https://www.hamlegazetesi.com/

Akciğer kanserini erken evrede yakalayamıyoruz!

Akciğer kanserini erken evrede yakalayamıyoruz!

"Hasta, sigara içiyorsa ya da fark ettiği değişik bir şikayeti varsa, o hastanın bir akciğer grafisi çektirmesi ya da bir hekime gelmesi kendi faydasına olur"

Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” kapsamında yaptığı açıklamada, rahatsızlık veren şikayetlerin ertelenmemesi ve doktorların tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Akciğer kanserini erken evrede, evre 1'de yakalayamıyoruz. 2. evre, 3. evre hatta 4. evre gibi ilerlemiş bir evrede yakalıyoruz. Şikayetlerimizi ötelemeyelim ve bu konuda bilgi sahibi olan hekimlerimize güvenelim. Ameliyatı olmamız gereken dönemde olalım. Hekiminiz, ikinci kez geldiğinizde ben sizi ameliyat edemiyorum demesin" dedi.
Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, “17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” dolayısıyla akciğer kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Kansere neden olan etmenlerini aktaran Prof. Dr. Erdoğan, çevresel faktörlerin ilk sırada geldiğini ifade etti.

“Akciğer kanserinin en sık görüldüğü bölge: Marmara”


Erdoğan, “Akciğer kanseri, öldürücülüğü yüksek, yaşın ilerlemesiyle görülme olabilecek giderek artan bir kanser. Dünya toplumlarının tamamını etkileyen bir kanser. Bazı kanserler vardır. Bazı toplumlarda daha sık olur ama akciğer kanseri öyle değil. Yaşın ilerlemesiyle birlikte tüm dünya toplumlarının ana problemi haline geliyor. Akciğer kanseri yapısal olarak herkeste görülebilmekle birlikte çevresel faktörlerin önde olduğu, çevresel faktörlerin yok edilmesiyle kanser olabilecek azaltıldığı bir kanser türü. Çevresel faktörlerin etkisini erken yaşlarda alırsak, akciğer kanseri de erken yaşlarda görülmeye başlar. 20'li yaşlarda akciğer kanseri olup tedavi vermeye çalıştığımız hastalarımız oldu. Ama bunlar nadiren ortaya çıkmaktadır. Genellikle akciğer kanseri orta ve ileri yaş hastalığıdır ve çevresel faktörlerle de ilişkilidir. Ülkemiz için bir örnek vermek gerekirse, bu çevresel faktörlerin en başında sigara, havadaki karbon ve kirli hava gelir. Bu nedenle bölgeleri göz önüne alırsak; Türkiye'de Marmara bölgesi insidans olarak akciğer kanserinin en sık görüldüğü bölgedir. Sanayileşme, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı başı çeker” şeklinde konuştu.

“Hastanın farkında olduğu şikayeti varsa, akciğer grafisi çektirmeli”


Türkiye'de akciğer kanserini vatandaşların şikayetlerini önemsemesi nedeniyle erken evrede yakalayamadıklarını belirten Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:
“Farkındalık, toplumların yapılarıyla ve eğitimleriyle de ilişkili bir şey. Bazı toplumlar farkındalığı daha kolay anlayıp, daha kolay önlem alıp, daha erken hastalığı yakalayabiliyor. Ama biz bu çağa gelmemize rağmen farkındalığı tam oluşturamıyoruz. Mesela akciğer kanserini erken evrede, evre 1'de yakalayamıyoruz. 2. evre, 3. evre hatta 4. evre gibi ilerlemiş bir evrede yakalıyoruz. Bunu hastalarıma sorduğumda şöyle yanıtlar alıyorum; 'Bu şikayeti önemsemedik. Zaten ben sigara içiyorum, öksürüğüm var, geçer diye düşündüm.' Bunlar önemli şeyler. Hasta, sigara içiyorsa ya da fark ettiği değişik bir şikayeti varsa, o hastanın bir akciğer grafisi çektirmesi ya da bir hekime gelmesi kendi faydasına olur.”

“Komşumuzu değil hekimlerimizi dinleyelim”


Farkındalığı sağlayacak ikinci temel ögenin de; hekimleri dinlemek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, şöyle devam etti:
“Toplumumuzda bu çağa rağmen hala yanlış devam eden bir inanç var. Geçen hafta gelen bir hastamı örnek vermek istiyorum; bir buçuk yıl önce gelmiş, çocukları getirmiş, tanıyı koymuşuz ya da görüntüyü görmüşüz. Demişiz ki; burada bir problem var, bunu buradan aldırman gerekiyor. Bize önce inanmış, tamam demiş, çocukları da onaylamış, ameliyatı kabul etmiş, gitmiş. Ama gittiği yerde komşuları “Akciğere bıçak değmez” demiş. Hasta tekrar geldi ama bu defa ameliyat edemiyoruz. Yani ameliyat aşamasını geçmiş. Şu an da hastayı başka bir arkadaşımız tedavi ediyor. Bu çağda böyle bir cümle duymak istemiyorum. Böyle günlerde asıl farkındalığı sağlamamız gereken, iki önemli nokta var. Birincisi, şikayetlerimizi göz ardı etmeyelim. İkincisi, hekimlerimiz bir şey söylüyorsa o konuda bilgi sahibiyse ona inanalım, o konuyu yanımızdaki komşumuzdan daha çok biliyordur muhtemelen diye düşünelim.”

“Hastalığı erken evrede yakaladığımızda, tedavide çok büyük bir başarı elde ediyoruz”


Öldürücülüğü yüksek olarak bilinen akciğer kanserinin, erken evrede yakalandığında tedavi edilebilirliğine dikkat çeken Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Akciğer kanseri öldürücülüğü yüksek bir kanser dedik ama günümüzde tıp o kadar ilerliyor ki; yeni tedavi modaliteleri, yeni yöntemler her gün gelişiyor ve ilerliyor. Hastalığı erken evrede yakaladığımızda, tedavide çok büyük bir başarı elde ediyoruz. Akciğer kanserinin birinci tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahi aşamasında bizim bu hastayı yakalamamız lazım. Lenf noduna sıçradıktan sonra, “Önce bir tedavi olup, o tedavinin arkasından ameliyatı tekrar düşünelim” cümlesini bu çağda kullanmak istemiyoruz. Farkındalığımız şöyle olmalı; şikayetlerimizi ötelemeyelim, bu konuda bilgi sahibi olan hekimlerimize güvenelim. Ameliyatı olmamız gereken dönemde olalım. Hekiminiz, ikinci kez geldiğinizde ben sizi ameliyat edemiyorum demesin.”


Haber Kaynak : İHLAS HABER AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

F-4E Phantom uçağının 50'nci yılı anısına!

2004 MODEL ARACINI İKİ TELEFONLA TAKAS ETTİ

Batman’in İkonik Aracı Batmobil Satışa Çıktı!

Otoyollarda Trafik Güvenliği İçin Jandarmadan Cayrokopterler

Çocukların %66,1’i Sosyal Medya Kullanıyor

DİSCORD, TÜRKİYE’DE APP STORE’DAN SONRA GOOGLE PLAY’DEN DE KALDIRILDI

INSTAGRAM’DAN GÜVENLİK ADIMI

VOLVO TESİSİNİN ELEKTRİK ENERJİSİ NİĞDE'DEN SAĞLANIYOR!

Jandarma Çelik Kanatlar gösteri uçuşu

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. CEVAHİR UZKURT, TEKNOFEST 2024 ADANA’DA GENÇLERLE BULUŞTU

Niğde İli Turizm Master Planı Tanıtıldı

Niğde İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen’den Hamle Gazetesi’ne Ziyaret

Geleceğin Diş Hekimleri Beyaz Önlüklerini Giyecek

Niğde’deki Yetiştiricilere 29 Milyon TL Destek!

Karısını Öldüren Cinayet Şüphelisi Koca Yakalandı

BAĞLAMA SICAK ASFALT İLE BULUŞUYOR

491 Tarım İşçisi Alımı için Noter Kura Çekimi Gerçekleştirilecek

Sosyal Hizmetlerde Kurumsal İş Birliği Güçlendirildi

Yeni Asgari Ücret İçin Geri Sayım Başladı!

Vali Cahit Çelik Yangından Etkilenen İş Yerlerini Ziyaret Etti

Uzman Çavuş 63,5 Kilogram Metamfetamin ile Yakalandı

BİR GECEDE HAYAT BULAN ESERLER!

3 polisin yaralandığı silahlı saldırıda 12 gözaltı

12 Bin Polis Alımı İçin Başvurular Başladı!

Yeniyıldız Köyü ve Ereğli Yolu İçin Asfalt Seferberliği Başladı

NÖHÜ Dünyanın İlk 500 Üniversitesine Girmeyi Başardı!

Niğde İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

EŞİNİ SİLAHLA KATLETTİ!

KAYBOLAN DAĞCILAR 4 GECE NASIL HAYATTA KALMIŞLAR!

Vali Çelik’ten Bucak Çayır Tenis Kortu İnşaatına Ziyaret

NİĞDE BELEDİYESPOR ZONGULDAK DEPLASMANINDA

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NÖHÜ’DE İNSAN VE YAPAY ZEKA ETKİLEŞİMİ MASAYA YATIRILACAK

Sağlık Çalışanlarına Üreme ve Cinsel Sağlık Modüler Eğitimi Verildi

ERKILINÇ BASINIMIZ KENDİ HAKKINI SAVUNAMAZ DURUMA GELMEMELİ

TELEVİZYON PROGRAMINDA ARADIĞI DİNİ NİKAHLI EŞİNİ ÖLDÜRDÜ

TALEP ÜZERİNE ÇİFTLİK İLÇESİ SICAK ASFALTA KAVUŞUYOR

Özdemir Yangına 12 İtfaiye Aracı İntikal Etti!

KAYIP OLAN 2 DAĞCI BULUNDU!

Yükleniyor