Gürer, yanlış tarım politikaların çiftçileri zor durumda bıraktığını belirtti ve "Kuraklık üretimi vurdu, çiftçi borç altında eziliyor" mesajını verdi. CHP'li Gürer, sorunlara çözüm olarak 2027'ye kadar çiftçi borçlarının ertelenmesini ve faizlerin silinmesini öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda uygulanan yanlış politikalar ve küresel iklim değişikliğinin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, çiftçi borçlarının 2027'ye kadar ertelenmesi ve faizlerin silinmesi için Meclis'e kanun teklifi sunduğunu açıkladı.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kuraklığın tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini belirterek, özellikle lahana, şeker pancarı ve fasulye gibi ürünlerde sulama eksikliği nedeniyle ciddi üretim kayıpları yaşandığını vurguladı. Domates üreticilerinin bu yıl yaşadığı sorunlara da değinen Gürer, sanayicilerin domates fiyatlarını düşürmek için üreticilere baskı yaptığını ve bu durumun üreticiler arasında isyana yol açtığını söyledi. Gürer, "Küresel iklim değişikliği ile özellikle ani mevsimsel değişiklikler üretimde sorun yaratıyor. Farklı bölgelerde kuraklık üretimi ciddi biçimde etkiledi. Bölgemde lahana, şeker pancarı, fasulye gibi ürünler tarlada sulanamadığı için üretim dışı kalan ekili alanlar var" şeklinde konuştu.
Ayrıca, sanayicilerin yurt dışı ihracat uygulamalarındaki değişikliklerin de sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti.
ÇİFTÇİ BORÇLARININ YÜKSEKLİĞİ SORUNLARI BÜYÜTÜYOR
CHP'li Gürer, tarım sektöründeki borç yüküne de dikkat çekti. Çiftçilerin toplamda 700 milyar lira kredi borcu bulunduğunu ve bu borçların piyasaya yansıyan tutarının 800 milyara yaklaştığını belirtti. Gürer, yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatlarının çiftçileri borç batağına sürüklediğini ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan borçları ve ödeme güçlüğü çekmelerine çözüm olarak hazırladığı kanun teklifini meclis başkanlığına sunduğunu belirterek, “Şu anda tarım sektöründe bankalara olan kredi borcu 700 milyar olduğunu söylemiştim. 2 milyar 596 milyon çiftçinin takipte borcu var. Bunların yaratacağı sorunları ve sıkıntıları görerek, içinde bulunduğumuz koşullarda oluşan kuraklıktan, alım fiyatlarının düşüklüğünden ve farklı sorunlardan dolayı çiftçi borçlarının 2027 yılına kadar ötelenmesi ve ayrıca faizlerinin silinmesi, bu bağlamda çiftçiye destek verilmesi için bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundum. Burada, çiftçilerin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve diğer kamu bankaları ile Tarım Kredi kooperatiflerinde kullandıkları kredilere tahakkuk ettirilmiş faizler, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır" dedi.
KURAKLIK ÜRETİM KAYBINA NEDEN OLDU
Gürer, kuraklığın sulama suyunu olumsuz etkilediğini ve bu durumun üretim kaybına neden olduğunu vurguladı. Gürer, tarım ürünlerinin fiyat artışlarının, ithalat ve ihracat sorunlarının tüketici fiyatlarına yansıyabileceğini belirtti.
Gürer, çiftçilerin borçları ve ödeme güçlükleri için hazırladığı kanun teklifinin mecliste kabul edilmesini talep etti. Teklife göre, çiftçi borçları 2027'ye kadar ertelenecek ve faizler silinecek. Ayrıca, çiftçilerin kullandıkları kredilere ilişkin faizler Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.