TBMM’de kabul edilen yeni düzenlemeyle, turizm işçileri için haftalık izin sistemi değişti
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çarşamba gecesi kabul edilen kanun değişikliğiyle birlikte turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık izin sisteminde köklü bir değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan işçiler, 10 gün çalıştıktan sonra 11’inci gün hafta tatili yapabilecek.
Bu düzenleme ile turizm sektörü, İş Kanunu’nun 6 gün çalışıp 7’nci gün 24 saat dinlenme zorunluluğunu içeren genel kuralının dışına çıkartılmış oldu.
FAZLA MESAİ SAYILMAYACAK
Yeni yasaya göre, turizm sektöründe 10 gün üst üste çalışan işçiler hafta tatiline 11’inci gün çıkacak. Hafta tatilinde çalıştırılan işçiye ise, fazla mesai ücreti ödenmeyecek. Bu durum, İş Kanunu’nun 46. maddesi kapsamında uygulanan yüzde 50 zamlı ödeme kuralını da sektörel olarak askıya alıyor.
Ayrıca, hafta tatillerinin birikmesi durumunda bu günlerin ne kadar sürede kullandırılması gerektiğine dair düzenlemede herhangi bir hüküm yer almıyor. Bu konuda Yargıtay'ın ilerleyen dönemde içtihat geliştirmesi bekleniyor. Mevcut haliyle yasa, işverene sezon boyunca işçiye sadece 11 günde bir tatil kullandırma imkânı tanıyor.
DİĞER SEKTÖRLERDEN DE TALEP VAR
Yeni uygulama ile birlikte Türkiye’de hafta tatili sisteminde yeni bir dönem başlamış oldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde inşaat sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerin temsilcileri de benzer bir düzenleme talebinde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na inşaat ve diğer bazı sektörlerden hafta tatilinin ertelenmesine yönelik taleplerin iletildiği bildirildi.
Yakın dönemde farklı sektörler için de benzer düzenlemelerin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.