https://www.hamlegazetesi.com/

Gürer: Tarımda bıçak kemiğe dayandı

Gürer: Tarımda bıçak kemiğe dayandı

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Ovacık, Hüsniye, Eminlik Köyleri ile Kemerhisar Kasabasını ziyaret etti.

Köy kahvelerinde çiftçilerle görüştü, tarla bitkileri ve sebze üretimiyle geçinen çiftçiler, yer altı sularının çekilmesi ve artan maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını, bu yıl özellikle sulama suyu sıkıntısının ürünlerin verimini etkileyerek ekonomik olarak zorlandıklarını belirttiler.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, yüksek maliyetler ve düşük ürün fiyatlarının köydeki tarım faaliyetlerini tehdit ettiğini, bölgenin tarımsal destek eksikliklerinin de sorunları derinleştirdiğini belirtti. Ayrıca, tarımsal planlamanın su sorunları ve toplulaştırmanın önemine dikkat çekti.
SU SORUNU ARTIYOR
Köylerdeki üreticilerin genel olarak bitkisel üretimden geçimlerini sağladıklarını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köylerde buğday, arpa, pancar, lahana, fasulye ve mısır gibi ürünler üretiliyor. Bu yıl köylerde en önemli sorunlardan biri, kuraklık ve yetersiz sulama suyu ile ilgili yaşanan sıkıntılar. Çünkü yer altı suları giderek çekiliyor. Su erişimi sorunlu hale geldi ve maliyeti de yükseldi. Elektriğe gelen her zam üretime olumsuz yansıyor. Girdi maliyetlerinin artması yanında, su sorunu doğal olarak köyde üretimi sorunlu hale getiriyor.” dedi.
SU OLMAYINCA ÜRÜN TARLADA YANDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları su sorununu anlatan çiftçiler, “Ekim fazla, su az olunca çiftçi istediği suyu veremedi. Ekim yaptık, belli bir süre, 1-2 ay geçtikten sonra sular azaldı. İmkanı olmayan çoğu arkadaş bıraktı; masrafı çekip bıraktılar yani. Ekim yaptılar, su olmadığı için ürünü tarlada bıraktılar. Zaten yetişen ürün de satılmadı. 
2 liraya, 2,5 liraya fide aldık; 3 lira lahananın kilosuna veriyorlar. Bundan üretici nasıl kar edecek, nasıl kazanacak? Çiftçi şu anda bitik durumda; sadece lahana da değil, bütün mahsullerde öyle. Arpa da, buğday da, bütün mahsuller aynı. Girdi masrafları yüksek, sebze olarak zaten fiyatlar sıkıntılıydı. Şu an girdiler çok yüksek, bir de ürün satılmayınca milleti bitirdi.” diye konuştular.
ÜRETİCİYE YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR
Üreticiler devletten yeterli destek alamadıklarını belirterek, “Lahana üreticisi devletten destek almıyor. ÇKS'li olanlara silajlık mısır için veriliyor ama lahana için herhangi bir destek yok.” dediler.
İhracatın yeni başladığını ancak lahana üreticisinin elinde ürün kalmadığını da belirten çiftçiler, toplulaştırma sorunları nedeniyle ÇKS’ye kayıt olamadıklarını belirterek, “Bizim buralarda bir de tarlalarımız miras yoluyla bölündüğü için çoğumuzun ÇKS’si yok. 
Bölgede toplulaştırma da yapılmadı; ondan dolayı ben 100 dönüm yer ekiyorum ama 10 dönüm ÇKS’ye kayıtlı, diğerleri hisseli tapu olduğu için ÇKS yok. Ne destek ne bir fideden yararlanma, hiçbir şey yapamıyoruz.” diye konuştular.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bölgede nüfusun olduğu köylerden birkaç köy kaldı; çoğu köyde artık nüfus düştü. Son olarak göç de veriyor, bir taraftan tarımda sorunlar da yaşanıyor. Emekli olanlar da emekli maaşı yetmiyor diye dert yanıyor.” diye konuştu.
Gürer ayrıca, “Türkiye'de toplulaştırma devam ediyor ama uzun yıllardır toplulaştırma tam anlamıyla gerçekleştirilemedi. Gerçekleştirilmediği için parçalı tarlaların verimliliği de düşüyor, üretim kaybı da oluyor. ÇKS’den yararlanamıyor; bu büyük bir sorun. Toplulaştırmanın bir an önce Türkiye’de gerçekleşmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 


 

SU KAYNAKLARI AZALIYOR
Köylerde çiftçiler, dışarıdan gelerek bölgede üretim yapanların bölgedeki tarım arazilerini kiralayarak su ve elektrik kaynaklarını tüketmesinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Yerli çiftçiler, bu durumun geçim kaynaklarını tehdit ettiğini ifade ederek, yetkililerden çözüm bekliyor.
Çiftçiler, "Bizim buraya dışarı illerden maddi durumu iyi olan arkadaşlar ürün yetiştirmeye geliyorlar; bizim suyumuzu, elektriğimizi, tarlalarımızı elimizden alıyorlar. Onlar zaten tarlamızı nasıl alıyor? Örneğin, vatandaşa emekli olmuş. Onun çocuğu burada değil, tarlası var. Kendine ait tutuyor o tarlayı; 5000 liraya, 6000 liraya kiralıyorlar ve yılda 3 defa ürün yetiştiriyorlar. 3 defa ürün yetiştirince durmadan sulama suyu kullanıyorlar. 
Daha önce elektrik sıkıntımız vardı, elektriğimiz yetmiyordu. Şimdi de yeraltı suyumuz eksik geliyor. Zaten bizim buranın yeraltı suyu 30-40 metre aralığında; aşağısı taş. Aşağıdan su gelme ihtimali yok. Yakın zamanda 15 arkadaş kuyu vurduk, 30 metrenin altında su yok."
Dışarıdan gelen yatırımcıların yerel çiftçileri zor durumda bıraktığını vurgulayan çiftçi, "Yapamıyoruz, dışarıdan gelen bizi burada eziyor. Niye? Hani onun maddi durumu iyi. Vatandaşa diyor ki, tarlanın ederinin üstünde kira ödüyor ve alıyor. Yabancılar da buradan arazi alıyor; arazilerimiz de el değiştiriyor. Nerede iyi ve su olan arazi var, oraya parayı verip alıyorlar” dedi.
TÜRKİYE'NİN TARIM POLİTİKASI YENİDEN PLANLANMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Millet mecbur ekiyor; milletin başka gelir kaynağı yok. Hayvancılık yapıyorsun, sütün durumunu biliyoruz; ahım şahım bir para etmiyor. Biz su kaynaklarımızı doğru kullanmıyoruz; suyumuzu kötü kullandık, vahşi sulama yaptık. Yağmurlama, damlama modern sulama yöntemlerine geçmedik. Salma suyu verdik; yıllarca salma su ile üretim yaptık. Şimdi de geldi, tıkandı. Tıkanınca da çözüm arıyoruz." ifadelerini kullandı.
Verim düşüklüğüne dikkat çeken Gürer, "Bu coğrafyada kuru tarım yapılan alanlarda verim düşük. Mesela, buğdayda 140 kiloya kadar verim düştü. Şimdi bunu başka bir yerde adam 800 kilo alıp bu bölgede 140 kiloya alıyorsa, verimi o bölgede o ürünü ektirmeyeceksin. Ne ekilecek peki? Kuru tarım alanlarında verimi yüksek ürünler ekilecek. Onları gelip burada denemek lazım." dedi.
Gürer, ayrıca kırsaldaki göç sorununa değinerek, "Kırsalda göç devam ederse tarım biter. Türkiye'nin şu an 21 ürününde arz açığı var; nohutu, fasulyeyi ithal ediyoruz. Geçen yıl üretilen fasulye, Türkiye genelindeki fasulye 2002 yılında üretilen fasulye kadar olmadı. Nüfus olmuş 85 milyon, turisti var, dışarıdan gelen mültecisi var; 100 milyon nüfusa 2002 yılındaki kadar fasulye üretilirse, ne yapacaksın? İthalat yapacaksın." diye konuştu.
Süt fiyatlarındaki adaletsizliğe de dikkat çeken Gürer, "Şu an sütün Ulusal Süt Konseyi'nin verdiği fiyat 14 lira 65 kuruş ama üretici 12 liradan satıyor. Bu işin özü, siyasi iktidar planlamayı doğru yapacak. Planlama ile kooperatifçiliği geliştirecek, üretim öncesi doğru destek verecek." dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de tarımın sürdürülebilirliği için kamucu bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Burada hedeflenen şu: tüccara bırakılan bir piyasa tarımı yok ediyor. Kamucu bir anlayışla sürecin içinde devlet olacak.” dedi.

 

 

 


Haber Kaynak : HATİCE ÜNLÜ

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

TEKNOFEST KKTC'DE TEKNOLOJİ VE YENİLİK RÜZGARI BAŞLIYOR!

GELECEĞİN TEKNOLOJİ YILDIZLARI ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ

Niğde’de Motosiklet Kullanımı Artıyor: Hem Avantajlar Hem Riskler Gündemde

Otomotiv, 2024'ün ihracat lideri oldu

e-Devlet Kapısı'ndan 2024'te 4,2 milyar işlem yapıldı

“YERLİ FİRMALARIMIZLA BİRLİKTE 106 ÜRÜNÜ MİLLİLEŞTİRDİK”

Dünyanın En Çok Kilometre Yapan Motoru İsveç’te Sergileniyor

İnternet Dolandırıcıları Sahte Haber Siteleriyle Kripto Tuzakları Kuruyor

Instagram’dan Yapay Zeka Devrimi

Türkiye SiberVatan NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

NİĞDE SATRANÇHANE SPOR KULÜBÜ’NDEN SİNEMA GECESİ ETKİNLİĞİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

KAHVALTI SOFRASINDA VAHŞET İKİ KADIN BİR ERKEK BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

NİĞDE'DE İNTİHAR GİRİŞİMİ

NİĞDE’DE “SU GÖNÜLLÜLERİ SAHADA” PROJESİNİN İKİNCİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“BİZİM ÇOCUKLAR” PROJESİ KAPSAMINDA FUTSAL TURNUVASI DÜZENLENDİ

NİĞDE'DE KAÇAK SİLAH OPERASYONU (VİDEO HABER)

Niğde TÜVTÜRK İstasyonunda Yoğunluk

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

TARİHİ ANLAR! (VİDEO HABER)

Niğde’de Korkutan Kaza: Otomobil Karşı Şeride Uçtu

Sahte İçki Faciası Son 24 Saatte 11 Kişi Hayatını Kaybetti

Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt’tan Bilim ve Teknoloji Adımı

OKUL SPORLARI MASA TENİSİ GRUP MÜSABAKALARI NİĞDE’DE BAŞLADI

Gürer “Herkesimin Derdi Patlamış”

GENÇLERLE İLETİŞİM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

STRES YÖNETİMİ EĞİTİMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Bir Tuğla da Sen Koy

ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARI İLE KORUMA ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ÖZEL OKULLAR ÜCRETSİZ OLACAK

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI TÜRKİYE İÇİN NE İFADE EDİYOR?

Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi

4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU ÖLDÜRÜP ÇÖPLÜĞE ATTI

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNE ULUSLARARASI SERTİFİKA EĞİTİMİ

OTOYOLDA ALEV ALAN MANDALİNA YÜKLÜ TIR KÜLE DÖNDÜ

OĞLUNU DÖVENİ VURAN ANNE!

Niğde'de eski kadın hükümlü, devlet desteğiyle büyükbaş hayvan yetiştiricisi oldu!

2024’TE NİĞDE’DE 213 PROJE ÜSTÜNDE ÇALIŞILDI

BOR KÜTÜPHANESİNDEN SIRADIŞI BİR ETKİNLİK

Türkiye’de Vergi Mahkemesi Sayısı 38’e Yükseldi

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret İçin Temmuz Zammı Sinyali

Yükleniyor