Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, fotovoltaik ve silisyum teknolojileri üzerine yoğunlaşarak, Türkiye’nin güneş enerjisi hedeflerine katkı sağlıyor.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile güneş enerjisi yatırımlarında yerli güneş hücrelerinin kullanımını zorunlu hale getirilmesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin yerli üretime verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu. Üniversite bünyesindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, fotovoltaik ve silisyum teknolojileri üzerine yoğunlaşarak, Türkiye’nin güneş enerjisi hedeflerine katkı sağlıyor.
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitenin bu alandaki öncü rolüne dikkat çekerek, kristal silisyum heteroeklem güneş hücreleri üretimi ve yüksek saflıkta silisyum külçe üretimi yapan tek yükseköğretim kurumu olduklarını belirtti. Rektör Uslu, bu çalışmaların sanayi iş birlikleri ile de desteklendiğini ve “kumdan panele” tüm üretim sürecini gerçekleştiren bir üniversite olma yolunda ilerlediklerini vurguladı.
Yeni teşvik düzenlemesinin yerli güneş hücresi üretimini daha da önemli hale getirdiğini ifade eden Uslu, Üniversitenin bu alanda Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Üniversitenin güneş enerjisinin depolanması, yönetimi ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik çalışmalarıyla ticari başarı hedeflediğini ekledi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla kararlı adımlar atıyor.