Bu karara göre, mahkemeler artık döviz borçları için açılan davalarda icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapacak ve Türk Lirası karşılığını belirleyecek.
Yargıtay, döviz alacak ve vereceklere ilişkin davalar için kamu düzeni vurgusu yaparak, Türk Lirası ile ödenmesine yönelik emsal bir karara imzasını attı. Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'ın haberine göre, bu karar, döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı mağdur olan borçlular için önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
Karar, yabancı para cinsinden borçların Türk Lirası'na çevrilmesi noktasında istikrar sağlayacak ve tahmin edilebilirliği artıracak. Karar, döviz kur riskini borçlu ve alacaklı arasında adil bir şekilde paylaştıracak.
NE OLMUŞTU?
İstanbul'da yaşanan bir kira anlaşmazlığı davasında ev sahibi, dolar ile kiraya verdiği mülkün kirasını alamayınca icra takibi başlattı. Kiracı, takibe itiraz etti ve dosya mahkemeye taşındı.
Yerel mahkeme, kirayı ödemeyen kiracının tahliyesine karar verdi ve ev sahibine asıl alacağın yüzde 20 oranında icra inkar tazminatı ödemesine hükmetti.
Mahkeme, alacağın yabancı para ile ödenmesine karar verdi. Bu karara yapılan itirazlar sonucunda dosya Yargıtay'a taşındı.
YARGITAY'IN KARARI
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, ödenmeyen borçların ve tazminatın yabancı para ile ödenmesine karar verilmesini isabetsiz buldu. Daire, yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankası'nın efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk Lirası karşılığı belirlenerek hükmedilmesi gerektiğini vurguladı.
Kararında kamusal düzen vurgusu yapan Daire, bu konun toplum düzeni ile ilgili olduğunu ve bu durumun resen gözetilmesi gerektiğini belirtti.
Uzmanlara göre, Yargıtay'ın bu kararı, döviz cinsinden borçların tahsili ve icra takiplerinde önemli bir emsal teşkil edecek. Kararın döviz kur riskini borçlu ve alacaklı arasında daha adil bir şekilde paylaştırarak, finansal istikrara katkıda bulunması bekleniyor.
Bayram sevincine gölge düşmesin…
Radar Denetimlerinde Yeni Dönem: “Tuzaklama Yok, Uyarı Var”
“Hayvanseverim” dedi, şiddet görüntüleri ortaya çıktı: Başdere’de tepki büyüyor
Demirsoy’dan Ramazan Bayramı Mesajı: “Bayramlar Kardeşliğin ve Rahmetin Tezahürüdür”
Uzkurt’tan Ramazan Bayramı Mesajı: “Birlik ve Kardeşliğimiz Daim Olsun”
KIRGINLIKLARIN YERİNİ KUCAKLAŞMAYA BIRAKALIM!
Rektör Uslu’dan Ramazan Bayramı Mesajı: “Birlik ve Kardeşlik Duygularımız Pekişsin”
Çiftehan’da Sel Uyarısı: Muhtarlıktan Vatandaşlara Hayati Çağrı
Çamardı’da Bayram Öncesi Sıkı Denetim: Kaymakam Bektaş Kontrol Noktasında!
Türkiye’nin Önünü Kesmeye Müsaade Etmeyiz
İNFİAL YARATAN OLAY BODRUM'DA YAŞANDI!
Güvenilir Gıda Mobil Uygulaması Kullanıma Sunuldu
Sanayide Çalışan Çocuklara Bayramlık Kıyafet Desteği
Ekran Süresi Çocuklarda Konuşma Gecikmesini Artırıyor
Motorine Bir Zam Daha: Bu Gece 5,73 TL Artış Bekleniyor
Tüm vatandaşlar davet edildi
“Dayanışma ve kardeşlik duyguları büyüyerek devam etmeli”
Birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim!
Araçta tercih değişti!
Niğde’de Çilek Üretimi Yaygınlaşıyor: 5 Dekarlık Bahçeler Kurulacak
Dünyanın en büyük doğalgaz tesisi vuruldu
Sürücüler Dikkat: Denetim Noktaları Artık Önceden Görülebilecek
Çardaklı Gençlerden 18 Mart’a Yakışan Hareket
BAYRAMDA NİĞDE’DE 3429 PERSONEL GÖREV ALACAK!
18 Mektupla Şehitlere Vefa
Niğde’de Şehitler İçin Anlamlı Tören
Niğde-Ankara Otoyolunda Korkutan Kaza
Niğde’de Gıda Denetimleri Artırıldı
Niğde Emniyeti’nden narkotik bilgilendirme atağı
Niğde Belediyespor hazırlıklarını sürdürüyor, hedef play-off hattı
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cuma 9.6 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 8.6 ° / 1.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 9.3 ° / 1.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı








