https://www.hamlegazetesi.com/
KACIR: AY'A MİLLİ UZAY ARACIMIZLA GİDECEĞİZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "2026, Ay misyonumuz için hazırladığımız milli uzay aracımızı tamamladığımız yıl olacak ve 2027'nin ilk aylarında inşallah Türkiye, ay yıldızlı bayrağını Ay'a taşıyan bir ülke olacak.
TEKNOLOJİ
Tarih: 30.08.2025 09:32
Güncelleme: 30.08.2025 09:32
KACIR: AY
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Konaklı Kayak Merkezi'nde düzenlenen "27'nci Gökyüzü Gözlem Etkinliği Açılış Töreni’ne katılmak için Erzurum'a gelen Kacır, gözlem etkinliklerine katılıp teleskopla yıldızları izledi.

Bakan Kacır, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nin 27 yıldır TÜBİTAK'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Erzurum'un çok önemli bir gökyüzü gözlem merkezi olduğunu ifade eden Kacır, şöyle konuştu:

"Çünkü Doğu Anadolu Gözlemevi'miz burada ve 4 metre çapında ileri teknolojilere haiz bir teleskopla Çin'den Kanarya Adaları'na kadar uzay gözlemlerinin en ileri seviyede yapılabildiği bir merkez. Dolayısıyla biz de hemen Doğu Anadolu Gözlemevi'mizin yanında bu Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ni gerçekleştiriyoruz. Şu anda Türkiye'nin dört bir köşesinden binden fazla misafirimize ev sahipliği yapıyoruz. Bu yılki etkinliğimize 30 binden fazla misafirimiz katılmak için başvurdu ama fiziki sınırlarımızdan ötürü biz kura ile bine yakın ziyaretçimizi tespit ettik ve onları burada ağırlıyoruz."

"Bu coşkuyu, heyecanı önemsiyoruz"

Kacır, etkinlikte atölye çalışmalarının yer alacağına değinerek, "Gökyüzü gözlem etkinlikleri hem gün boyu pek çok atölyenin, eğitimin, seminerin gerçekleştiği hem de gece boyu yıldızların, galaksilerin teleskoplarla izlendiği bir etkinlik. Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK'ın koordinasyonunda bu etkinliğe ev sahipliği yapan çok sayıda astronomumuz aslında misafirlerimize eğitimler vermekte. Bu coşkuyu, heyecanı önemsiyoruz çünkü Milli Teknoloji Hamlesi'nin, Milli Uzay Programı'nın öncüsü olarak Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi'nin tam bağımsız Türkiye yolculuğunu Türk gençleri geleceğe taşıyorlar ve burada da çok sayıda gençle birlikteyiz." diye konuştu.

Kacır, alanda yıldızları izlediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Milyonlarca yıl ötesinden gelen yıldızların ışığını birlikte izledik. Türkiye uzay biliminde, uzay teknolojilerinde mesafe kat ediyor. Çok büyük bir hızla aslında önemli kazanımlar elde ediyor. İMECE yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydumuz 2023'te uzaya gönderildi. 2024'te milli haberleşme uydumuz TURKSAT 6A'yı uzaya gönderdik. 2024'te ilk insanlı uzay misyonumuzu Alper Gezeravcı icra etti. 2026, Ay misyonumuz için hazırladığımız milli uzay aracımızı tamamladığımız yıl olacak ve 2027'nin ilk aylarında inşallah Türkiye ay yıldızlı bayrağını Ay'a taşıyan bir ülke olacak. Bu uzay aracımızda milli hibrit roket motorumuz da geliştirdiğimiz teknolojiyi değerlendirmiş olacağız. İMECE 2, İMECE 3 projeleri TÜRKSAT 7A projesi uydu teknolojilerinde yeni adımlar attığımız, daha ileri kazanımlar elde ettiğimiz projeler olacak."

"Uluslararası işbirliğiyle bir uzay limanı inşa edeceğiz"

Türkiye'nin uzay limanı inşa edeceğini vurgulayan Kacır, şunları kaydetti:

"Uluslararası işbirliğiyle bir uzay limanı inşa edeceğiz. Bu uzay limanı sayesinde Türkiye, kendi roketleriyle kendi uydularını uzaya gönderen bir ülke olma yolunda çok önemli bir altyapı kazanmış olacak. Bütün bunlar Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlam iradesi sayesinde mümkün oldu. Savunma sanayisindekine benzer şekilde uzay teknolojilerinde de artık Türkiye gerçekten küresel düzeyde bir iddia sahibi. İnşallah bu kazanımlar hem stratejik, hem de ekonomik değer taşıyacak ve Türkiye Yüzyılı'na bizleri çok daha hızlı şekilde eriştirecek. Uzay ekonomisi diyorum çünkü küresel düzeyde yılda 600 milyar doların harcandığı bir alandan bahsediyoruz. Bundan pay alabilmek için bilimde, teknolojide ilerlememiz çok önemli. Bütün bunlar beşeri sermaye, insan kaynağı olmazsa olmaz. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Hem Türkiye Yüzyılı Maarif modelinde Milli Teknoloji Hamlesinin tüm unsurlarını en güçlü şekilde öğrencilerimizle buluşturdukları hem de bu etkinliklerin her birinde bizlerle birlikte heyecanı paylaştıkları için tüm eğitim camiamıza teşekkür ediyorum."

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI
NAGİHAN ÖZENÇ

Muhabir

NAGİHAN ÖZENÇ

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı

Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu

Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak

KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!

Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı

Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor

Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor

Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı

ANKARA’DA DEPREM!

NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Yardımı

Yeşilgölcük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 1300 Kişilik Birlik ve Kardeşlik İftarı

Akaryakıta İndirim!

Niğde’de “Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları”

Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Eğitim İş Birliği

Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”

Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini

Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı

Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu

Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak

KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!

Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı

Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor

Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor

Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı

ANKARA’DA DEPREM!

NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Yardımı

Yeşilgölcük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 1300 Kişilik Birlik ve Kardeşlik İftarı

Akaryakıta İndirim!

Niğde’de “Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları”

Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Eğitim İş Birliği

Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor: Aşılama Oranı %45’e Ulaştı

Vali Nedim Akmeşe Huzurevi Sakinleriyle İftarda Buluştu

Et ve Süt İçin Sorunlu Yıl Olacak!

APP Plaka Cezaları İptal Edildi

Niğdeli Taekwondocular Türkiye Finallerine Yükseldi

Engelli ve Eski Hükümlülere İş Kurma Desteği Artırıldı

Türk Telekom Altyapı Çalışması Mağduriyet Yarattı

Niğde’de Silah ve Çalıntı Motosiklet Ele Geçirildi

Niğde’de Zirai İlaç Uygulayıcı Eğitimi Düzenlenecek

Malatya’ya Patriot Hava Savunma Sistemi Konuşlandırılıyor

Yükleniyor

loading
  • A-
  • A+
  • Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14