Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını Kasım 2024'te tamamlamıştı.
Mevcut uygulamada taşınmaz sahibi gerçek kişilerce e-Devlet Kapısı'ndaki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" bölümünden hazırlanan sözleşme kiracı tarafından onaylanabiliyor. Hizmet üzerinden oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı "barkodlu belge" oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi de yapılabiliyor.
"Emlak danışmanları mesleğini resmi olarak icra edecek"
Çalışmanın ikinci aşamasında ise sona gelinirken, e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti bugün emlakçılar için de açıldı.
TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalayabildiğini ancak bu sürece emlak danışmanlarının dahil olmadığını söyledi.

Bugün itibarıyla uygulamanın emlakçılar için de hayata geçirildiğini dile getiren Akçam, "Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek." dedi.
"Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılma zorunluluğu getirilmeli"
Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını ifade ederek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini anlattı.
Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu'na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.
Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun uygulamaya alınması durumunda ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin birçoğunun çözüleceğine işaret eden Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.
Muhabir
ANADOLU AJANSI
15 Yaşındaki Çocuk Katliam Yaptı!
Multimedya Cihazı Düzenlemesinde Kritik Tarih: 1 Nisan
NİĞDE SEMALARINDAKİ YEŞİL IŞIK MERAK UYANDIRDI
Gümüşler Belediyesi Çalışanlarından “Sahabiler Sofrası” İftarı
Koruyucu Aileler İftarda Buluştu
“Yetim Gülerse Dünya Güler”
Niğde Belediyespor’dan Kritik Galibiyet
Sürekli İBAN Değişti Yakalandı
Kurtulmuş’tan Mescid-i Aksa Tepkisi
ŞEN’DEN NİĞDE’DEKİ TRAFİK CEZALARINA TEPKİ
Tamirden Önce “Arıza Tespit Ücreti” Dönemi Başladı
Bunu da gördük!
Niğde’de “Birlikte Üretiyoruz” Etkinliği: Özel Gereksinimli Bireyler Bilim ve Üretimle Buluştu
Niğde Bugün Yağmurlu: Sürücülere Dikkat Uyarısı
Niğde’de 6 Milyon TL’lik “Yeni Nesil KOP Keşif Merkezi” Projesi Kabul Edildi
Gürer: “Yoksulluk doğalgaza eriştirmiyor”
TÜRK K2 KAMİKAZE İHA SAHADA!
Niğde'de yaklaşık 6 bin öğrencinin spor yeteneği keşfediliyor
YÜZYILIN GOLÜNÜ ATTI FÜZE ARDA!
Niğde’de Gurur Veren Başarı: Doç. Dr. Zafer Elbasan “Yılın Doktoru” Seçildi
Niğde’de Mali Müşavir Bayram Erken’in Acı Günü
Niğde’de Baharın Habercisi Kardelenler Açtı
Gümüşler Kavşağı’nda Trafik Kazası: 1’i Çocuk 2 Kişi Yaralandı
KULÜP DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU!
KANLI İNTİHAR MEKTUBUNDAN SONRA GERÇEKLER!
Gastro Niğde Derneği Üyeleri İftarda Buluştu
İlber Ortaylı, Fatih Camii Haziresi’ne defnedilecek
Niğde Belediyespor–Suvermez Kapadokya Maçının Biletleri Satışa Çıktı
Niğde’de Üreticiye 15 Angus Irkı Gebe Düve Desteği
Çiftlikli Öğrenciler Atletizmde Zirvede
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Salı 11.6 ° / -0.1 ° Güneşli
- Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli







