Tarih: 26.08.2024 23:55

Gürer: Ürün hasadından önce önlem alınmalıdır

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Divarlı kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticiler, yaşadıkları sorunları ve endişeleri doğrudan Gürer'e aktardılar. Gürer ise sorun oluşmadan önce yapılması gerekenleri anlattı, siyasi iktidarı uyardı.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI. ÜRÜN FİYATI DÜŞTÜ.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdaya yapılan alım fiyatında bir yıllık yüzde 12'lik artışa dikkat çekerek, “Buğdaya yüzde 12 artış verdiler, TÜİK'e göre girdi maliyetlerinin artışı yüzde 52. Girdi maliyetlerinde yüzde 52 artışın olduğu yerde yüzde 12 artış buğday üreticisini isyan ettiriyor. Tüccar da şu an piyasayı düşürmüş durumda. 
Herhalde Türkiye genelinde hasat bittikten sonra Ekim ayına doğru buğdayın fiyatı yükselişe geçecek. Küçük ölçekli üretenlerin ürünleri satıldıktan sonra tüccar fiyatı yükseltecek, kazanan aracılar olacak, üreticiler ise kaybedecek. Bu durumu her yerde dile getiriyoruz, Bakana da anlatıyoruz, mecliste de konuşuyoruz. Bu böyle gitmez.” ifadelerini kullandı.
Gıda erişimi konusunda uyarılarda bulunan Ömer Fethi Gürer, "Ben çok kez söylüyorum, çok güzel villalar, çok güzel evler yapabilirsiniz ama gıdaya erişemezseniz duvarı kemirecek haliniz yok. O zaman da ‘yandım anam’ dersiniz, iş işten geçmiş olur. Pandemide bunu yaşadık, bundan sonra daha da kritik bir süreç var. Umarım siyasi iktidar bu süreci görür. En azından sizin kışlık patatesiniz, yazlık patates gibi rezil olmaz." dedi.

 


SULAMA SUYU ELEKTRİK GİDERİ KATLADI
Üreticiler “Saatte 400 liraya patates suluyoruz, kuyudan bir saati 400 liraya suluyoruz." diyerek elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda da açıklamalarda bulunarak, "Elektriğe yüzde 38 zam yaptı mı, bizim tarladaki suyun fiyatı da artıyor. Kışlık patates Ekim ayında hasat başlayacak, yazlık patatesin durumuna göre sorun olacağı belli. Toprak Mahsulleri Ofisi bugünden diyecek ki tarladaki patatesi ölü fiyatına satmayın, ben sizin yanınızdayım. Bu kadar basit. Patatesi alsa veya almasa bile, Tarım Kredi eliyle, Türkşeker eliyle, TMO eliyle alma garantisi veriyorum dedi mi, fiyat doğru oluşur. Aksi takdirde kışlık patates de yazlık patates gibi bu yıl rezil olacak." ifadelerini kullandı.
Çiftçi ise marketlerdeki fiyat farkına dikkat çekerek, "Bizden 3-5 liraya çıkan patates nasıl 20 lira oluyor? Onun için az eksinler. 81 vilayete ekiyorlar.” dedi.
NÜFUSA GÖRE PATATES ÜRETİMİ DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin patates üretimindeki düşüşe dikkat çekerek, “1999 yılında 6,5 milyon ton patates üreten bir ülkeydik. Şu anda Türkiye'nin patates üretimi 5,5 milyon tona düştü. Nüfusumuz 20 milyon arttığı halde bizim yemek alışkanlıklarımızı değiştirdiler. Bize Amerika'nın fast food alışkanlığını getirdiler. 
Bizim çocuklarımız artık evde patates yemeğini bilmiyor. Eskiden 4-5 çeşit patates yemeği olurdu, şimdi patates yemeği de yok evlerde. Etli patates yapılırdı, kapama yapılırdı, kumpir olarak tüketilirdi. Şimdi patatesi fırına versen, tereyağını sürsen başka bir şey yemene gerek yok ama toplumun tüketimi değişti. Niğde’ye gidin bakın, patates yemeği olan hiçbir restoran yok. Tüketim alışkanlığı değiştiği için de daha az üretiyoruz, ama daha çok tüketmiyoruz. Sorun biraz da oradan kaynaklanıyor, tüketimde de problem var.” dedi.
Gürer, “Tarımda plansızlık ve öngörü eksikliği ile bu yıl üretici için iyi geçmedi. Umarım, dilerim siyasi iktidar bu süreci görür ve en azından kışlık patatesiniz, yazlık patates gibi rezil olmaz. Kamu kuruluşlarına bu yönde bugünden alım talimat verilerek sorunsuz süreç yaşanması sağlanır. Üretici zarar etmeyeceği, tüketici uygun fiyatla ürüne erişeceği bir sistem devreye alınır” dedi.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —