Bakan Yerlikaya, "Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim, 'sürücü affı' konusu, kesinlikle gündemimizde yok" dedi.
Bakan Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 19 Nisan 2025 itibarıyla ehliyeti geçici olarak geri alınan sürücü sayısı 689 bin 946’ya ulaştı. Bu kişilerin önemli bir kısmı, alkol ya da uyuşturucu etkisinde araç kullanmak, alkol testini reddetmek, yıl içinde hız ve kırmızı ışık ihlallerini tekrarlamak, drift yapmak ya da yasa dışı şekilde çakar tertibatı bulundurmak gibi ciddi ihlaller nedeniyle belgelerini kaybetti. Ayrıca birçok sürücünün ehliyeti, ölümlü ya da yaralamalı kazalara karışmaları, sağlık şartlarını kaybetmeleri veya adli süreçlere dahil olmaları gibi nedenlerle geçici olarak geri alındı.
Trafik kurallarının ihlal edilmesiyle oluşan bu tabloyu değerlendiren Bakan Ali Yerlikaya, amacın ceza vermek değil, kazaların önüne geçmek ve hayatları korumak olduğunu belirterek, “Aldığımız tedbirler, yollarımızda huzuru ve güvenliği sağlamak adına alınmış, hayatları koruma amacı taşıyan bir tedbirdir. Yaptığımız her denetim, aldığımız her önlem, bir annenin gözyaşını silmek, bir çocuğun yetim kalmasını önlemek içindir.” dedi.
Sürücü affı beklentilerine yönelik tartışmalara da noktayı koyan Bakan Yerlikaya, kuralları ihlal edenlere karşı tavizsiz duruşlarından asla geri adım atmayacaklarını ifade ederek, trafik güvenliği konusunda alınan tüm önlemlerin kamu yararını gözettiğini dile getirdi.
Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı verilere göre: 499 bin 88 sürücünün ehliyeti, alkol ya da uyuşturucu etkisinde araç kullanmaları veya alkol ölçüm testini reddetmeleri nedeniyle geri alındı. 28 bin 461 sürücü, 100 ceza puanı biriktirme, tekrar eden hız ve kırmızı ışık ihlalleri, drift yapma ve kanuna aykırı çakar tertibatı kullanma gibi nedenlerle ehliyetlerini kaybetti. 162 bin 397 sürücünün belgeleri ise ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarına karışmaları, sağlık şartları gibi adli süreçler nedeniyle geçici olarak geri alındı.