https://www.hamlegazetesi.com/
Buğday rekoltesinde düşüş
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası kurak bir sezonu geride bırakırken, hasadı devam eden buğdayın rekoltesinde geçen yıla oranla düşüş bekleniyor.
BÖLGEDEN HABER
Tarih: 9.07.2024 01:07
Güncelleme: 9.07.2024 01:07
Buğday rekoltesinde düşüş
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Yüz ölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının olmaması rekolte düşüşüne sebep oldu. Beklenen verimin olmadığı ovada arpa hasadı sona ererken, buğday hasadı yüzde 80 oranında tamamlandı.

 

 

“DON VE SOĞUK HAVALAR BUĞDAYLARDA UÇ BOŞLUKLARINA, TANE BOŞLUKLARINA NEDEN OLDU”
Hasat döneminde buğday rekoltesinde geçtiğimiz dönemlere göre verim kaybı olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da arpa hasadından sonra buğday hasadı da şu anda ovada devam ediyor. Hasadın yüzde 80'lik kısmı tamamlandı diyebiliriz. Havaların aşırı sıcak gitmesi, buğday hasadını da hızlandırdı. Hasadın süresinde normalde 15 günlük erkene gelme durumu var. Bu da tabii ki iklimsel kaynaklı nedenlerden dolayı oluyor. Bu yıl buğday hasadında maalesef arpadaki gibi beklediğimiz rekolteyi yakalayamayacağız gibi gözüküyor. 
Buğday hasadının sonucunda bu dönemlerde, buralarda çok güzel verimler aldığımız tarlalarda maalesef iklimsel kaynaklı nedenlerden dolayı verimde birtakım düşüşler gözlendi. Şu anda Konya yöresinde tabii hasat da devam ediyor ama rekolte beklentimiz 2 milyon ton civarında buğday hasadının olacağını tahmin ediyoruz. Geçen seneye oranla yüzde 5 oranında buğday ekiliş alanlarında artış vardı, biz ona oranla biraz daha rekoltemizde artış olacağını düşünüyorduk ama özellikle bahar yağışları arpadan ziyade buğdaya yaramıştı. Arkasından gelen çiçeklenme dönemindeki don ve soğuk havalar buğdaylarda uç boşluklarına, tane boşluklarına neden oldu. Bu da verimde çok ciddi anlamda düşüşe neden oldu. İnşallah bereketli bir yıl olur” dedi.

 

 

“KIRAÇ ALANLARDA 200 KİLODAN 500 KİLOYA KADAR ÜRÜN ÇIKIYOR”
Hasat sonu yeni dönem ekimi yapacak çiftçilere hatırlatmada bulunan Burak Kırkgöz, “Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi çiftçilerin çok erken ekimden kaçınmalarını öneriyoruz. Çünkü erken ekimlerde mahsulleri erken dönemde ekildiği zaman ciddi anlamda strese giriyor ve sulama maliyeti uzatmalarını sürekli meteorolojiden hava tahminlerini takip ederek ona göre ekilişlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi bir önceki yıl gibi inşallah kurak bir yıl olmaz. İnşallah bu yıl bol yağışlı, bol kar yağışlı, özellikle kar yağışı hububatlar için çok önemli, bol kar yağışlı bir periyot geçiririz. Konya yöresinde tabii kıraç alanlarımız büyük bir alan. Kıraç alanlar bunun yanında sulu alanlarımız da var. Bin metrekarede, kıraç alanlarda 200 kilodan 500 kiloya kadar, sulak alanlarda da 450 - 500 kilodan 850 kiloya kadar verim aldığımız yerler oluyor” şeklinde konuştu.
Çiftçiye sağlanan desteğin arttırılmasına dikkat çeken Kırkgöz, “Çiftçilerimiz desteklemenin biraz daha artmasını yani 75 kuruş olan arpa desteğinin 1 buçuk liraya, 1.25 lira olan buğday desteğinin 2 buçuk liralara kadar çıkmasını bekliyorlar. Tabii desteklemeler çok önemli. Girdi maliyetleri çok yüksek. Özellikle Konya Ovasında sulu tarım yapılan yerlerdeki maliyetlerin yüksek olması, verim alabilmek için çiftçilerin ekstra uyguladıkları gübre maliyetlerinin elektrik maliyetlerinin yüksek olduğu coğrafyada desteklemenin önemi çok yüksek. İnşallah önümüzdeki süreçte bu desteklemeyle ilgili yeniden bir revize etme durumu olur” diye konuştu. (İHA)

Haber Kaynak : İHLAS HABER AJANSI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin güçlü olmak dışında seçeneği yoktur

NİĞDE’DE NARKOTİKLE MÜCADELE ETKİNLİKLERİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE PAZAR VE CAMİLERDE GÜVENLİK BİLGİLENDİRMESİ

NİĞDE’DE EĞLENCE MERKEZİNDE YANGIN

HASAN USLU MAZBATASINI ALDI

AK PARTİ NİĞDE İL BAŞKAN YARDIMCILIĞINA ETHEM BOZDOĞAN ATANDI

40 YAŞ ALTI KALP KRİZİ HAYATİ RİSKE NEDEN OLABİLİR

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

"BAHİS" REKLAMLARI YASAKLANACAK

ÖZEL İNDİRİMLİ ELEKTRİK FIRSATI

NİĞDE BELEDİYESPOR DEPLASMANDA KAYIP

GÜRER: “ZİRAİ DON VE KURAKLIK ÜRETİCİYİ YIKTI”

DEMİRDİLEK'TEN TEPKİ: “VERGİ SİSTEMİNDE GERİYE GİDİŞ” (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KIŞ LASTİĞİ YOĞUNLUĞU

NİĞDE’DE YURTTA DUYGULARA DOKUNAN ATÖLYE

NİĞDELİ MURAT AKYURT YÜRÜYEREK KUTSAL TOPRAKLARA GİDİYOR (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE DEPREM VE OBSİDYEN GÜNDEMİ TEKNOPARK’TA ELE ALINDI

NİĞDE’DE İSTİHDAM ODAKLI YENİ KURS

NİĞDE’DE EKSTREM SPOR VE MACERA TURİZMİ GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin güçlü olmak dışında seçeneği yoktur

NİĞDE’DE NARKOTİKLE MÜCADELE ETKİNLİKLERİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE PAZAR VE CAMİLERDE GÜVENLİK BİLGİLENDİRMESİ

NİĞDE’DE EĞLENCE MERKEZİNDE YANGIN

HASAN USLU MAZBATASINI ALDI

AK PARTİ NİĞDE İL BAŞKAN YARDIMCILIĞINA ETHEM BOZDOĞAN ATANDI

40 YAŞ ALTI KALP KRİZİ HAYATİ RİSKE NEDEN OLABİLİR

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

"BAHİS" REKLAMLARI YASAKLANACAK

ÖZEL İNDİRİMLİ ELEKTRİK FIRSATI

NİĞDE BELEDİYESPOR DEPLASMANDA KAYIP

GÜRER: “ZİRAİ DON VE KURAKLIK ÜRETİCİYİ YIKTI”

DEMİRDİLEK'TEN TEPKİ: “VERGİ SİSTEMİNDE GERİYE GİDİŞ” (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KIŞ LASTİĞİ YOĞUNLUĞU

NİĞDE’DE YURTTA DUYGULARA DOKUNAN ATÖLYE

NİĞDELİ MURAT AKYURT YÜRÜYEREK KUTSAL TOPRAKLARA GİDİYOR (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE DEPREM VE OBSİDYEN GÜNDEMİ TEKNOPARK’TA ELE ALINDI

NİĞDE’DE İSTİHDAM ODAKLI YENİ KURS

NİĞDE’DE EKSTREM SPOR VE MACERA TURİZMİ GÜNDEMDE

NİĞDE’DE SOĞUK HAVALAR ARAÇLARA DA VURDU (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE ERDEM DEĞER EYLEM SALONU AÇILDI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

LPG’Lİ ARAÇ SAHİPLERİNE UYARI: TEKNİK BAKIM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

NİĞDE’DE BİR HAFTADA 241 KİŞİYE İŞLEM, 12 TUTUKLAMA

NİĞDE’DE NARKOTİK OPERASYONU: 7 TUTUKLAMA

NİĞDE’DE 8 OLAY AYDINLATILDI

NİĞDE'DE BİR HAFTADA 2 BİN'DEN FAZLA SÜRÜCÜYE CEZA

NİĞDE’DE KAÇAKÇILIK VE GÖÇMEN OPERASYONU

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9