https://www.hamlegazetesi.com/
Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de patates üreticilerinin sorunları dinlendi.
SİYASET
Tarih: 26.08.2024 23:55
Güncelleme: 26.08.2024 23:55
Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Divarlı kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticiler, yaşadıkları sorunları ve endişeleri doğrudan Gürer'e aktardılar. Gürer ise sorun oluşmadan önce yapılması gerekenleri anlattı, siyasi iktidarı uyardı.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI. ÜRÜN FİYATI DÜŞTÜ.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdaya yapılan alım fiyatında bir yıllık yüzde 12'lik artışa dikkat çekerek, “Buğdaya yüzde 12 artış verdiler, TÜİK'e göre girdi maliyetlerinin artışı yüzde 52. Girdi maliyetlerinde yüzde 52 artışın olduğu yerde yüzde 12 artış buğday üreticisini isyan ettiriyor. Tüccar da şu an piyasayı düşürmüş durumda. 
Herhalde Türkiye genelinde hasat bittikten sonra Ekim ayına doğru buğdayın fiyatı yükselişe geçecek. Küçük ölçekli üretenlerin ürünleri satıldıktan sonra tüccar fiyatı yükseltecek, kazanan aracılar olacak, üreticiler ise kaybedecek. Bu durumu her yerde dile getiriyoruz, Bakana da anlatıyoruz, mecliste de konuşuyoruz. Bu böyle gitmez.” ifadelerini kullandı.
Gıda erişimi konusunda uyarılarda bulunan Ömer Fethi Gürer, "Ben çok kez söylüyorum, çok güzel villalar, çok güzel evler yapabilirsiniz ama gıdaya erişemezseniz duvarı kemirecek haliniz yok. O zaman da ‘yandım anam’ dersiniz, iş işten geçmiş olur. Pandemide bunu yaşadık, bundan sonra daha da kritik bir süreç var. Umarım siyasi iktidar bu süreci görür. En azından sizin kışlık patatesiniz, yazlık patates gibi rezil olmaz." dedi.

 


SULAMA SUYU ELEKTRİK GİDERİ KATLADI
Üreticiler “Saatte 400 liraya patates suluyoruz, kuyudan bir saati 400 liraya suluyoruz." diyerek elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda da açıklamalarda bulunarak, "Elektriğe yüzde 38 zam yaptı mı, bizim tarladaki suyun fiyatı da artıyor. Kışlık patates Ekim ayında hasat başlayacak, yazlık patatesin durumuna göre sorun olacağı belli. Toprak Mahsulleri Ofisi bugünden diyecek ki tarladaki patatesi ölü fiyatına satmayın, ben sizin yanınızdayım. Bu kadar basit. Patatesi alsa veya almasa bile, Tarım Kredi eliyle, Türkşeker eliyle, TMO eliyle alma garantisi veriyorum dedi mi, fiyat doğru oluşur. Aksi takdirde kışlık patates de yazlık patates gibi bu yıl rezil olacak." ifadelerini kullandı.
Çiftçi ise marketlerdeki fiyat farkına dikkat çekerek, "Bizden 3-5 liraya çıkan patates nasıl 20 lira oluyor? Onun için az eksinler. 81 vilayete ekiyorlar.” dedi.
NÜFUSA GÖRE PATATES ÜRETİMİ DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin patates üretimindeki düşüşe dikkat çekerek, “1999 yılında 6,5 milyon ton patates üreten bir ülkeydik. Şu anda Türkiye'nin patates üretimi 5,5 milyon tona düştü. Nüfusumuz 20 milyon arttığı halde bizim yemek alışkanlıklarımızı değiştirdiler. Bize Amerika'nın fast food alışkanlığını getirdiler. 
Bizim çocuklarımız artık evde patates yemeğini bilmiyor. Eskiden 4-5 çeşit patates yemeği olurdu, şimdi patates yemeği de yok evlerde. Etli patates yapılırdı, kapama yapılırdı, kumpir olarak tüketilirdi. Şimdi patatesi fırına versen, tereyağını sürsen başka bir şey yemene gerek yok ama toplumun tüketimi değişti. Niğde’ye gidin bakın, patates yemeği olan hiçbir restoran yok. Tüketim alışkanlığı değiştiği için de daha az üretiyoruz, ama daha çok tüketmiyoruz. Sorun biraz da oradan kaynaklanıyor, tüketimde de problem var.” dedi.
Gürer, “Tarımda plansızlık ve öngörü eksikliği ile bu yıl üretici için iyi geçmedi. Umarım, dilerim siyasi iktidar bu süreci görür ve en azından kışlık patatesiniz, yazlık patates gibi rezil olmaz. Kamu kuruluşlarına bu yönde bugünden alım talimat verilerek sorunsuz süreç yaşanması sağlanır. Üretici zarar etmeyeceği, tüketici uygun fiyatla ürüne erişeceği bir sistem devreye alınır” dedi.
 

Haber Kaynak : HATİCE ÜNLÜ
HATİCE ÜNLÜ

Muhabir

HATİCE ÜNLÜ

Niğde’de Bonzai Operasyonu: Sentetik Uyuşturucu ve Nakit Para Ele Geçirildi

KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR

Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem

Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu

Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de

NİĞDE YAŞLANIYOR!

İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama

Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret

Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı

Gürer: “BAĞ-KUR primi 9.000’den 7.200’e düşürüyoruz müjdesi üç yıldır gerçekleşmedi”

Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu’nda Ramazan Şenliği Coşkusu

Niğde’de Kick Boks İl Seçmeleri Tamamlandı

Niğde’de Okul Sporları Futsal Yıldızlar Final Müsabakaları Tamamlandı

NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de Bonzai Operasyonu: Sentetik Uyuşturucu ve Nakit Para Ele Geçirildi

KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR

Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem

Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu

Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de

NİĞDE YAŞLANIYOR!

İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama

Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret

Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı

Gürer: “BAĞ-KUR primi 9.000’den 7.200’e düşürüyoruz müjdesi üç yıldır gerçekleşmedi”

Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu’nda Ramazan Şenliği Coşkusu

Niğde’de Kick Boks İl Seçmeleri Tamamlandı

Niğde’de Okul Sporları Futsal Yıldızlar Final Müsabakaları Tamamlandı

NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı

Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu

Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak

KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!

Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı

Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor

Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor

Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı

Yükleniyor

loading
  • A-
  • A+
  • Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14