Ekonomik dalgalanmalar ve sıkı para politikaları şirketleri iflasın eşiğine getirirken, uzmanlar gelecekteki olası etkiler konusunda uyarıyor.
Türkiye’de daralan ekonomik koşulların özel sektör üzerindeki etkisiyle konkordato ilanları yeniden hız kazandı. Temmuz ayında 122 şirket konkordato ilan etti ve bu durum, yeniden bir konkordato fırtınasının başlamasından endişe ediliyor. Son yıllarda uygulanan sıkı para politikalarının bir sonucu olarak artışa geçen konkordato başvuruları, Temmuz ayında 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
2018 yılında küresel kriz ve ekonomik daralmanın etkisiyle Türkiye’de konkordato ilanları patlama yaşamıştı. 2019’un başında konkordato ilan eden şirket sayısı 188’e çıkarken, düzenlemeler sonrası sayılar azalmakla birlikte konkordato başvuruları piyasadaki ödeme dengelerini sarsmaya devam etti. 2019 yılında toplamda 897, 2020’de 290, 2021’de 253 ve 2022’de 321 şirket konkordato ilan etti. Geçtiğimiz yıl bu rakam 503’e çıkarken, 2024 yılında bu rakamın yeniden zirve yapmasından korkuluyor.
7 AYDA GEÇEN YILKİ RAKAMI YAKALADI
2024 yılının ilk yedi ayında konkordato ilan eden şirket sayısı 503’e ulaşarak, geçtiğimiz yılın toplamına eşit hale geldi. Temmuz ayındaki 122 konkordato, Ocak 2019’dan bu yana en yüksek aylık rakam olarak kaydedildi. Bu durum, ekonomi çevrelerinde endişe yaratıyor ve yeniden bir konkordato dalgasının başlamasından korkuluyor.
KONKORDATO UYGULAMASI ZORLAŞTIRILMIŞTI
Konkordato, borçlarını ödemekte zorlanan şirketlerin iflas etmeden önce alacaklılarıyla yaptıkları bir anlaşma olarak biliniyor. Bu uygulama, iflas erteleme düzenlemesinin Mart 2018’de yürürlükten kaldırılmasıyla yaygınlık kazandı. Özellikle 2018 yılında yaşanan ekonomik kriz, konkordato başvurularında büyük bir artışa neden oldu. 2018 yılında tam 1.103 şirket konkordato ilan ederek, yıllık bazda en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
Ancak konkordato ilanlarının ekonomide yarattığı tahribatı önlemek amacıyla, 2019’da yeni düzenlemeler yapıldı ve konkordato süreci zorlaştırıldı. Bu düzenlemeler sonrasında aylık konkordato ilanları azaldı, ancak son dönemdeki ekonomik dalgalanmalarla birlikte yeniden artış göstermeye başladı. Temmuz ayında yaşanan bu yüksek artışın ardından, önümüzdeki aylarda konkordato ilanlarının seyrinin ne olacağı merakla bekleniyor.
EKONOMİK SIKINTILAR ŞİRKETLERİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato ilan eden şirket sayısındaki artış, ticari yaşamın geleceğine dair endişeleri artırıyor. Konkordato ilan eden şirketler, borçlarını yeniden yapılandırarak iflastan kaçınmayı hedeflerken, alacaklılar da borçlarının belli bir kısmından feragat ediyor. Ancak bu süreç, piyasadaki ödeme dengelerini sarsarak ekonomik sıkıntıların daha da derinleşmesine neden olabiliyor.
Uzmanlar, konkordato başvurularının artmasındaki temel nedenin yanlış ekonomik politikalar olduğunu belirtiyor. Özellikle 2018’de başlayan küresel kriz ve ardından gelen ekonomik dalgalanmalar, Türkiye’de pek çok şirketin finansal sıkıntıya düşmesine yol açtı. 2024 yılında konkordato başvurularının artmaya devam etmesi, piyasalarda yeniden büyük bir dalgalanmanın habercisi olarak görülüyor.
Konkordato müessesesi, borçlarını ödemekte zorlanan şirketlerin iflas etmeden önce yeniden yapılanma fırsatı bulmasını sağlayan bir hukuki yol olarak önemli bir araç olmaya devam ederken, bu sürecin ekonomiye olası etkileri konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.
Muhabir
HABER MERKEZİ
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti
Çiftlik’te Jandarma Operasyonu: Silah ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Füze Olayı Sonrası Türkiye’den Açıklama: “Savaşın Tarafı Değiliz”
18 Milyon Öğrenci İçin Vakit Geldi!
Son Dakika! İran’dan Ateşlenen Balistik Mühimmat Etkisiz Hâle Getirildi
ŞAMPİYON BİZİZ DEDİLER!
BAKAN ÇİFTÇİ “TAVSİYEM” DİYE UYARDI!
Amonyum Nitrat Gübresi Yeniden Tarımda Kullanılabilecek
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Hayvancılık Eğitim Programları Başlıyor
Türkiye Stratejik Petrol Rezervlerinden 11,6 Milyon Varil Ham Petrolü Piyasaya Sunacak
WhatsApp’tan 13 Yaş Altı Kullanıcılar İçin Yeni Özellik
Şoförler Odası Başkanı Kızıltan’dan Bayram Trafiği Uyarısı
Milletvekili Uzkurt’tan Niğde’ye Müjde: Andaval Yükleme Merkezi Gümrükleme Merkezi Oluyor
İran’dan Ateşlenen Füze Havada İmha Edildi
EMEKLİYE ÖTV’SİZ ARAÇ!
NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER
Niğde’de Şehit Kabirlerinde Duygu Dolu Ziyaret...
GÜRER: “SAVAŞ TARIMDA GİRDİ MALİYETLERİNİ PATLATTI, ÇİFTÇİ ÜRETİMDE ZORLANIYOR”
Niğde’de Bonzai Operasyonu: Sentetik Uyuşturucu ve Nakit Para Ele Geçirildi
KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR
Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem
Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu
Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem
Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de
NİĞDE YAŞLANIYOR!
İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama
Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret
Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu
- Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı







