Gürer: "Tarihi konutlar restore edilmeli"
Niğde il genelinde Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalan tarihi konutlar yıkılarak yok oluyor.
GENEL
Tarih: 19.09.2024 09:08
Güncelleme: 19.09.2024 09:08
Gürer:
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçe merkezinde harap durumdaki konutları yerinde inceledi. Gürer, "Bölge savaş görmüş gibi; kent orta yeri yıkıntı yığınıyla görüntü çirkinliği yaratıyor" dedi.

Niğde ilinin Cumhuriyet öncesi tarihini kitaplaştıran ve “Niğde Kapadokya’nın Başkenti” adıyla yayımlayan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, son 20 yılda onlarca özel yapım tarihi konağın göz göre göre yıkıldığını belirtti. “En azından kalanlar kurtarılsın” diyen Gürer, Bor ilçesinde onarılan Cığızoğlu Konağı'nın ise onarılmasına rağmen kullanılmadığı için yeniden yıpranma sürecine girdiğini, konağın bir an önce değer bulması gerektiğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya, Kayseri ve Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre koruma altına alınan tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında büyük bir yıkımın sürdüğüne dikkat çekti. “Cami, mescit, kilise, hamam, han ve konaklar da dahil olmak üzere il genelinde 500 civarında yapı onarım ve turizm amaçlı kurtarılmayı bekliyor” dedi.

Niğde ilinin on bin yıllık tarihinin farklı eserlerle günümüze ulaştığını, ancak bu kalıntıların “define avcıları” tarafından talan edildiğini belirten Gürer, hâlen 7 bölgede bilimsel kazı çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti. Gürer, Osmanlı'nın son döneminde yapılan konaklar ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen çok sayıda yapının korunması gerektiğini ancak onarılmadıkları için süreç içinde tek tek göçerek yok olduklarını ifade etti. “Sütunlu ve görkemli çok sayıda yapı, koruma kapsamında olmasına rağmen müdahale edilmediği ve bakım yapılmadığı için göçerek yok oldu. Yerlerinde sadece yıkıntılar kaldı” dedi.

BOR'DA KONUTLAR SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi konutların yıllardır ihmal edildiğini ve mevcut haliyle adeta savaş bölgesini andırdığını belirterek acil bir restorasyon çağrısında bulundu. Gürer, bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak onarılması gerektiğini vurguladı.

Niğde’nin Bor ilçesinde tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu konusundaki önemli bir sorunun olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan ve yıllardır bakım yapılmayan tarihi konutların durumunu eleştirdi. Gürer, bu konutların tarihi eserler kapsamında yer aldığını ve bölgenin adeta savaş bölgesi gibi bir görünüme kavuştuğunu belirtti.

Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi alanların yıllardır ihmal edildiğini ifade ederek, "Burası Niğde'nin en büyük ilçelerinden biri olan Bor'un merkezi. Bu konutlar, tarihi eserler kapsamında bir bölge sit alanı olarak korunması gereken yerler. Ancak, yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadığı için burası sanki savaş bölgesi gibi bir hale gelmiş durumda" dedi. Bu durumun, bölgenin kültürel mirasını tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, "Görenler burayı savaşta bombalanmış bir yer zannediyor" şeklinde konuştu.

Niğde Bor ilçesinin merkezi, mevcut haliyle bir "mezbelelik" görünümünde ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Gürer, "Bu bölgedeki tarihi yerler bir an önce kurtarılmalı ve bölge, tarihi dokusuna kavuşturulmalı. Yıllardır burayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu yüzden kentin orta yerindeki bu bölgenin tamamı tarihe uygun şekilde onarılmalı ve mevcut mezbelelik haline bir son verilmelidir" ifadelerini kullandı.

NİĞDE MERKEZDE DE SORUN BÜYÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde il genelinde tescilli ilçe, kasaba ve köylerde çok sayıda yapı bulunduğunu ve özellikle turizm amaçlı Niğde ve Bor konaklarının kurtarılabileceğini söyledi. Gürer, "Koruma kurullarınca tescillenen Niğde merkezde de çok sayıda konut var; ancak restore edilmediği için yıkılarak yok oluyor. Niğde Merkez’de Kadıoğlu Konağı ve Cullaz Sokak’ta kurtarılan sınırlı sayıda konut bulunuyor. 50’den fazla konut ise her yıl yıpranarak göçüyor. Niğde Merkez'de de çok sayıda tarihi konak kurtarılmayı bekliyor. Fertek, Yeşilburç, Hasaköy, Kayırlı, Konaklı gibi yerleşim yerlerindeki tarihi yapılar onarılmazsa yok olacak" dedi.

Haber Kaynak : GİZEM DEMİRBAŞ

Muhabir

GİZEM DEMİRBAŞ

hamlegazetesi51@hotmail.com

Niğde’de Bir Haftada 120 Kişi Yakayı Ele Verdi!

Niğde'de aç kalan kurtlar köye indi

Niğde SGK’dan Prim Borçlarına Yeni Kolaylık: Peşinat Kalktı, Faiz Düştü

Niğde’de Deprem Tatbikatı!

Bedelli askerlik 417 bin liraya yükseldi

Milletvekili Uzkurt, Çamardı ve Çiftlik İlçelerinde Ziyaretlerde Bulundu

Santrancın Şampiyonu Belli Oldu!

Bor Sosyal Hizmet Merkezi ASDEP Ekibi Vatandaşlarla Buluşuyor

Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor

Niğde İHH İnsani Yardım Derneği Yetimlerin Bayram Sevincine Ortak Oluyor

Yeşilay Niğde Şubesi’nden Yeşilay Haftası Farkındalık Standı

Av Sezonu 1 Mart İtibarıyla Sona Erdi!

İSTANBUL'DA GÜLLÜCE KÖYÜ DERNEĞİNDEN İFTAR YEMEĞİ

Niğde OSB’de 20 Kişilik İş Fırsatı!

Kuveyt’te ABD Savaş Uçakları Düştü: Dünya Bu Görüntüleri Konuşuyor

Niğde’de Doğal Gaz Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği Kursu

NİĞDE EMNİYETİ HALKI BİLİNÇLENDİRİYOR!

Niğde Halk Eğitimi Merkezi’nden Meyve Ağaçlarında Budama Kursu

NÖHÜ’DE 120 SAATLİK İŞARET DİLİ EĞİTİMİ TAMAMLANDI

GÜRER: “SAVAŞLAR DIŞ TİCARETİMİZİ ETKİLEYECEK”

Niğde’de Bir Haftada 120 Kişi Yakayı Ele Verdi!

Niğde'de aç kalan kurtlar köye indi

Niğde SGK’dan Prim Borçlarına Yeni Kolaylık: Peşinat Kalktı, Faiz Düştü

Niğde’de Deprem Tatbikatı!

Bedelli askerlik 417 bin liraya yükseldi

Milletvekili Uzkurt, Çamardı ve Çiftlik İlçelerinde Ziyaretlerde Bulundu

Santrancın Şampiyonu Belli Oldu!

Bor Sosyal Hizmet Merkezi ASDEP Ekibi Vatandaşlarla Buluşuyor

Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor

Niğde İHH İnsani Yardım Derneği Yetimlerin Bayram Sevincine Ortak Oluyor

Yeşilay Niğde Şubesi’nden Yeşilay Haftası Farkındalık Standı

Av Sezonu 1 Mart İtibarıyla Sona Erdi!

İSTANBUL'DA GÜLLÜCE KÖYÜ DERNEĞİNDEN İFTAR YEMEĞİ

Niğde OSB’de 20 Kişilik İş Fırsatı!

Kuveyt’te ABD Savaş Uçakları Düştü: Dünya Bu Görüntüleri Konuşuyor

Niğde’de Doğal Gaz Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği Kursu

NİĞDE EMNİYETİ HALKI BİLİNÇLENDİRİYOR!

Niğde Halk Eğitimi Merkezi’nden Meyve Ağaçlarında Budama Kursu

NÖHÜ’DE 120 SAATLİK İŞARET DİLİ EĞİTİMİ TAMAMLANDI

GÜRER: “SAVAŞLAR DIŞ TİCARETİMİZİ ETKİLEYECEK”

NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Niğde’de “IBAN Verme = Suç” Uyarısı!

Vadeli Repo İhaleleri Durduruldu!

Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman Arasında Kritik Görüşme

Doğanın Renkleri ve Kanat Sesleri Bir Arada

Niğde Belediyespor Evinde Direndi Ama Yetmedi: 2-3

Niğde Belediyespor İlk Yarıyı 1-1 Tamamladı

Niğde’de Muhasebe Haftası Mesajı: “Mali Müşavirler Ekonominin Teminatıdır”

Niğde Belediyespor Evinde Öne Geçti

Ortadoğu Yangın Yeri!

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 6.2 ° / -5.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 2.8 ° / -2.2 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar
  • Perşembe 7 ° / -2.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13