https://www.hamlegazetesi.com/

BAŞ AĞRINIZIN SEBEBİ KLİMA OLABİLİR!

BAŞ AĞRINIZIN SEBEBİ KLİMA OLABİLİR!

Klima çarpması farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor!

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun klima çarpması olarak adlandırıldığını söylüyor.

İdeal oda sıcaklığının 22 derece olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “20 dereceden daha düşük, 24 dereceden daha yüksek ortamlarda klima çarpması görülebilir.” dedi. Klima çarpmasının baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterebildiğini aktaran Karamehmetoğlu, klima çarpmasının özel bir tedavisi olmadığını, doğru kullanım ve yeterli sıvı tüketimiyle korunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

20 dereceden düşük, 24 dereceden yüksek ortamlarda klima çarpması görülebilir!

Klima çarpması, özellikle yaz aylarında görülen ve klima kullanırken bazı noktalara dikkat edilmediğinde kendisini belli eden bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Sıcak havalarda serinlemek amacıyla kullanılan klimalar vücut ısısını sabit tutmada bazen sorunlar ortaya çıkarabilir. Ortamda sıcaklık düştüğünde vücudumuzun ısısını sabit tutan mekanizmalar ekstra bir çaba sarf etmek durumunda kalır. Bunun neticesinde bazı belirti ve bulgular ortaya çıkabilir.” dedi.

Birçok hastalıkta olduğu gibi klima çarpmasında da koruyucu önlemlerin uygulanmasının daha kolay ve daha etkili olduğuna vurgu yapan Karamehmetoğlu, “Klima çarpmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi klimanın yanlış kullanımıdır. İdeal ortam sıcaklığı 22 derecedir. 20 dereceden daha düşük, 24 dereceden daha yüksek ortamlarda klima çarpması görülebilir.” şeklinde konuştu.

Klima, kullanım kılavuzuna uygun kullanılmalı!

Klima kullanımının bir diğer olumsuz etkisinin ortamın nem oranının değişmesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Buna bağlı olarak hava kuruluğu ortaya çıkar. Klima kullanılan ortamlarda nem oranının yüzde 50 olması gerekir. Klimalı ortamlarda, havadaki nemin azalması ve ortamın kuruması gözlerde ve üst solunum yollarında tahrişe neden olabilir. Ek olarak ortamın nem dengesinin bozulması dehidrasyon (sıvı açığı) yol açabilir, buna bağlı olarak ağızda, gözlerde kuruluk, susuzluk ortaya çıkar.” dedi.

Klima kullanırken kullanma kılavuzuna uygun olarak hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Karamehmetoğlu, şöyle devam etti:

“Ortamın daha önce belirttiğimiz ideal sıcaklık ve nem seviyesine göre ayarlanması gerekir. Klimadan gelen havanın doğrudan vücuda yönlendirilmemesi, klimanın karşısında uzun süre kalınmaması ve serinlemenin dengeli bir şekilde sağlanması önemlidir. Klimanın düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının uygun şekilde yapılması da sağlanmalı. Düzenli olarak temizlenmeyen veya değiştirilmeyen filtreler iç ortam hava kalitesinin bozulmasına ve sağlık sorunlarına yol açabilir.”

Farklı belirtiler klima çarpmasının bir sonucu olabilir!

Klima çarpması belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gibi belirti ve bulguların sıkça görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Ek olarak kas ağrıları da görülebilir. Özellikle fibromyalji, miyofasyal ağrı sendromu gibi yumuşak doku romatizmalarıyla sıkça karşılaşılır.” dedi.

Ani ısı değişimi karşısında vücutta meydana gelen değişikliklerin titreme, ellerde ve ayaklarda üşüme gibi şikâyetlere neden olabileceğine dikkat çeken Karamehmetoğlu, “Baş ağrısına klima ortamının neden olduğu düşük nem seviyesi sebep olabilir. Bazı araştırmalar bakımı yapılmayan klimaların da baş ağrısına neden olabileceğini gösteriyor. Klima çarpmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi ortaya çıkabilir. Vücut aşırı ısı değişimiyle mücadele etmek için fazladan enerji harcamak zorunda kalır, bunun neticesinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilir. Sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması da halsizliğe neden olabilir. Klima çarpması durumunda , burun tıkanıklığı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.” açıklamasını yaptı.

Klima çarpmasının bir tedavisi yok ama korunmak mümkün!

Klima çarpması belirtilerinin soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri ile benzerlik göstermesinin tanı konmasını zorlaştırabileceğine değinen Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Klima çarpmasını teşhis edebilecek bir laboratuvar testi yoktur. Dehidrasyon riskine karşı bazı tahliller yapılmasını istenebilir.” dedi.

Klima çarpmasının spesifik bir tedavi yöntemi olmadığını da kaydeden Karamehmetoğlu, belirti ve bulgulara yönelik tedavi uygulanabileceğini söyledi. 

Klima çarpmasından korunmak için önerilerde bulunan Karamehmetoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Klimayı 21-22 derece 2 saat çalıştırıp ardından kapatmak hava kalitesinin bozulmasını ve klima çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir. Klimadan gelen havayı doğrudan vücuda yönlendirmekten, klima karşısında oturmaktan veya yatmaktan kaçınılmalı. Düzenli aralıklarla klima filtrelerinin değiştirilmesi ve klima bakımının yapılması ortamın hava kalitesinin bozulmasını önler. Klimanın yanlış kullanımına bağlı ortaya çıkan dehidrasyon riskini azaltmak için bol sıvı tüketilmeli. Klima, önerilen süre boyunca çalıştırıldıktan sonra kapatılmalı, bulunulan ortamın camları açılarak temiz havanın içeri girmesine izin verilmeli."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

NİĞDE BELEDİYESİ MOBİL UYGULAMASINDA HİZMETLER TEK TIKLA CEPTE

TÜRK HAVACILIĞINDA BİR BAŞARI HİKAYESİ HÜRJET AVRUPA SEMALARINDA

BAYRAKTAR TB-3 İLE ENTEGRE VURUŞ TAM İSABETLE SONUÇLANDI

TÜRKİYE BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN KATKISIYLA HİZMETLER İHRACATINDA YENİ REKORLARA ODAKLANDI

Dünyanın en iyi oyunlarında "Türkiye" imzası görülecek

Kripto varlıkların transfer işlemleriyle ilgili "limit" ve "zaman sınırı" düzenlemesi yapıldı

TOGG yedinci yılında yeni modeli T10F'yi satışa sunmaya hazırlanıyor

F-16 EDPOD Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi

TÜRKİYE'NİN KALİFİKASYONU TAMAMLANAN İLK ÇOK MAKSATLI TAPASI, TSK ENVANTERİNE GİRMEYE HAZIR

CEVAHİR UZKURT, BOR’DA ESNAF ZİYARETLERİNDE BULUNDU

KADIN KOOPERATİFİNDEN NİĞDE VALİSİNE ZİYARET

NİĞDE VE MERSİN ARASINDA KÜLTÜREL EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMESİ

KIRSALDAKİ EĞİTİME KATKI İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ MESAJI

"Köroğlu" ismini verdiği bir gözü görmeyen atıyla Erciyes'in yamaçlarındaki bahçeleri sürüyor

TCG İstanbul firkateyni fiili atış testlerinde hedefleri başarıyla vurdu

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

Şiirleriyle modern hayatın karşısında olan usta edebiyatçı "Erdem Bayazıt"

Osmanlı'yı deniz imparatorluğuna taşıyan isim "Barbaros Hayrettin Paşa"

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni" 14 Temmuz'da raylara inecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Silahın, kanın milletimizin gündeminden çıkmasıyla önümüzde yepyeni bir kapı açılacak"

CEVAHİR UZKURT’TAN BOR ALİYER’DE TARIMSAL SULAMA ZİYARETİ

LAVANTADAN YAĞA, KÖYDEN DÜNYAYA NİĞDE’NİN DOĞAL MUCİZESİ

NİĞDELİ SPORCU TÜRKİYE MUAYTHAI ŞAMPİYONU OLDU

UZKURT “HER BAŞAK UMUT, HER ÜRÜN EMEĞİN KARŞILIĞIDIR”

BAŞ AĞRINIZIN SEBEBİ KLİMA OLABİLİR!

İSTANBUL AÇIKLARINDA 3.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

NİĞDE BELEDİYESİ MOBİL UYGULAMASINDA HİZMETLER TEK TIKLA CEPTE

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ALADAĞLAR ’DA ANILACAK

İL GENEL MECLİSİ KOMİSYON RAPORLARINI ONAYLADI

NİĞDE OLİMPİK YÜZME HAVUZU, MİNİK SPORCULARLA ŞENLENDİ

TÜRK-İŞ’E BAĞLI KAMU İŞÇİLERİNDEN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

YEŞİLBURÇ KÖYÜ’NDEKİ PATLATMA İDDİALARINA İNCELEME (VİDEO HABER )

NİĞDE’DE KAMU KURUMLARINA PERSONEL ALIMI

Hatay Dörtyol'da dün çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

"Kapadokya At ve Atçılık Kültürü Festivali"nde karayı atlar havayı balonlar süsledi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere gözaltına alındı

ANESTEZİLİ MR HİZMETİ ARTIK NİĞDE'DE

NİĞDE’DE HAFTA SONU HAVA AÇIK VE GÜNEŞLİ OLACAK

Yükleniyor