https://www.hamlegazetesi.com/
Gürer “Çiftçilerimiz sesi olmayan devam edeceğiz”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketi sonrası çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi için hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
GENEL
Tarih: 23.04.2025 15:39
Güncelleme: 23.04.2025 15:39
Gürer “Çiftçilerimiz sesi olmayan devam edeceğiz”
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

2025 yılı Mart ve Nisan aylarında Türkiye'yi etkisi altına alan ani sıcaklık düşüşleri, tarım sektöründe büyük tahribata neden olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaşanan bu ağır felaketin ardından çiftçilerin yaralarının sarılması için kapsamlı bir kanun teklifi hazırladı. Gürer, "Çiftçilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu felakette yalnız bırakılmalarına izin vermeyeceğiz." dedi.

11 YILIN EN ŞİDDETLİ DON OLAYI YAŞANDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 Nisan ayında sıcaklıkların birçok bölgede son 30 yılın en düşük seviyelerine indiğini belirterek "Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, sıcaklık ölçümü yapılan 1.756 merkezden 715'inde tarihi düşük değerler kaydedildi. Bazı bölgelerde sıcaklıklar -17°C’ye kadar düştü. Bu, 2014 yılında yaşanan büyük don felaketinden sonra ülkemizin karşılaştığı en şiddetli ve yaygın don olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.İklim değişikliği ile bundan sonra benzer afetlere de hazırlıklı olmalıyız.Bölgelerde ürün ve üretimde büyük sorunlar oluştu." diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Tarım, istihdamdan gıda güvenliğine, kırsal kalkınmadan milli güvenliğe kadar ülkemizin temel direklerinden biridir. Ancak küresel iklim değişikliğinin neden olduğu bu tür afetler, çiftçilerimizin finansal sürdürülebilirliğini tehdit ediyor." dedi. Gürer, çiftçilerin yıllık gelir beklentilerinin birçok bölgede neredeyse tamamen ortadan kalktığını da vurguladı.

TÜM ÇİFTÇİLER İÇİN ADİL VE KAPSAYICI BİR ÇÖZÜM GEREK

Ömer Fethi Gürer, sadece TARSİM kapsamında yer alan üreticilerin değil, sigorta sistemine dahil olmayan binlerce çiftçinin de mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "TARSİM’e kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan mevcut tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve bu borçların üç yıl süreyle ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca il zarar tespit komisyonları acilen hasar tespiti yapmalı ve tespit edilen zararlar karşılanmalıdır." diye konuştu.

BU DÜZENLEME SADECE BİR DESTEK DEĞİL, STRATEJİK BİR ADIM

Kanun teklifinin sadece çiftçilerin ekonomik olarak toparlanmalarını sağlamayı değil, aynı zamanda kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini ve ülkenin gıda güvenliğini korumayı hedeflediğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu düzenleme, tarımsal istihdamın korunması ve üretim kapasitemizin sürdürülebilirliği açısından hayati önemdedir. Çiftçimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi de riske atmış oluruz" dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ!

Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorlukların daha ciddi bir kriz haline gelmemesi için hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kanun teklifi, önleyici ve iyileştirici bir kamu politikasıdır. Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız. Üretimi desteklemek, kırsal kalkınmayı korumak ve ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak için bu adımları atmak zorundayız. Don olayı ile İhracatı etkilenecek, tarım işçileri işsiz kalacak. Nakliye ve ulaşım sektöründe iş kaybı oluşacak, çiftçi BAĞ-KUR primi dahi ödeyememek ve bazı ürünlerde ikinci ekim olanağı var ama bu destek verilmezse yeniden üretimde zorlanacak, bu nedenle hasar yapılması destek verilmesi yanında borçlarda ötelenmelidir “sözleriyle çağrısını tamamladı.

 

GÜRER’İN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi şöyle:

MADDE 1- 20/06/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 2- 2025 yılında ülke genelinde yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri nedeniyle tarım alanları, ürünleri, seraları, hayvan ahırları ve hayvanları zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi, hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren doksan günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçlan, vadesinde, taksit vadesinde, hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmemek suretiyle vade tarihinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren üç yıl süreyle ertelenir.

T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin "Tasfiye Olunacak Alacaklar" hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibarı ile faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren üç yıl süreyle ertelenir.

Birinci fıkra kapsamındaki zararların karşılanmasında, üreticilerin 14/06/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaz."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Haber Kaynak : Kuddusi Arslan

NİĞDE’DE YURTLARARASI SATRANÇ TURNUVASI

NİĞDE’DE YAĞMACILAR TUTUKLANDI

NİĞDE MERKEZLİ 7 AYLIK TAKİPTE BÜYÜK ÇÖKERTME (VİDEO HABER)

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Gürer: “Toprak varsa Vatan var, üreten varsa gelecek var”

TECRÜBE VE İSTİKRAR DEVAM MESAJI

NİĞDE’YE 3 MİLYAR 520 MİLYON TL’LİK GÜÇ

NİĞDE'DE ŞÜPHELİ ÖLÜM (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KETENÇİMEN KAYAK MERKEZİ’NDE PİST AÇILACAK MI? (VİDEO HABER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

TBMM’NİN İKİ ÖNEMLİ İSMİ NİĞDE’DE

İÇ ANADOLU BASINI TEK SES OLDU

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ EVİNDE KAZANDI

“BEN YEŞİL” DİYEREK ARAYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

NİĞDE’DE DİLENCİ ÇOCUK TEHLİKESİ

EDİKLİ’DE YORGUN MERMİ DEHŞETİ

YÜZYILIN KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR BU HAFTA SONA ERİYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 21 ARALIK'A KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

MUKADDES ÜÇ AYLAR BU YIL İKİNCİ KEZ BAŞLAYACAK

NİĞDE’DE YURTLARARASI SATRANÇ TURNUVASI

NİĞDE’DE YAĞMACILAR TUTUKLANDI

NİĞDE MERKEZLİ 7 AYLIK TAKİPTE BÜYÜK ÇÖKERTME (VİDEO HABER)

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Gürer: “Toprak varsa Vatan var, üreten varsa gelecek var”

TECRÜBE VE İSTİKRAR DEVAM MESAJI

NİĞDE’YE 3 MİLYAR 520 MİLYON TL’LİK GÜÇ

NİĞDE'DE ŞÜPHELİ ÖLÜM (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KETENÇİMEN KAYAK MERKEZİ’NDE PİST AÇILACAK MI? (VİDEO HABER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

TBMM’NİN İKİ ÖNEMLİ İSMİ NİĞDE’DE

İÇ ANADOLU BASINI TEK SES OLDU

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ EVİNDE KAZANDI

“BEN YEŞİL” DİYEREK ARAYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

NİĞDE’DE DİLENCİ ÇOCUK TEHLİKESİ

EDİKLİ’DE YORGUN MERMİ DEHŞETİ

YÜZYILIN KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR BU HAFTA SONA ERİYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 21 ARALIK'A KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

MUKADDES ÜÇ AYLAR BU YIL İKİNCİ KEZ BAŞLAYACAK

NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU “DEMLİ KOMEDİ” İLE SAHNEDE

NİĞDE’DE B-REÇETE SİSTEMİ BAŞLIYOR

EDİKLİ’NİN ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI KEMAL GÖKDEMİR HAYATINI KAYBETTİ

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NA 3 BİN PERSONEL ALINACAK

ADANA’DA PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE PATLAMA

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE'DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false
  • Salı 4 ° / -6.3 ° false
  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9