Tarih: 19.09.2024 09:08

Gürer: "Tarihi konutlar restore edilmeli"

Facebook Twitter Linked-in

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçe merkezinde harap durumdaki konutları yerinde inceledi. Gürer, "Bölge savaş görmüş gibi; kent orta yeri yıkıntı yığınıyla görüntü çirkinliği yaratıyor" dedi.

Niğde ilinin Cumhuriyet öncesi tarihini kitaplaştıran ve “Niğde Kapadokya’nın Başkenti” adıyla yayımlayan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, son 20 yılda onlarca özel yapım tarihi konağın göz göre göre yıkıldığını belirtti. “En azından kalanlar kurtarılsın” diyen Gürer, Bor ilçesinde onarılan Cığızoğlu Konağı'nın ise onarılmasına rağmen kullanılmadığı için yeniden yıpranma sürecine girdiğini, konağın bir an önce değer bulması gerektiğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya, Kayseri ve Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre koruma altına alınan tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında büyük bir yıkımın sürdüğüne dikkat çekti. “Cami, mescit, kilise, hamam, han ve konaklar da dahil olmak üzere il genelinde 500 civarında yapı onarım ve turizm amaçlı kurtarılmayı bekliyor” dedi.

Niğde ilinin on bin yıllık tarihinin farklı eserlerle günümüze ulaştığını, ancak bu kalıntıların “define avcıları” tarafından talan edildiğini belirten Gürer, hâlen 7 bölgede bilimsel kazı çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti. Gürer, Osmanlı'nın son döneminde yapılan konaklar ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen çok sayıda yapının korunması gerektiğini ancak onarılmadıkları için süreç içinde tek tek göçerek yok olduklarını ifade etti. “Sütunlu ve görkemli çok sayıda yapı, koruma kapsamında olmasına rağmen müdahale edilmediği ve bakım yapılmadığı için göçerek yok oldu. Yerlerinde sadece yıkıntılar kaldı” dedi.

BOR'DA KONUTLAR SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi konutların yıllardır ihmal edildiğini ve mevcut haliyle adeta savaş bölgesini andırdığını belirterek acil bir restorasyon çağrısında bulundu. Gürer, bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak onarılması gerektiğini vurguladı.

Niğde’nin Bor ilçesinde tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu konusundaki önemli bir sorunun olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan ve yıllardır bakım yapılmayan tarihi konutların durumunu eleştirdi. Gürer, bu konutların tarihi eserler kapsamında yer aldığını ve bölgenin adeta savaş bölgesi gibi bir görünüme kavuştuğunu belirtti.

Gürer, Bor ilçesinin merkezinde bulunan tarihi alanların yıllardır ihmal edildiğini ifade ederek, "Burası Niğde'nin en büyük ilçelerinden biri olan Bor'un merkezi. Bu konutlar, tarihi eserler kapsamında bir bölge sit alanı olarak korunması gereken yerler. Ancak, yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadığı için burası sanki savaş bölgesi gibi bir hale gelmiş durumda" dedi. Bu durumun, bölgenin kültürel mirasını tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, "Görenler burayı savaşta bombalanmış bir yer zannediyor" şeklinde konuştu.

Niğde Bor ilçesinin merkezi, mevcut haliyle bir "mezbelelik" görünümünde ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Gürer, "Bu bölgedeki tarihi yerler bir an önce kurtarılmalı ve bölge, tarihi dokusuna kavuşturulmalı. Yıllardır burayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu yüzden kentin orta yerindeki bu bölgenin tamamı tarihe uygun şekilde onarılmalı ve mevcut mezbelelik haline bir son verilmelidir" ifadelerini kullandı.

NİĞDE MERKEZDE DE SORUN BÜYÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde il genelinde tescilli ilçe, kasaba ve köylerde çok sayıda yapı bulunduğunu ve özellikle turizm amaçlı Niğde ve Bor konaklarının kurtarılabileceğini söyledi. Gürer, "Koruma kurullarınca tescillenen Niğde merkezde de çok sayıda konut var; ancak restore edilmediği için yıkılarak yok oluyor. Niğde Merkez’de Kadıoğlu Konağı ve Cullaz Sokak’ta kurtarılan sınırlı sayıda konut bulunuyor. 50’den fazla konut ise her yıl yıpranarak göçüyor. Niğde Merkez'de de çok sayıda tarihi konak kurtarılmayı bekliyor. Fertek, Yeşilburç, Hasaköy, Kayırlı, Konaklı gibi yerleşim yerlerindeki tarihi yapılar onarılmazsa yok olacak" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —