Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlayan ve dünya genelinde hızla yayılan m-çiçeği (Mpox) salgını, ciddi bir sağlık sorununa dönüştü.
DSÖ uluslararası acil durum ilan ettiği hastalık, şu ana kadar 18 bin kişiyi etkiledi ve 610 can kaybına neden oldu. M-çiçeği virüsüne karşı geliştirilen aşılar üzerindeki çalışmalar sürerken, uzmanlar su çiçeği aşısının da hastalığa karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini belirtse de aşı stokları yetersiz kalıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen m-çiçeği (Mpox) hastalığı, ciddi bir sağlık krizi haline geldi. Hastalığın baş gösterdiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden başlayarak dünya genelinde hızla yayılan bu virüs, şu ana kadar 610 can kaybına neden oldu.
Bilim insanları ve sağlık otoriteleri, hastalığın yayılmasını önlemek için yoğun çaba sarf ediyor. M-çiçeği virüsüne karşı geliştirilen aşılar üzerindeki çalışmalar sürerken, uzmanlar su çiçeği aşısının da hastalığa karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini belirtiyor. Ancak mevcut aşı stokları, küresel talebi karşılamaktan uzak.
AFRİKA HASTALIK KONTROL VE ÖNLEME MERKEZİ'NDEN UYARI: 10 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, salgını kontrol altına almak için 10 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu açıkladı. Ancak mevcut aşı sayısı yalnızca 200 bin civarında. Bu durum, aşı sıkıntısı yaşandığını ve hastalığın yayılma hızını yavaşlatmada önemli bir engel oluşturduğunu gösteriyor.
BAVARİAN NORDİC'TEN ÜRETİM ARTIRMA ÇALIŞMALARI
Bavarian Nordic, ürettiği Modified vaccinia Ankara (MVA) aşısı Jynneos'un üretim kapasitesini artırmak için çalışmalar yapıyor. Şirket, 2024 sonuna kadar 2 milyon, 2025'e kadar ise 10 milyon doz aşı üretim hedefi belirledi. Ancak uzmanlar, bu sürecin yeterince hızlı olmadığını belirtiyor.
GEOVAX'TAN ALTERNATİF TEKLİF
GeoVax Yönetim Kurulu Başkanı David Dodd, Bavarian Nordic aşısının yeteri kadar hızlı üretilmediğini ve kendilerinin yine MVA yöntemiyle üretecekleri aşıya izin verildiği takdirde daha hızlı üretime geçeceklerini söyledi. Bu açıklama, aşı sıkıntısına çözüm bulmak için farklı şirketlerin de devreye girdiğini gösteriyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde başlayan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen m-çiçeği (Mpox) hastalığı nedeniyle yaşanan ölüm sayısı 610’a ulaştı. Şu ana kadar 18 bin kişinin yakalandığı hastalığa ilişkin aşı çalışmaları ise sürüyor. Uzmanlar su çiçeği aşılarının Mpox’a karşı da etkili olduğunu belirtiyor. Söz konusu aşılar arasında Danimarka merkezli Bavarian Nordic’in geliştirdiği Jynneos, Japonya merkezli KM Biyolojik şirketinin LC16m8 aşısı, ABD merkezli Emergent BioSolutions’ın ACAM2000 aşısı ve Rusya’nın geliştirdiği aşı bulunuyor.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, salgınına karşı 10 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu açıkladı. Ancak hazır bulunan aşı sayısı şu an için 200 bin. Bavarian Nordic ise Modified vaccinia Ankara (MVA) aşısı Jynneos’un 2024’ün sonunda kadar 2 milyon, 2025’e kadar ise 10 milyon doz aşı üretim kapasitesi olduğunu açıkladı. GeoVax Yönetim Kurulu Başkanı David Dodd, Bavarian Nordic aşısının yeteri kadar hızlı üretilmediğini ve kendilerinin yine MVA yöntemiyle üretecekleri aşıya izin verildiği takdirde daha hızlı üretime geçeceklerini söyledi.