĞDE’YE GURUR TABLOSU

65 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU

ÇOCUK HAKLARI DİJİTAL DÜNYADA DA KORUMA ALTINA ALINIYOR

MEDAŞ’TAN NİĞDE’DEKESİNTİ UYARISI

“AŞKIN NAMESİ” DİJİTAL PLATFORMLARDA YERİNİ ALDI

EKMEĞİN FİYATINDA 2026’DA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMÜYOR

KIŞIN BU HATALAR HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR (VİDEO HABER)

GRİPTE BELİRTİLER, KORUNMA VE TEDAVİYE DİKKAT (VİDEO HABER)

İŞVERENLERE SOSYAL YARDIM İSTİHDAMI İÇİN 897 MİLYON LİRA DESTEK

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

YALOVA’DA DEAŞ OPERASYONUNDA 3 POLİS ŞEHİT OLDU

NİĞDELİ SPORCU KUTAY ŞİMŞEK TÜRKİYE ŞAMPİYONU

YALOVA’DA DEAŞ OPERASYONUNDA 7 POLİS YARALANDI

YÜZYILIN KONUT PROJESİ'NDE İLK KURALAR ÇEKİLİYOR

TERZİLER ODASI OLAĞAN GENEL KURULU 1 OCAK 2026’DA YAPILACAK

NİĞDE EDİKLİ’DE İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNAN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE YILIN SON GÜNLERİNDE DONDURUCU SOĞUK

İMAM HATİP MERKEZ CAMİİ’NE EFE AİLESİNDEN 4 MİLYON 500 BİN LİRALIK BAĞIŞ

SON BİR HAFTADA TÜRKİYE’Yİ SARSAN CİNAYETLER: NİĞDE'DE LİSTEDE

PLASTİK POŞET FİYATI YENİ YILDA 1 LİRA OLACAK

NİĞDE’DE BELEDİYE VE SAĞLIK YÖNETİMİ BİR ARAYA GELDİ

NİĞDE’YE 6 YENİ AMBULANS KAZANDIRILDI

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLERE TARIM BİLİNCİ

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 1.3 ° / -10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 2.4 ° / -5.5 ° Yoğun kar yağışlı
  • Perşembe -2.3 ° / -16.8 ° Yoğun kar yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9