Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte astım ve alerji hastalarında şikâyetler artmaya başladı. Niğde Sağlık İl Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Bahadır İnan, yaptığı açıklamada bahar aylarında yaşanan alerji reaksiyonları ve astım ataklarına karşı vatandaşları uyararak önemli bilgiler verdi.
Dr. İnan, alerjinin zararsız çevresel etkenlere karşı vücudun aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıktığını belirtti. Alerjilerin tespiti için testlerin yapılması gerektiğini kaydeden İnan, “Hastanın bilinçli olması ve tedaviyi aksatmaması, normal hayatına devam etmesini sağlar. Astım hastalarının yaklaşık yüzde 80’inde çocukluk çağında alerjiye bağlı bulgular görülmektedir. Ancak her astım alerjik değildir ve her alerji de astım anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.
Astımın, hava yollarının mikrobik olmayan iltihabi bir hastalığı olduğunu belirten Dr. İnan, “Astımlı bireylerin hava yolları daha hassas olduğu için alerjenler, sigara dumanı ve soğuk hava gibi etkenlerle daralma yaşanır. Bu da nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.
Astımın bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurgulayan İnan, hastalığın kişisel (genetik yatkınlık, obezite, cinsiyet gibi) ve çevresel (ev tozu, hayvan tüyleri, polen, hava kirliliği, sigara dumanı) faktörlerden etkilendiğini aktardı. Özellikle gebelikte sigara içen annelerin çocuklarında astımın daha sık görüldüğüne dikkat çekti.
Astım tanısının; hastanın öyküsü, fiziki muayene, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, alerji ve kan testleriyle konduğunu belirten İnan, “Astım tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar inhaler (nefes yoluyla alınan) ilaçlardır ve bu ilaçlar bağımlılık yapmaz. Hastalığın durumuna göre tablet veya enjeksiyon şeklinde ilaçlar da verilebilir,” dedi.
Dr. İnan, son olarak hastaların düzenli doktor kontrolünde tedavilerini sürdürmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Doğru tedaviyle astım ve alerji kontrol altına alınabilir. Hastalar, bahar aylarında tetikleyicilerden mümkün olduğunca uzak durmalı” uyarısında bulundu.