Bakan Uraloğlu "Gaziray elektrikli tren setleri çok önemli bir kilometre taşıdır"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Gaziray üzerinde milli banliyö tren setlerimizi raylara çıkararak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bırakıyor, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını aralıyoruz."

Tarih: 14.03.2025 18:01
Bakan Uraloğlu
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Bakan Uraloğlu, TCDD Gaziray Taşlıca Araç Bakım Merkezi'nde düzenlenen Milli Banliyö Seti (Gaziray) Araç Teslimi ve Dinamik Yol Testi Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmada, Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ortak çalışmasıyla Gaziray'ın 2022 yılında hizmete alındığını anımsattı.

Projeyle kent merkeziyle iki sanayi bölgesini birbirine bağlayan 16 istasyonla şehir içi trafiğine nefes aldırdıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, Gaziray kapsamında 25,5 kilometrelik güzergahta iki hızlı tren ve iki banliyö olmak üzere dört hatlı elektrikli ve sinyalli demir yolu hattını inşa ettiklerini anlattı.


Fotoğraf: Ömer Faruk Salman/AA

Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Bu proje kapsamında aslında toplamda 112 kilometre yeni demir yolu hattı inşasını gerçekleştirdik. Bugün de Gaziray'da kullanılacak ilk milli banliyö setimizin raylara çıkmasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bugün aslında çok büyük bir müjdeyi paylaşıyoruz sizlerle. Bakanlığımıza bağlı TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Gaziray elektrikli tren setleri, Türkiye'nin yerli raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok kıymetli, çok önemli bir kilometre taşıdır. Gaziray üzerinde milli banliyö tren setlerimizi raylara çıkararak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bırakıyor, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını ilk kez Gaziantep'ten aralıyoruz. Gaziantep'e de bu yakışırdı. Hayırlı, uğurlu olsun. Aslında son 23 yılda yerli sanayimizi geliştirerek birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerimizle dünya çapında küresel bir ihracat ülkesi olduk. Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, İHA ve SİHA'larımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi, milli elektrikli trenlerimizi ve artık milli banliyö trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz."

Toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye'nin bugün dünyanın en önemli stratejik teknolojilerini üreten ve kullanan ülke konumuna geldiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Yerli üretimle güçlü ulaşım" diyerek Gaziantep'in ulaşım altyapısının gücüne güç kattıklarını ifade etti.

Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için özel tasarlayarak ürettiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şehrimizin coğrafi işareti olarak tescillenen Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö treni set üretimine devam ediyoruz. Şu anda ilk banliyö tren setimizi teslim ederek dinamik yol testlerine de bugün itibarıyla başlıyoruz. Her bir tren setimiz, işletme hızı saatte 90 kilometre ve araç gövdeleri alüminyum olacak şekilde dizayn edildi. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört vagon araçtan oluşan her bir set, 206'sı oturan yolcu olmak üzere toplam bin yolcu kapasiteli olacak. Ayrıca araç içinde iki adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm de yer almaktadır. Yüksek güvenlikli yolcu kapısı, 32 adet araç içinde, 8 adet araç dışında, 2 adet ön ve arkada olmak üzere toplam 42 adet bilgilendirme ekranı. Kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılmış, her araç içinde 4 adet olmak üzere toplam 16 adet iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi elektrik ve elektronik kontrollü ekipmanlarıyla da konfor ve güvenliğin yanı sıra donanımdaki teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Diğer banliyö hatlarıyla da uyumlu olacak şekilde ürettiğimiz banliyö sistemimizle bakım ve onarım süreçlerini de daha verimli, daha sürdürülebilir hale getirmiş bulunuyoruz. İnşallah Gaziantep'e teslim edeceğimiz kalan 7 setimizden ilkini haziran ayında, diğer üç seti ağustos ayında ve son üç seti de ekim ayında inşallah teslim etmeyi hedefledik yani yıl sonuna kadar kalan 28 vagondan oluşan 7 seti de inşallah teslim edilmiş olacağız."

Gaziantep'in ulaşım ve iletişim altyapısına 124 milyar liralık yatırım

Bakan Uraloğlu, Gaziantep'te yapmış oldukları çalışmalara değinerek, son 23 yılda kentin ulaşım ve iletişim altyapısına 124 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gaziantep'in tüm demir yolu altyapısını yenilediklerini ve modernize ettiklerini anlatan Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Bölgemizin ve ülkemizin en önemli demir yolu projelerinden biri olan 312,5 kilometre uzunluğundaki Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep Hızlı Tren Projemizi başlattık, yapımına devam ediyoruz. An itibarıyla da yaklaşık yüzde 69'luk bir gerçekleşmeye, ilerlemeye ulaşmış bulunuyoruz. İnşallah 2027 yılında projemizi tamamlayarak Gaziantep'imizin ve bölgemizin hizmetine sunacağız. Proje tamamlandığında Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep arası ortalama 6,5 saat süren seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya indirmiş olacağız. Saatte 200 kilometre tasarım hızı ile yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz. Gaziantep-Şanlıurfa Hızlı Tren Etüt Projesi'ni de tamamladık ve yatırım programına onu da aldık. En kısa sürede bu projemizin de yapım ihalesini yapmayı planlıyoruz. Bu, aynı zamanda kalkınma yolumuzun da önemli parçalarından birisini oluşturmuş olacak. Yine Gaziantep Havalimanı'na 72 bin 593 metrekare büyüklüğünde yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli yeni iç ve dış hatlar terminali binasını inşa ettik. 2002 yılında 223 bin olan yolcu trafiği, 2024 yılında 3 milyon yolcuya ulaştı. Havalimanımızda 7'si dış nokta olmak üzere 13 farklı lokasyona haftalık tam olarak 149 uçuş gerçekleştiriyoruz."

Bakan Uraloğlu, durmadan, yorulmadan vatana hizmete devam ettiklerini dile getirerek, Gazianteplilerin destekleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziray Projesi’nin oluşumu ve yapımında destek verenlerle ilgili şunları kaydetti:

"Tam bir Gaziantep Modeli çalışıyor. Gaziantep Modeli, birlikte rahmet var, birbirinde kuvvet var modeli. Türkiye Yüzyılı belediyeciliğini görmek isteyen Gaziantep'e gelsin. Gaziantep'te yapılanlara gelsin. Şimdi bu sefer treni açtık, hızlı treni çeviriyoruz. Yerli ve milli tren setimiz için ‘Biz bunu yerli ve milli yapmak istiyoruz.’ dedik. Benim kendi çalışma arkadaşlarımla vallahi billahi çok büyük gayret gösterdiler. Bunu birlikte başardık. Türkiye Yüzyılı belediyeciliği şehrimize, ülkemize hayırlı olsun diyorum. Gaziantep, öncü olmaya, kutup yıldızı olmaya devam ediyor. Bundan sonraki yerli ve milli tren seti yapmak isteyenlerin önce Gaziantep’e gelip baktığı yeni dönem hayırlı, uğurlu olsun."

Konuşmaların ardından Bakan Uraloğlu ve katılımcılar, teslim edilen milli banliyö setini inceledi. Bakan Uraloğlu, daha sonra kokpite geçerek sürüş gerçekleştirdi.

Programa Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Genel Müdürü Selim Koçbay, AK Parti ve MHP Gaziantep milletvekilleri katıldı.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ UZKURT, UTTS HAKKINDA KONUŞTU

GÜRER “BAYRAM İKRAMİYESİN 1.000 LİRA ARTIŞ BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI”

TÜİK, OCAK AYINDA TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ İSE AZALDI

“Pİ’NİN GİZEMLİ DÜNYASI” YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

A Milli Futbol Takımı'nın Macaristan maçları aday kadrosu açıklandı

Bakan Uraloğlu "Gaziray elektrikli tren setleri çok önemli bir kilometre taşıdır"

NİĞDE’DE ŞUBAT AYINDA KONUT SATIŞI GERİLEDİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SORUNLARI MAAŞLAR YETERSİZ, YAN ÖDEMELER ÇOK DÜŞÜK

NİĞDE'DE YEŞİLAY 3X3 SOKAKLAR BİZİM BASKETBOL TURNUVASI BÜYÜK HEYECANLA TAMAMLANDI

GÜRER “NET SIFIR KARBON EMİSYONU İÇİN ACİL ÖNLEMLER ŞART”

NİĞDE VALİSİ ÇELİK, ÜNİVERSİTEDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ

DİKKAT! NİĞDE’DE YARIN ELEKTİRİK KESİNTİSİ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN RAMAZAN COŞKUSU

MHP NİĞDE HEYETİNDEN HAMLE GAZETESİNE ZİYARET

NİĞDE’DE LOKANTA BACASINDA YANGIN ÇIKTI (VİDEO HABER)

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE 14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI

NİĞDE’NİN PEMBE MİSAFİRLERİ GELDİ

KONYA’DA 4.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

KIBRIS GAZİSİ ŞERAFETTİN ŞENOL SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN BAHADIR İNAN’DAN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ UZKURT, UTTS HAKKINDA KONUŞTU

GÜRER “BAYRAM İKRAMİYESİN 1.000 LİRA ARTIŞ BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI”

TÜİK, OCAK AYINDA TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ İSE AZALDI

“Pİ’NİN GİZEMLİ DÜNYASI” YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

A Milli Futbol Takımı'nın Macaristan maçları aday kadrosu açıklandı

Bakan Uraloğlu "Gaziray elektrikli tren setleri çok önemli bir kilometre taşıdır"

NİĞDE’DE ŞUBAT AYINDA KONUT SATIŞI GERİLEDİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SORUNLARI MAAŞLAR YETERSİZ, YAN ÖDEMELER ÇOK DÜŞÜK

NİĞDE'DE YEŞİLAY 3X3 SOKAKLAR BİZİM BASKETBOL TURNUVASI BÜYÜK HEYECANLA TAMAMLANDI

GÜRER “NET SIFIR KARBON EMİSYONU İÇİN ACİL ÖNLEMLER ŞART”

NİĞDE VALİSİ ÇELİK, ÜNİVERSİTEDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ

DİKKAT! NİĞDE’DE YARIN ELEKTİRİK KESİNTİSİ

NİĞDE BELEDİYESİNDEN RAMAZAN COŞKUSU

MHP NİĞDE HEYETİNDEN HAMLE GAZETESİNE ZİYARET

NİĞDE’DE LOKANTA BACASINDA YANGIN ÇIKTI (VİDEO HABER)

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE 14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI

NİĞDE’NİN PEMBE MİSAFİRLERİ GELDİ

KONYA’DA 4.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

KIBRIS GAZİSİ ŞERAFETTİN ŞENOL SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN BAHADIR İNAN’DAN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

ÜCRETSİZ OTOPARK BOŞ YOLLAR DOLU! (VİDEO HABER)

BAŞHEKİM DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DOĞAN’DAN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

7 BİN 500 KİŞİLİK İFTAR

GÜRER “DOKTORLARA HAK ETTİKLERİ İTİBAR GÖSTERİLMELİDİR”

VALİ CAHİT ÇELİK’TEN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

REKTÖR PROF. DR. HASAN USLU’DAN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

NİĞDE’DE HAVA DURUMU

KRİPTO PARA PİYASASINDA DÜŞÜŞ TRENDİ

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE GRAM ALTIN 3 BİN 521 TL’Yİ GÖRDÜ

NİĞDE'DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Yükleniyor

  • Cumartesi 20.8 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 22.1 ° / 11 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 26 21 0 5 37 68
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 25 12 5 8 14 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Göztepe 25 10 9 6 10 36
7.İstanbul Başakşehir 25 10 9 6 7 36
8.Gazişehir Gaziantep 25 10 10 5 0 35
9.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
10.Antalyaspor 26 9 11 6 -17 33
11.Trabzonspor 25 8 9 8 9 32
12.Kasımpaşa 26 7 8 11 -6 32
13.Alanyaspor 26 8 11 7 -8 31
14.Konyaspor 26 7 12 7 -8 28
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 25 6 10 9 -18 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35