CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçe merkezinde harap durumdaki konutları yerinde inceledi. Gürer, "Bölge savaş görmüş gibi; kent orta yeri yıkıntı yığınıyla görüntü çirkinliği yaratıyor" dedi.
Niğde ilinin Cumhuriyet öncesi tarihini kitaplaştıran ve “Niğde Kapadokya’nın Başkenti” adıyla yayımlayan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, son 20 yılda onlarca özel yapım tarihi konağın göz göre göre yıkıldığını belirtti. “En azından kalanlar kurtarılsın” diyen Gürer, Bor ilçesinde onarılan Cığızoğlu Konağı'nın ise onarılmasına rağmen kullanılmadığı için yeniden yıpranma sürecine girdiğini, konağın bir an önce değer bulması gerektiğini ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya, Kayseri ve Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre koruma altına alınan tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında büyük bir yıkımın sürdüğüne dikkat çekti. “Cami, mescit, kilise, hamam, han ve konaklar da dahil olmak üzere il genelinde 500 civarında yapı onarım ve turizm amaçlı kurtarılmayı bekliyor” dedi.
Niğde ilinin on bin yıllık tarihinin farklı eserlerle günümüze ulaştığını, ancak bu kalıntıların “define avcıları” tarafından talan edildiğini belirten Gürer, hâlen 7 bölgede bilimsel kazı çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti. Gürer, Osmanlı'nın son döneminde yapılan konaklar ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen çok sayıda yapının korunması gerektiğini ancak onarılmadıkları için süreç içinde tek tek göçerek yok olduklarını ifade etti. “Sütunlu ve görkemli çok sayıda yapı, koruma kapsamında olmasına rağmen müdahale edilmediği ve bakım yapılmadığı için göçerek yok oldu. Yerlerinde sadece yıkıntılar kaldı” dedi.
BOR'DA KONUTLAR SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi konutların yıllardır ihmal edildiğini ve mevcut haliyle adeta savaş bölgesini andırdığını belirterek acil bir restorasyon çağrısında bulundu. Gürer, bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak onarılması gerektiğini vurguladı.
Niğde’nin Bor ilçesinde tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu konusundaki önemli bir sorunun olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan ve yıllardır bakım yapılmayan tarihi konutların durumunu eleştirdi. Gürer, bu konutların tarihi eserler kapsamında yer aldığını ve bölgenin adeta savaş bölgesi gibi bir görünüme kavuştuğunu belirtti.
Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi alanların yıllardır ihmal edildiğini ifade ederek, "Burası Niğde'nin en büyük ilçelerinden biri olan Bor'un merkezi. Bu konutlar, tarihi eserler kapsamında bir bölge sit alanı olarak korunması gereken yerler. Ancak, yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadığı için burası sanki savaş bölgesi gibi bir hale gelmiş durumda" dedi. Bu durumun, bölgenin kültürel mirasını tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, "Görenler burayı savaşta bombalanmış bir yer zannediyor" şeklinde konuştu.
Niğde Bor ilçesinin merkezi, mevcut haliyle bir "mezbelelik" görünümünde ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Gürer, "Bu bölgedeki tarihi yerler bir an önce kurtarılmalı ve bölge, tarihi dokusuna kavuşturulmalı. Yıllardır burayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu yüzden kentin orta yerindeki bu bölgenin tamamı tarihe uygun şekilde onarılmalı ve mevcut mezbelelik haline bir son verilmelidir" ifadelerini kullandı.
NİĞDE MERKEZDE DE SORUN BÜYÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde il genelinde tescilli ilçe, kasaba ve köylerde çok sayıda yapı bulunduğunu ve özellikle turizm amaçlı Niğde ve Bor konaklarının kurtarılabileceğini söyledi. Gürer, "Koruma kurullarınca tescillenen Niğde merkezde de çok sayıda konut var; ancak restore edilmediği için yıkılarak yok oluyor. Niğde Merkez’de Kadıoğlu Konağı ve Cullaz Sokak’ta kurtarılan sınırlı sayıda konut bulunuyor. 50’den fazla konut ise her yıl yıpranarak göçüyor. Niğde Merkez'de de çok sayıda tarihi konak kurtarılmayı bekliyor. Fertek, Yeşilburç, Hasaköy, Kayırlı, Konaklı gibi yerleşim yerlerindeki tarihi yapılar onarılmazsa yok olacak" dedi.
HAFTA SONU PLAN YAPACAKLAR DİKKAT!
DİKKAT! GECE TRANSFERİNDE ZORUNLU
Atasanayi’de yağmur suyu hattı çalışması sürüyor
İŞKUR üzerinden Niğde’de 10 kişilik işçi alımı yapılacak
ÜNİVERSİTELERDE YENİ MODEL DÜŞEBİLİR!
Evlenmenin maliyeti 2 milyon TL’yi aştı: Bir yılda büyük artış
Motorine gece yarısı büyük zam: Pompa fiyatları sert yükselecek
KAYISI VE ZERDALİDE REKOR YETERLİLİK
NİĞDE’DE UYDU TAKİBİYLE TARIMDA DENETİM!
ÇOCUĞUNU SUÇTAN UZAK TUTAMAYAN AİLELERE HAPİS CEZASI GÜNDEMDE
NİĞDE’YE HAFIZLIK YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK VE ÜÇÜNCÜLÜK
NİĞDE’DE BASIN AÇIKLAMASI: “ZALİMLERE LANET, MAZLUMLARA DESTEK”
NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dikkat çeken mesaj: “Türkiye kaya gibi ayakta”
Niğde’nin Geleceği Ankara’da Masaya Yatırıldı
Down Sendromu Günü’nde Anlamlı Buluşma
Niğde’de Floor Curling Heyecanı: Şampiyonlar Belli Oldu
358 Şüpheli Yakalandı: İçişleri Bakanı Çiftçi’den Organize Suçlara Sert Mesaj
A Milli Takım Finalde!
Bozköy Belediye Başkanı Çelikbaş AK Parti’ye Katılıyor CHP’den seçilmişti, rozetini Erdoğan takacak
Türkiye zirvede: Play-off yolunda en güçlü aday
Cansuyu Derneği’nden 58 Ülkede Ramazan Seferberliği
GÜRER: “ÜRETİCİ-ÇİFTÇİ ÜRÜN SATIŞ FİYATI İLE RAF FİYATI ARASINDA UÇURUMU İKTİDAR ÖNLEMEK ZORUNDADIR”
Üniversitede Bal Ormanı Projesi Büyüyor: 5. Etap Dikimi Tamamlandı
Niğde Emniyeti’nden Dolandırıcılık Uyarısı!
TÜRKİYE’DE YASTIK ALTINDA KAÇ TON ALTIN VAR?
Son seçim anketinde dengeler değişti!
Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’tan çekildi
Niğde’de İş Yerine Kurşunlama: Şans Eseri Yaralanan Olmadı
Motorine indirim yolda!
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cuma 12.6 ° / 0.3 ° Güneşli
- Cumartesi 14.1 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 8.4 ° / 3.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu






