Niğde'de isminin kökeni Nahita'dan geliyor. Nahita'nın tarihi ise M.Ö. 9 yüzyıla kadar dayanıyor. Gazeteci Fatih Mehmet Adaş, Nahita'dan Niğde'ye okuyucularımızı tarihi bir yolcuğa çıkarıyor.
---
Binlerce yıllık tarih, günümüz şehirlerinin köklerinde saklanır. Niğde de bu kadim geçmişin izlerini taşıyan şehirlerden biridir. Zamanın derinliklerine indiğimizde, Niğde’nin bugünkü adı ve dokusunun arkasında Nahita adında başka bir kimlik belirir. “Nahita” veya “Nahitiya,” bu topraklarda binlerce yıl önce kurulmuş bir yerleşim yeri olarak bilinir. Ve bu antik kentin bilinen ilk kralı, gururla kendi adını taşıyan bir taşa kazıyarak kendisini tarihe not düşmüştür: Saruvanas!
MÖ 9. yüzyılda yaşamış olan Kral Saruvanas, kendisini “Nahitiya şehrinin yönetici ve efendisi” olarak tanıtır Andaval Kabartması’nda. Niğde’nin Aktaş (eski adıyla Andaval) köyünde bulunan bu taş, yalnızca bir kralın adı değil, aynı zamanda bir medeniyetin hikayesini anlatır bize. Bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen bu kabartma, binlerce yıl önce bu topraklarda yaşanan kültürün ve ihtişamın sessiz bir tanığıdır.

Nahita, Anadolu’nun pek çok antik yerleşimi gibi stratejik bir öneme sahipti. Hititlerin ardından gelen Geç Tunç Çağı ve Demir Çağı kültürlerinin etkisinde şekillenen bu şehir, Hitit İmparatorluğu’nun çöküşüyle birlikte bağımsızlığını kazanan küçük krallıkların bir parçasıydı. Ve bu küçük krallığın lideri olarak Saruvanas, Nahitiya’nın yalnızca yöneticisi değil, aynı zamanda bu toprakların ilk koruyucusuydu. Dairesel bir taş rölyefe kazıttığı ismi, binlerce yıl sonra bile yankı bulacak kadar güçlüydü.
Niğde’nin, yani o dönemki adıyla Nahitiya’nın tarihine baktığımızda, Saruvanas’ın mirasıyla birlikte şehrin kaderini belirleyen pek çok isim ve kültürün izini görebiliriz. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi büyük medeniyetler, bu toprakları kendi kültürleriyle yoğurmuş, Nahitiya’yı farklı bir boyuta taşımışlardır. Ancak Saruvanas’ın ismi, bu köklü tarih yolculuğunda her zaman bir başlangıç noktası olarak kalmıştır.
Günümüzde Niğde’nin sokaklarında gezerken, belki de çoğu kişi, bu şehrin binlerce yıllık bir mirası taşıdığını bilmeden dolaşır. Ancak Aktaş’taki Andaval Kabartması, Niğde’nin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Saruvanas’ın kazıttığı bu taş, binlerce yıl önce Nahita’nın dağlarında yankılanan bir ses gibi bizlere sesleniyor: “Ben Saruvanas, Nahitiya şehrinin yönetici ve efendisiyim.”
Bu toprakların her köşesi, bir tarih sahnesi gibi geçmişin izlerini saklar. Niğde’nin adı Nahitiya’dan bugüne uzanan bir yolculukla şekillenmiştir. Bu yolculukta Saruvanas gibi kralların izleri, bizim kimliğimizin bir parçası olarak geleceğe aktarılmaktadır. Niğde, yalnızca bir şehir değil, tarihin derinliklerinden bugüne uzanan bir köprü olarak Anadolu’nun kadim hafızasında yaşamaya devam ediyor.
Her taşında, her sokağında, Nahita’nın ruhunu hissetmek isteyenler için Niğde, sadece bir şehir değil, bir medeniyetin mirasıdır. Saruvanas’ın adı, bu kadim mirasın içinde fısıldanan bir hikaye olarak kalmaya devam ediyor. Ve bizler, her adımda bu hikayeye kulak veriyoruz.
358 Şüpheli Yakalandı: İçişleri Bakanı Çiftçi’den Organize Suçlara Sert Mesaj
A Milli Takım Finalde!
Bozköy Belediye Başkanı Çelikbaş AK Parti’ye Katılıyor CHP’den seçilmişti, rozetini Erdoğan takacak
Türkiye zirvede: Play-off yolunda en güçlü aday
Cansuyu Derneği’nden 58 Ülkede Ramazan Seferberliği
GÜRER: “ÜRETİCİ-ÇİFTÇİ ÜRÜN SATIŞ FİYATI İLE RAF FİYATI ARASINDA UÇURUMU İKTİDAR ÖNLEMEK ZORUNDADIR”
Üniversitede Bal Ormanı Projesi Büyüyor: 5. Etap Dikimi Tamamlandı
Niğde Emniyeti’nden Dolandırıcılık Uyarısı!
TÜRKİYE’DE YASTIK ALTINDA KAÇ TON ALTIN VAR?
Son seçim anketinde dengeler değişti!
Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’tan çekildi
Niğde’de İş Yerine Kurşunlama: Şans Eseri Yaralanan Olmadı
Motorine indirim yolda!
Niğde’de eczanelerin çalışma saatleri yeniden düzenlendi
TÜRK GEMİSİNE SALDIRI SU ALMAYA BAŞLADI!
YERLİ VE MİLLİ ZIRHLI!
EVLİLİK İÇİN “İDEAL YAŞ” 27!
EKLEMLERDEKİ “ÇITLAMA” SANDIĞINIZ GİBİ TUZLA İLGİLİ DEĞİL
Gıdada yanıltıcı ifadeye sıkı denetim: “%100 doğal” ve “ev yapımı” ifadelerine yasak
Yaşlılara Saygı Haftası’nda huzurevine anlamlı ziyaret
ATA TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR
BABASINI BOĞARAK ÖLDÜRDÜ BURSA'DA YAKALANDI!
İşsizlik yüzde 8,3’e geriledi
TÜRKİYE TL SAVUNMASI İÇİN 135 MİLYAR DOLARLIK ALTIN KULLANACAK!
Türkiye ile İngiltere arasında Eurofighter için kritik mutabakat!
Niğde'de binlerce fidan toprakla buluşturuldu!
Niğde’de hentbol heyecanı başladı
Enflasyon beklentileri yükseldi
BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN NİĞDE GAZETECİLER CEMİYET BAŞKANI SEÇİLEN LÜTFİ DEMİRSOY’A TEBRİK ZİYARETİ
OTOMOBİLE BIÇAK GİBİ SAPLANDI!
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cuma 12.6 ° / 0.3 ° Güneşli
- Cumartesi 14.1 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı






